logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotomierz Polonez Caro 1.6 GLi w WSK 125 - skaczące wskazania rpm

M.B. 19 Lis 2007 15:42 16098 56
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego obrotomierz z Poloneza Caro 1.6 GLi w WSK 125 po dodaniu gazu skacze po całej skali i jak go przerobić, żeby pokazywał stabilne obroty?

Trzeba go dostroić do jednego impulsu na obrót i dobrze odfiltrować sygnał oraz zasilanie; w tym wątku zadziałało dopiero po zmianie kondensatora w obrotomierzu z 100 nF na 220 nF oraz dodaniu diody Zenera na wejściu sygnału [#4986533] Impuls należy brać z przerywacza, a nie z przewodu WN, bo wejście obrotomierza powinno dostać sygnał o dopuszczalnym poziomie, najlepiej przy stabilnym zasilaniu 12 V DC [#4534722][#4511713] Jeśli nie ma akumulatora, trzeba porządnie wyprostować i odfiltrować zasilanie, np. mostkiem, dużymi kondensatorami rzędu 2200 µF/25 V i dodatkowymi ceramicznymi, bo niestabilne zasilanie powoduje „wariowanie” wskazań [#4534722][#4538492] Warto też wymienić przerywacz i kondensator 0,22 µF przy przerywaczu, bo zużyte styki potrafią generować fałszywe impulsy i rozregulować wskazania [#4538492] Po poprawce obrotomierz z tego wątku zaczął działać poprawnie w WSK, pokazując około 1200 rpm na wolnych i 6000 rpm na maksymalnych obrotach [#4986533]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4498013
    M.B.
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam wszystkich:> Jestem tu nowy, mam taki problem podłączyłem obrotomierz do wsk-i na wolnych obrotach pokazuje 1000rpm a jak dodam gazu to warjuje skacze po całej skali. Co się stało?????:cry:
    Mam wsk-e 125, a obrotomierz mam od Poloneza Caro 1.6 GLi (zapłon Abimex'u)
    Proszę o pomoc
    Z góry wszystkim dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 4498149
    jockey7o2
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Nie jestem w tym specjalista, ale czasem nie robi różnicy jak obrotomierz jest z silnika 4-suwowego, a wsk to przecież 2-suw. Wydaje mi sie ze to robi różnice.
  • #3 4498236
    M.B.
    Poziom 15  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic841476.html

Dodano po 58 [sekundy]:

a tutaj Kamot zrobił i mu działa

Dodano po 2 [minuty]:

ja podłą czyłem impuls pod przewód w/n, czy to dobrze???

Dodano po 19 [minuty]:

Jak podłączyłem perwszy raz pod aku i impuls pod w/n. To działało, a w wsce nie mam akumulatora wiec podłączyłem przez mostek gretza i pod w/n nie chciał działac a jak podłączyłem pod mase to pokazywał ale wieksze obroty 3000rpm czy przez to mogłem zepsuć obrotka??? Płytke wymieniłem bo miałem i podłączyłem pod aku na wolnych obrotach pokazuje dobrze 1000rpm a jak dodam gazu to warjuje, co robić????? Mogła sie zepsuc cewka podnosząca wskazówkę???? sprawdzałem miernikiem i przewodzi
    Czy mogę to jakoś naprawic?????
    Proszę o pomoc:(
  • REKLAMA
  • #4 4498487
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    M.B. napisał:
    ja podłą czyłem impuls pod przewód w/n, czy to dobrze???

Kurcze nie pamiętam jak to było w wsk. Ona ma chyba przerywacz i to do niego powinien być podłączony impuls, raczej na pewno nie pod przewód w/n.

Pozdrawiam
    Adam
  • #5 4498514
    M.B.
    Poziom 15  
    ale czy moge to naprawic???????????

Moderowany przez Mirek Z.:

Naruszenie regulaminu w punktach: 11 i 15. Ostrzeżenie.
    Z regulaminem forum należało się zapoznać już przy rejestracji.

• #6 4498533
    Adam-T
    Poziom 41  
    Oczywiście, odłącz przewód impuls od w/n i podłącz pod przerywacz, ale czy to pomoże to nie wiem. Jeżeli chodzi o sam wskaźnik to powinien być dobry, jak już to uszkodzona może być elektronika w tym obrotomierzu.

Pozdrawiam
    Adam

PS nie używaj tylu "???????????".
  • #7 4498570
    M.B.
    Poziom 15  
    Ale wcześniej podłączyłem pod przewód w/n i było dobrze wskazywał mi na wolnych 1000rpm, a na max 6000rpm wiec chyba dobrze a teraz się cos powaliło.
  • #8 4498596
    Adam-T
    Poziom 41  
    M.B. napisał:
    wiec podłączyłem przez mostek gretza

I tutaj może być problem ^^. Za mostkiem dałeś kondensator filtrujący (elektrolityczny) i zmierzyłeś jakie masz napięcie zasilające czyli na tym kondensatorze?
    To, że wymieniłeś płytkę nie znaczy to, że jest ona sprawna.

Pozdrawiam
    Adam

Edit a no tak podłączyłeś jeszcze do masy (nie doczytałem), mogłeś spalić mostek. Bez akumulatora będzie Ci to ciężko podłączyć.
  • #9 4498620
    M.B.
    Poziom 15  
    Dałem po kolei mostek gretza kondensator 470µF, stabilizator napięcia i znowu kondensator
  • #10 4499027
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Może powodować takie objawy niestabilne i żle odfiltrowane zasilanie obrotomierza.
    Najprościej,na próbę podać zewnętrzne zasilanie np.baterie lub "pożyczony"akumulator 12V.
    Bo WSK 6V,a Polonez 12V.
  • #11 4501631
    M.B.
    Poziom 15  
    Robiłem tak też, ale podłączałem impuls pod w/n, czy to dobrze? Tak podłączyłem na samym początku i pokazywał dobrze, później podłączyłem przez mostek (podłączyłem jeden przewód do wyjścia cewki, a drugi do masy?) ale pokazywał mi na wolnych obrotach 3000rpm (więc trochę za dużo). I za jakiś czas przestał pokazywać obrotów. Wymieniłem płytkę na nową, bo mam ich kilka i chciałem podłączyć pod akumulator (tak jak robiłem na samym początku) i pokazuje 1000rpm, ale jak dodam gazu to "warjuje". Co robić?:cry:

Dodano po 3 [minuty]:

Proszę o pomoc

Dodano po 6 [minuty]:

akumulator nie był podłączony z masą motoru
  • #12 4503880
    Adam-T
    Poziom 41  
    M.B. napisał:
    akumulator nie był podłączony z masą motoru

To spróbuj podłączyć.

Pozdrawiam
    Adam
  • #13 4504550
    M.B.
    Poziom 15  
    Podłączyłem pod masę motoru "-" z akumulatora, impuls wziąłem z "przerywacza" ale pokazuje mi 3000rpm ma max obrotach, więc zaniża mi o połowę. Co robić?
    Proszę o pomoc i Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 31 [minuty]:

Jak podłączałem pod przrzewód w/n, to wskazówka rusza sie, ale nie chce mi odpalić motor. Czy jak dam diodę między impuls na obrotomierz, a przewód w/n to odpali?
  • REKLAMA
  • #14 4511494
    Adam-T
    Poziom 41  
    M.B. napisał:
    Jak podłączałem pod przrzewód w/n, to wskazówka rusza sie, ale nie chce mi odpalić motor.

Nie podłącza się tego pod przewód w/n i dioda nic tu nie da. Możesz zrobić inny 'patent' który widziałem przy instalacjach gazowych. Nawiń na przewód w/n kilkanaście zwojów drutu miedzianego średnicy dowolnej, byle był izolowany np z transformatora (żeby się nie odwijał owiń go taśmą izolacyjną) i jeden koniec podłącz jako wejście impulsu do obrotomierza.

M.B. napisał:
    Czemu nikt nie odpowiada?

Bo nikt nie ma pomysłu jak Ci pomóc.

Pozdrawiam
    Adam
  • #15 4511713
    indianer
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam! Rzecz pierwsza: Obrotomierz to przetwornik f/U więc należałoby się najpierw zastanowić jaka jest częstotliwość impulsów sterujących obrotomierzem w polonezie (4cyl. 4-suw), a jaka w wsk (2cyl., 2-suw) i dopiero wtedy snuć wnioski z tego co pokazuje wskaźnik. Po drugie: Dopasować napięcia zasilające i sterujące obrotomierzem do takich jakie są w polonezie. Podłączanie obrotom9ierza na chybił-trafił w wiekszości przypadków może skończyć się uszkodzeniem elektroniki. Wątpię w to by wytrzymała ona te kilka kilowoltów wychodzących z cewki zapłonowej. Czyli musisz mieć prawidłowe 12V DC i impulsy o dopuszczalnym poziomie (w okolicach kilku- kilkunastu woltów)

Dodano po 2 [minuty]:

I jeszcze jedno: podłączyłeś tylko + akumulatora. Tylko po co? :-)
  • #16 4511837
    Adam-T
    Poziom 41  
    indianer napisał:
    Witam! Rzecz pierwsza: Obrotomierz to przetwornik f/U więc należałoby się najpierw zastanowić jaka jest częstotliwość impulsów sterujących obrotomierzem w polonezie (4cyl. 4-suw), a jaka w wsk (2cyl., 2-suw) i dopiero wtedy snuć wnioski z tego co pokazuje wskaźnik.

A czy w takim przypadku obrotomierz przypadkiem by nie zawyżał dwukrotnie wskazań? Teraz autor postu pisze, że mu zaniża dwukrotnie.
    Na początku autor też podał link do tematu w którym ktoś zastosował ten obrotomierz do bodajże simsona, jednak zaznaczył tam cyt: elektronika obrotomierza: zegary z Poloneza Caro 1.6 GLi (zapłon Abimex'u, podwojna cewka, KONIECZNIE!). I takie autor niby użył. Potem wymieniał elektronikę i tu już nie wiadomo czy na taką samą. Moim zdaniem ten obrotomierz powinien wskazywać prawidłowo obroty oczywiście pod warunkiem:
    indianer napisał:
    Czyli musisz mieć prawidłowe 12V DC i impulsy o dopuszczalnym poziomie (w okolicach kilku- kilkunastu woltów)

Pozdrawiam
    Adam
  • #17 4527354
    M.B.
    Poziom 15  
    Witam wszystkich. Czy wie ktoś jak przerobić taki obrotomierz (od poloneza caro) do motoru. Jaki trzeba przelutować kondensator lub coś innego, aby działało prawidłowo?
    Proszę o pomoc i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Obrotomierz Polonez Caro 1.6 GLi w WSK 125 - skaczące wskazania rpm 238f2f2687349827.jpg (53.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Obrotomierz Polonez Caro 1.6 GLi w WSK 125 - skaczące wskazania rpm Zdjęcie033.jpg (47.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Obrotomierz Polonez Caro 1.6 GLi w WSK 125 - skaczące wskazania rpm Zdjęcie032.jpg (112.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4528060
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    Witam
    A do jakiego motoru to chcesz dac ile ma cylinow silnik
  • #19 4528988
    M.B.
    Poziom 15  
    Do wsk, ma 1 cylinder i jest to dwusów.

Dodano po 2 [minuty]:

I gdzie podłączyć impuls? Czy pod przerywacz? Bo w wsk nie mam cewki zewnętrznej (butelkowej).

Dodano po 1 [minuty]:

Proszę o odpowiedź i Pozdrawiam
  • #20 4534067
    Batman191
    Poziom 13  
    W obrotomierzu nic nie musisz zmieniać,reguluje sie go po zamontowaniu potencjometrem.Ale żeby go podłączyć to musisz instalacje przerobić.Obrotomierz podłącza sie pod przerywacz i zmniejszy ci on iskre.
  • #21 4534111
    M.B.
    Poziom 15  
    A więc co muszę przerobić w instalacji?
  • REKLAMA
  • #22 4534207
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Batman191 napisał:
    W obrotomierzu nic nie musisz zmieniać,reguluje sie go po zamontowaniu potencjometrem.Ale żeby go podłączyć to musisz instalacje przerobić.Obrotomierz podłącza sie pod przerywacz i zmniejszy ci on iskre.

Można jaśniej? - to jakaś ciekawa teoria z tym "zmniejszeniem iskry"
  • #23 4533831
    M.B.
    Poziom 15  
    Witam wszystkich.
    Podłączyłem prawidłowo "+" z aku do "+" w obrotku, "-" z aku do masy i do obrotka, impuls pod przerywacz. Tylko ze zaniża, bo polonez ma 2 im pulsy na obrót wału, a wsk tylko 1. Jak przerobić ten obrotek żeby działał prawidłowo może zmienić jakiś kondensator lub coś innego.
    Proszę o pomoc i dziękuje za porady

Obrotomierz Polonez Caro 1.6 GLi w WSK 125 - skaczące wskazania rpm

Adam-T napisał:
    Nawiń na przewód w/n kilkanaście zwojów drutu miedzianego średnicy dowolnej, byle był izolowany np z transformatora (żeby się nie odwijał owiń go taśmą izolacyjną) i jeden koniec podłącz jako wejście impulsu do obrotomierza.

Ale on musi dotykać "fajki" czy nie?
    Bo jak dotyka to wtedy działa obrotek ale wtedy widać że się tam iskrzy i wskazówka bardzo się "trzęsie" na średnich obrotach jak mocniej "dopchne" uzwojenie do fajki to na średnich obrotach nie pracuje silnik prawidłowo (tak jak by się zalewał). A jak drut nie dotyka to obrotek nie działa.
    Co robić?

Pozdrawiam

Adam-T opisz dokładnie jak owinąć ten drut.

Moderowany przez Mirek Z.:

Jeżeli Kolega myśli, że to Jego prywatne forum, to jest w błędzie.
    To jest forum Elektroda.pl, i na nim obowiązuje regulamin: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    O konieczności zapoznania się z regulaminem pisałem już wcześniej.
    Scaliłem trzy tematy. Zbędne posty autora tematów usunąłem.
    Ostrzeżenie - regulamin p.10.5.

• #24 4534722
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Osobiście przerabiałem temat kilka lat temu i żadna przeróbka instalacji nie jest konieczna a jedynie zmiana kondensatora w obrotomierzu. Znajdę jutro w garażu i umieszczę foto z opisem, żeby było łatwiej.

Domyślam się,że ta WSK posiada instalację 12v?

Do Batman191: niezły hokus-pokus z tą iskrą:D

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

Rzeczywiście autor tematu postarał się o jak największą jego zawiłość :cry:
    Ale skoro moderator postarał się aby to jakoś w całość poskładać to wypada jednak koledze pomóc.

A więc po kolei:

M.B. napisał:
    Podłączyłem pod masę motoru "-" z akumulatora, impuls wziąłem z "przerywacza" ale pokazuje mi 3000rpm ma max obrotach, więc zaniża mi o połowę. Co robić?
    Proszę o pomoc i Pozdrawiam

I w tym właśnie momencie kolego M.B. miałeś rozwiązaną 1/3 problemu.

To że wskazanie było zaniżone o połowę to na ten moment również było ok dlatego, że w polonezie (4-cyl/4-suw) na jeden obrót wału występują 2 impulsy na cewce zapłonowej a w WSK (1-cyl/1-suw) tylko jeden impuls na jeden obrót czyli 2 razy mniej.

Dlatego właśnie należy "przeprogramować" obrotomierz przy pomocy kondensatora. Jak już wspomniałem jutro umieszczę foto i opis.

Pozostaje jeszcze kwestia zasilania...
    Użyłeś mostek prostowniczy, kondensatory 470uF i stabilizator. To trochę za mało jeżeli nie posiadasz akumulatora. kondensatory minimum 2200uF/25V i dodatkowo ze 2 ceramiczne 220-470nF.

Dodano po 48 [minuty]:

Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że posiadasz ten "najnowszy" obrotek ale to nawet i lepiej bo przy nim jest mniej roboty :D

[url=https://obrazki.elektroda.pl/16_1196377574.jpg][img]http:/

naniosłem na Twoje zdjęcie konieczną przeróbkę płytki w postaci połączeń(czarna linia) oraz cięć(czerwony krzyżyk). W/g autora obrotomierz działa(ja na tym modelu osobiście nie sprawdzałem, przerabiałem tylko starsze wersje:/)

a wykopałem to tu:

http://fiat126p.pl/forum/viewtopic.php?t=18064&highlight=obrotek+polonez

Wprawdzie temat ma sie do F126p ale układ zapłonowy zarówno w F126p i w WSK daje jeden impuls na jeden obrót.

Powodzenia.

Dodano po 6 [minuty]:

źle link wkleiłem:/ sorka:
    https://obrazki.elektroda.pl/16_1196377574.jpg
  • #25 4536627
    Batman191
    Poziom 13  
    Jezeli chodzi o WSK125 to iskra sie nieznacznie zmniejszy bo prąd daje iskrowni a nie akumulator po podłączeniu obrotomierza bedzie większy spadek napiecia(na akumulatorze nie), już nie raz podłączałem takie coś w simsonach,jawach,itp... Najlepiej przerób se instalacje na 12v z alumulatora i ładowanie do tego,tak jak ja miałem kiedys w swojej WS-ce 125 M06B1 nie bedziesz miał wiecej problemów z podłączeniem czegos od samochodu.
  • #26 4537402
    forte39
    Poziom 18  
    A Batman191 nadal czary-mary z iskrą opowiadać bedzie:/ Rezystancja wejściowa obrotka jest zbyt duża by jakiekolwiek zakłócenia do zapłonu przenieść i w dodatku wejście jest odseparowane pojemnością! Skąd taki teorie wyciągasz? Tak jak z tym kręceniem PERKA w obrotku:/ Porażka zupełna bo służy on do dokładnej kalibracji a nie do preskalacji z 2/1 do 1/1! Broń się od ruszania PERKA bo go w fabryce wyskalowali! Na szczęście PERKA w wyżej posiadanym obrotku nie ma a jedyna przeróbka polega na ingerencji w płytke.

P.s.: WSK 125 miała również instalację 12V..

W dodatku zapłon magneto-elektryczny czyli niezależny od aku..

pozdrawiam.
  • #27 4537522
    M.B.
    Poziom 15  
    forte39
    Pomogło. Przed modernizacją obrotomierz za pomocą transformatora pokazywał 1500rpm a teraz pokazuje 3000rpm, więc prawidłowo. Natomiast jak podłączyłem pod motor to na wolnych obrotach pokazuje 3000rpm, a na max 6000rpm. I tu moje pytanie czy można zmniejszyć jakoś wolne obroty, a max zostawić. Tak żeby pokazywał na wolnych 1000rpm, a na max 6000rpm.
    Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba że trzeba przerabiać coś w motorze jeśli tak to co?

Czemu na transformatorze pokazuje prawidłowo a w motorze nie? Czego to jest wina?
  • #28 4538492
    forte39
    Poziom 18  
    Wina jest na przerywaczu(dawno pewnie nie czyszczony i powoduje zakłócenia). Najlepiej wymień przerywacz na nowy zestaw tzn. "młoteczek" i "kowadełko". koszt około 10zł. Na wypalonych stykach powstają fałszywe impulsy które obrotomierz wykrywa:/ Nie zaszkodzi wymienić również kondensator 0,22uF przy przerywaczu.

