logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra - zapala się check przy temp. 95 stopni (na LPG).

michal25kielcee 21 Paź 2007 13:04 2480 6
REKLAMA
  • #1 4399145
    michal25kielcee
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam mam astre 1 1,6 xsz lpg niby koltec opla z 95 roku wstawki jakiejś włoskiej firmy

po wymianie termostatu zapala sie chceck przy nabraniu temperatury około 95 stopni po pszełączeniu na benzynie zaraz gaśnie ale po powricie na lpg powraca
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4399367
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Niekoniecznie musi to mieć związek z termostatem . Diagnostykę trzeba wykonać i będziesz wiedziec. Coś masz z LPG nie tak.

PS. Pisząc posta na dole obok 'Wyślij' masz opcję
    'Pisownia" czasami warto z tego korzystać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4399593
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Kiedy zakładałeś LPG? Nie masz naprawy gwarancyjnej?
  • REKLAMA
  • #5 4399642
    michal25kielcee
    Poziom 11  
    lpg koltec zakładany w 95 roku w oplu w Holandji

błąd na kodach

13 Sonda lambda - brak sygnału

wiedziałem że sonda wysypie sie po zmianie krokowca lpg na manual śrubkę

na PB sąda pracuje mam tester led podpięty nonstop

co proponujecie wymiana sondy czy najpierw założenie przepustnicy do lpg zamiast śruby

jakby ktoś miał chęć pogadać na prv to moje gg 193572 będę wdzięczny

Dodano po 6 [minuty]:

co polecicie u mnie było cos takiego

http://www.allegro.pl/item257584275_silnik_krokowy_do_koltec_necam.html

299zł na allegro

jak myślicie taki za 57zł zadziała

http://www.allegro.pl/item254537998_silnik_krokowy_do_instalacji_gazowej_promocja.html

wtyk taki sam?

dodam że nie mam katalizatora więc sondę dojadę i padnie znowu po nie długim czasie jak nie od lpg to od braku katalizatora
  • Pomocny post
    #6 4401132
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 813
    jezeli na benzynce sONda pracuje, to sonda dobra. Po pierwsze, przy gazie I czy II generacji jest potrzebna emulacja sondy. Stosowanie I generacji gdy jest działająca sonda L to bzdura. Zainstaluj zintegrowany sterownik instalacji + silniczek ktorkowy. Sterownik to niech będzie np Autronic Al700 czy nowszy.
    Bez emulacji będzies miał zawsze błąd sondy na gazie
  • #7 4401258
    michal25kielcee
    Poziom 11  
    ale kiedyś była chyba że po zdemontowaniu krokowca od lpg mogło sie tka stać

Dodano po 8 [minuty]:

trudno by to było podmienić z obecnym komputerem lpg???

sporom kosztuje komplet 230zł i reduktor 200 + robocizna:(

Dodano po 4 [minuty]:

nie prościej zamontować sam emulator?

obecnie na PB miga mi 5-6 diód na LPG palą sie nonstop 4 niekiedy z puszczeniem pedału gazu gasną

http://www.allegro.pl/item257469444_emulator_sondy_0_1v_malopolska.html

50zł

i zamontuje go sam

w sumie to kiedyś\ nawet taki robiłem ale cos nie chciał działać

czy to poprawi cos efektywność jazdy? zużycie lpg

Podsumowanie tematu

✨ W Astra 1.6 X16SZ LPG z 1995 roku po wymianie termostatu zapala się kontrolka check engine przy temperaturze około 95 stopni na LPG, natomiast na benzynie problem znika. Diagnostyka wykazała błąd 13 dotyczący sondy lambda – brak sygnału. Sonda działa poprawnie na benzynie, jednak po przejściu na LPG pojawia się problem, co sugeruje brak emulacji sondy w instalacji LPG I generacji (Koltec). Zaleca się zastosowanie emulatora sondy lambda lub wymianę sterownika LPG na zintegrowany z silniczkiem krokowym, np. Autronic AL700 lub nowszy, aby uniknąć błędów sondy podczas pracy na gazie. Wymiana samego silniczka krokowego LPG jest możliwa, ale może być kosztowna. Emulator sondy dostępny jest w cenie około 50 zł i może poprawić efektywność pracy instalacji LPG oraz zmniejszyć zużycie paliwa. Brak katalizatora w aucie może również wpływać na trwałość sondy lambda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA