logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z obrotomierzem i zaplonem impulsowym minsk 125

bmxmen 23 Paź 2007 21:06 2065 1
REKLAMA
  • #1 4408067
    bmxmen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,mam taki problem,mam motor minsk 125 tam jest modul zaplonowy i zaplon indukcyjny.Chcialbym podlaczyc obrotomierz(posiadam obrotke z auta o silniku 4cylindrowym,4 suwowym,wiec mysle ze do silnika 1cylindrowego,2suwowego bedzie idealny).Jak wiadomo obrotomierz regauje na plus,jak sie zetkne plus z akumulatora do ktorego jesty podlaczony z G czyli impulsem.podlaczylem go tak ze plus do plusa z aku,minus do masy,czyli minusa z aku,a g z wyjscia modulu zaplonowego ktory daj tak jakby plus do cewki zaplonowej,no ale nie dziala obrotomierz,gdyby go podlaczyc do swiecy,czyli do kabla wysokiego napiecai to bedzie dzialal?potrzbuje pomocy.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4411204
    bmxmen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam,dzisaj podlaczylem G obrotomierza do kabla wysokiego napeicia co idzie do swiecy i obrotomierz reagowal ale iskry nie bylo,tak jakby obrotomeirz zabieral caly impuls .Jakies sugestie co zrobic ?potrzbuje pomocy bo zrobilem motor i to mi zostalo

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

dobra skoro nikt nie ma pomyslo to moim pomyslem jest cos takiego;bo minsk posiada magneto ktore wiruje,czyli magnes staly,ma on jedno pogrubienie,gryby odpowiedni zamontowac takie cos co reaguje na fale magnetyczne i by zamykalo obwod,no ale jak wiadomo takie cos nie wytrzyma aku wiec musialbybyc odpowiedni uklad ktory bardzo szybko po zetkniecie tego czegos co reaguje na fale magnetyczne,by podawalo plus z akumulatora do G obrotomierz,jakis pomysl na taki ukladzik?wiem ze musialby byc on na 12v i musialbybyc bardzo szybki bo obroty walu to az 7000na minute,jak nie wiecej.pzodrawiam
REKLAMA