Zmierz i podaj napięcie zasilania obrotka przy wolnych obrotach. Prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze przed mostek prostowniczy podłączyć żarówkę 2-5W(pomagała mi w odfiltrowaniu zakłóceń) ale czasem(i tu wyjaśnić "dlaczego" nie potrafię) powodowała większe problemy(spadek napięcia, spowodowany chyba przez dany egzemplarz cewek zasilających) :/ Musisz wypróbować. Pamiętaj również, że montujesz obrotka którego mechanizm wskazówki jest przystosowany do pracy w samochodzie a nie w motorze gzie w przypadku WSK drgania są wręcz okrutnie silne niestety. A więc cudów nie wymagajmy po zamontowaniu na stałe do np. kierownicy.

Pozdrawiam.
  • #29 4539137
    M.B.
    Poziom 15  
    Ale ja podłączałem pod aku 12v połączyłem go z masą motoru.
  • #30 4539548
    forte39
    Poziom 18  
    Jak już wcześniej wspomniałem przerabiałem dotychczas obrotki starszej generacji gdzie preskalowało się je kondensatorem. Przyjrzałem się raz jeszcze zdjęciu ze źródłowego linku i tak jakby trzeba tam jeszcze jedną nóżkę scalaka zewrzeć.. Fotkę Twojego poprawiłem tu:
    Załączniki:
    • Obrotomierz Polonez Caro 1.6 GLi w WSK 125 - skaczące wskazania rpm przerobka.jpg (39.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia obrotomierza z Poloneza Caro 1.6 GLi (zapłon Abimex) do motocykla WSK 125 (silnik 1-cylindrowy, 2-suw). Obrotomierz na wolnych obrotach wskazuje około 1000-4000 rpm, natomiast przy dodaniu gazu wskazania skaczą lub są zaniżone/dwukrotnie zaniżone. Dyskusja wskazuje, że główną przyczyną problemów jest różnica w charakterystyce impulsów zapłonowych między silnikiem 4-suwowym (Polonez, 4 cylindry) a 2-suwowym (WSK, 1 cylinder), co wymaga przeróbki obrotomierza i instalacji elektrycznej. Zalecane jest podłączenie impulsu do przerywacza zapłonu, a nie bezpośrednio do przewodu wysokiego napięcia (w/n). Wskazane jest także stosowanie stabilnego zasilania 12V (Polonez) zamiast 6V (WSK), co często wymaga modernizacji instalacji motocyklowej.

Kluczową modyfikacją jest zmiana kondensatora w obrotomierzu (np. z 100nF na 220nF) oraz zastosowanie diody Zenera na wejściu sygnału, co stabilizuje wskazania. Wskazano również na konieczność wymiany lub dokładnego oczyszczenia przerywacza zapłonu, gdyż zużyte styki generują fałszywe impulsy zakłócające pracę obrotomierza. Dodatkowo, nawinięcie kilkunastu do kilkudziesięciu zwojów izolowanego drutu miedzianego na przewodzie w/n może pomóc w indukcji sygnału dla obrotomierza.

Pomimo prób, obrotomierz z Poloneza nie działa idealnie w WSK bez odpowiednich przeróbek i kalibracji, a wskazania na wolnych obrotach są często zawyżone. Zaleca się testowanie obrotomierza w samochodzie 4-cylindrowym 4-suwowym, gdzie powinien wskazywać połowę wartości nominalnych po przeróbce. W przypadku braku takiej możliwości, modyfikacje kondensatora i zastosowanie diody Zenera oraz poprawne podłączenie impulsu do przerywacza są kluczowe. Ostatecznie, stabilne działanie uzyskano po wymianie kondensatora, zastosowaniu diody Zenera i odpowiednim zasilaniu, choć wskazania wolnych obrotów pozostają wyższe niż oczekiwane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA