logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - brak dźwięków, brak obrazu, sprawne komponenty, co sprawdzić?

bioly2500 07 Sty 2008 18:35 4066 20
REKLAMA
  • #1 4668425
    bioly2500
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam . Mam pytanko co może być uszkodzone na płycie głównej jeżeli komputer sie włacza tzn. zasilanie na wiatrak procesora itd, a nie wlacza obrazu , dodam jeszcze że procesor athlon2000xp jest 100%sprawny , pamieć ddr 512mb 100% sprawna , karta grafiki GF440mmx 64mb 100% sprawna wszystko to sprawdzane na innej płycie. A ta płyta to ecs k7s5a.Nie wydaje żadnych dżwiekow itd. na płycie żadnych uszkodzeń nie widać kondesatory całe nie popuchniete.
  • REKLAMA
  • #2 4668573
    cichyp
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    a grzebałeś coś w Biosie?
  • #3 4668575
    bioly2500
    Poziom 17  
    Powiem ci że cały komputer leżal w serwisie i stwierdzono, że procesor poleciał wiec kupiłem drugi, ale to samo i udało mi się posprawdzać wszystko na innej płycie.
    Wiec w serwis bardzo nie wierze.
  • #4 4668580
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Napisz w jaki sposób się to stało że komputer przestał działać, tak nagle, czy może już wcześniej były z nim jakieś problemy?

Wszystko dobrze podłączone jest?

Jaki zasilacz?(moc, model, producent), a najlepiej to sprawdź po prostu z jakimś pewnym zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #5 4668593
    bioly2500
    Poziom 17  
    Zasilacz Take Me 350W nowy jeszcze chyba na gwarancji.
    Chciałem złożyć komputer i kupowałem części które były sprawne bo sam widziałem na własne oczy.
    Nie było takiej możliwosci żebym grzebał w biosie bo wogóle mi sie nie włączyl monitor.
  • #6 4668638
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Bios przywróć do wartości domyślnych.

Głośnik systemowy masz podłączony poprawnie? Żadnych dźwięków nie wydaje?

Zasilacz Take Me, to taka mała bomba, sprawdź z jakimś pewnym zasilaczem.
    Jak masz miernik, to zmierz jakie napięcia daje zasilacz.
  • #7 4668658
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Płyta bardzo stabilna mimo, że to ECS i na SiS 735.
    Sprawdź gniazdo zasilania płyty jest słabej jakości.
    Rozumiem, że bateria też sprawdzona, bios zresetowany.
    Później sprawdzanie na płycie, gdzie jest jakiekolwiek napięcie.
    Stan wizualny kondensatorów nie zawsze świadczy o tym, że są one sprawne.
  • #8 4668734
    bioly2500
    Poziom 17  
    Bios resetowany .
    Zasilacz też podmienie mam akurat przy drugim komputerze, ale co do napieć na płycie to już chyba za dużo dla mnie nie wiem co i jak.
    Bateria dobra, zasilacz też, gniazdo obejrzałem dokładnie i nic podejrzanego nie widać.
  • #9 4668907
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Interno napisał:
    Płyta bardzo stabilna mimo, że to ECS i na SiS 735.

Jeżeli K7S5A jest bardzo stabilna... to albo ja sie nie znam, albo widziałeś tylko te unikaty które bywają stabilne... Ja ile razy miałem kontakt z tym modelem to po prostu zawsze były z nimi problemy.
    Trafiła mi się jedna która działała o dziwo stabilnie przez ponad 7 miesięcy. Niestety los chciał że pewnego dnia zaskwierczała, a po usunięciu chmury dymu z pokoju i zdjęciu radiatora z chipsetu, moim oczom ukazała się całkiem interesująca dziura wypalona właśnie w chipsecie.
    Inna K7S5A była na tyle inteligentna że waliła blue screenem za każdym razem jak komputerowiec który opiekował się komputerem zamykał za sobą dzwi wychodząc z budynku, a do póki był on w budynku wszystko działało idelanie.

Nie wiem, może mam pecha, może sie nie znam, ale miałem styczność z kilkunastoma K7S5A i nie moge powiedzieć o nich zbyt wiele dobrego, a już napewno nie to że są stabilne...

Odnośnie problemu:
    Sprawdź na tej płycie jakieś inne 100% pewne podzespoły. Jeśli nadal nie będzie dawała oznak życia :arrow: do kosza z nią.
    W wypadku jeżeli kręci wiatrakami ale nic więcej się nie dzieje, sprawdź z inną kartą graficzną, profilaktycznie wymień kondensatory (jest to stara płyta wiec napewno nie zaszkodzi). Dodatkowo spróbuj z innym zasilaczem.
    Wykonaj też test:
    1) goła płyta + procek
    2) goła płyta + procek + ram
    3) goła płyta + procek + ram + grafika
    Żadnych więcej podzespołów podłączonych do płyty. Opisz wyniki.
  • #10 4670510
    bioly2500
    Poziom 17  
    Sprawdziłem od a do z , nawet głośniczek nie pisnoł.
    Włancza tylko wiatrak na procesorze i na tym koniec.
    Może być uszkodzony bios?
  • REKLAMA
  • #11 4670738
    thrower
    Poziom 23  
    Jeśli sama płyta z procesorem nie piszczy to może to być uszkodzony BIOS. Bez bezpośredniego programowania kości się nie obędzie, bo innej możliwości wgrania go bez startującej płyty raczej nie znajdziesz.
    Jak również może to być uszkoczony procesor... Sprawdź procesor na innej płycie.
  • #12 4671316
    bioly2500
    Poziom 17  
    Procesor sprawdzony i sprawny. A co to jest to bezpośrednie programowanie. Zrobi sie to samemu?
  • #13 4671336
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Jeśli nie masz programatora to raczej trudno - kość biosu jest w podstawce czy lutowana? Można wyjąć i dać do zaprogramowania, a jeśli jest podstawka to można zamieniać "na gorąco" jeśli masz drugą płytę z taką samą kostką.
    Zauważ jeszcze że tego ECS-a da się znaleźć na aledrogo za 15-25 złotych, a programowanie kosztuje zwykle około 30.
  • #14 4671340
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    W zamierzchłych czasach ( 286, 386, Amiga itp) jednym ze "sposobów" na reanimację BIOS-u było wyjęcie go z gniazda i położenie na równej metalowej płycie (chodziło o zwarcie WSZYSTKICH nóżek) - piszę o tym dlatego, że nie dalej jak w zeszłym tygodniu "podniosłem" Bios ( PIII) właśnie w ten sposób - a nie skutkowało żadne "standardowe" resetowanie..
    Może to pomoże....
  • #15 4671350
    bioly2500
    Poziom 17  
    Sprobuje jeszcze tak go zresetować.
    Bios jest wyciągany.
    Wiem że taką płyte da sie kupić nie drogo, ale jakbym ją zrobił to sama ta satysfakcja.
    Chciałbym sie jeszcze doradzić jaką płyte kupić pod ten procesor czyli athlon2000Xp z możliwoscia wymiany na inny procesor ?
  • #16 4671508
    thrower
    Poziom 23  
    Jeżeli AthlonXP to podstawka SocketA.
    Na SocketA nie włożysz nic powyżej AthlonaXP jeśli się nie mylę 3200+.
    Nowsze procesory :arrow: nowa podstawka :arrow: nowa płyta.
  • #17 4671578
    bioly2500
    Poziom 17  
    A coś bliżej ? Jakiś model konkretny?
  • #18 4671694
    thrower
    Poziom 23  
    Dla nowszych procesorów masz do wyboru podstawki Socket939 albo SocketAM2, ostatnio weszło już SocketAM3.
    Jednak płyta z nowszą podstawką pociąga za sobą inny procesor, zapewne inną pamięć, no i jeszcze nora karta graficzna na PCI-e. Chyba że chcesz bawić się w jakieś rozwiązania pośrednie... Jednak moim zdaniem nie ma to sensu gdyż np w wypadku kart graficznych na AGP już praktycznie karty nie są produkowane, chyba że jakieś pojedyncze modele, a co za tym idzie praktycznie brak możliwości rozbudowy w przyszłości bez ponownej wymiany płyty głównej.

Inaczej mówiąc, prawie całkowicie nowa platforma.
  • #19 4673916
    zan75
    Poziom 11  
    Tutaj niestety max. Fsb 266 Mhz. Athlon Xp Barton do 2400+(chyba), poza tym wszystko na jądrze Thoroughbred .
    Procesor który kupiłeś to taki sam jak stary? Update biosu może trzeba?
  • #20 4674180
    bioly2500
    Poziom 17  
    Nie wcześniej miałem athlon1800xp, a teraz mam 2 sztuki athlon2000xp, ale oba sie troche różnia wyglądem i jeszcze znalazłem durona750. Wszystkie sprawne sprawdzane na innej płycie.
  • REKLAMA
  • #21 4674236
    thrower
    Poziom 23  
    zan75 napisał:
    Tutaj niestety max. Fsb 266 Mhz. Athlon Xp Barton do 2400+(chyba), poza tym wszystko na jądrze Thoroughbred .

Przeczytaj dokładnie co piszesz... Przecież to jest totalnie bez sensu:!:
    "AthloXP Barton na jądrze Thoroughbred"... Naprawdę dawno nie słyszałem takich ciekawostek...

Cytat:
    1. What are the K7S5A specs?

PROCESSORS
    AMD Athlon XP (Throughbred up to XP2600+)
    AMD Athlon (including Thunderbird)
    AMD Duron (including Morgan)

CHIPSET
    SiS 735 Chipset
    Supports 200/266 Mhz Front Side Bus (FSB)
    Supports AGP 4X

Clock, Hardware Monitor - ITE8705F
    LAN integrated in SiS735, connector on board (Optional)
    AC97 Audio Codec Integrated

EXPANSION SLOTS
    5 - PCI slots
    1 - 4X AGP slot
    1 - AMR slot

MEMORY
    2 DDR DIMM sockets and 2 DIMM sockets support (can not be used simultaneously)
    Two 184-pin DDR SDRAM (DDR200, DDR266) or
    Two 168-pin 3.3V SDRAM (PC100, PC133)
    Maximum: 1.0GB (DDR or SDRAM)

SYSTEM BIOS
    AMI 2MB Flash EEPROM
    Supports PCI 2.0
    Supports AGP 2.0
    Full Support for ACPI 1.0 specification
    Supports Plug and Play 1.0A, AMP 1.2, Multi Boot, DMI

I/O INTERFACE
    1 - PS/2 keyboard connector
    1 - PS/2 mouse connector
    2 - USB Ports
    1 - Ethernet LAN connector (Optional)
    1 - EPP/ECP mode parallel port
    2 - 16550 high-speed serial ports
    4 - Audio Ports (Line-in, Line-out, Mic-in, and game port)
    2 - IDE interfaces for 4 devices (PIO 4, DMA 2, UDMA 33/66/100)
    1 - Floppy interface (360K~2.88M, 3 Mode FDDs or LS120)
    1 - CPU fan connector
    1 - System fan connector
    1 - IrDA Cable header
    2 - Extra USB headers
    2 - CD-In headers
    1 - Front Panel MIC/Line-out header
    HDD led, Power led, and 2 LAN led header
    Power Switch, Reset Switch, and Speaker header
    1 - LAN WOL Header

FORM FACTOR
    ATX (304mm*244mm), 4 Layers

2. Does the K7S5A support the Athlon XP (Thoroughbred) chip?
    Yes, AMD has certified the K7S5A for use with all XP processors up to XP2600+

I masz wszystko dokładnie opisane. Możesz włożyć na nią procesor TYLKO z jądrem Thoroughbred o prędkości DO 2600+. Nie ma tam wzmianki o jądrze BARTO z tego względu że wtedy go po prostu nie było, a płyta go nie obsługuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ECS K7S5A, która po włączeniu zasila wentylator procesora, lecz nie wyświetla obrazu ani nie wydaje sygnałów dźwiękowych. Procesor Athlon 2000XP, pamięć DDR 512MB oraz karta graficzna GF4400MX 64MB zostały sprawdzone i działają poprawnie na innych płytach. Zasilacz Take Me 350W jest nowy i prawidłowo podłączony. BIOS był resetowany do ustawień fabrycznych, a bateria podtrzymująca BIOS jest sprawna. Kondensatory na płycie nie wykazują uszkodzeń wizualnych, jednak ich stan nie zawsze gwarantuje sprawność. Możliwe przyczyny to uszkodzony BIOS wymagający programowania bezpośredniego lub uszkodzenie samej płyty głównej, zwłaszcza chipsetu. Zalecane jest sprawdzenie płyty z innym zasilaczem oraz ewentualna wymiana lub reprogramowanie kości BIOS. Dyskusja porusza także temat kompatybilności procesorów z podstawką Socket A, gdzie płyta K7S5A obsługuje procesory Athlon XP z jądrem Thoroughbred do 2600+, a nowsze procesory wymagają innych podstawek i płyt głównych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA