logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goodmans W280NS - iskrzenie trafopowielacza, czy wymiana rozwiąże problem?

elamator 26 Paź 2007 14:17 1332 10
  • #1 4416607
    elamator
    Poziom 10  
    Witam posiadam powyższy odbiornik TV - mam nastepujący problem prosze Was doświadczonych o pomoc.

1. po właczeniu wtyczki do prądu tv reaguje normalnie. tzn zapala sie lampka czuwania, lecz po wcisnieciu startu trafopowielacz
    " GOODMANS/W280NS FOR LOPT =1362.5001 "
    http://www.dalbani.co.uk/catalogue/product_details.php?id=13631

strzela (pojawia sie iskrzenie na nim)!!!

pyt 1. czy problem polega tylko wyłacznie w trafopobielaczu ?

pyt 2. czy po jego wymianie, tv powinien normalnie startowac ?

pyt3. na co jeszcze powinienem zwrocic uwage ?

nie mam wielkiego doświadczenie w naprawie tv, ale niestety tu gdzie jestem naprawa jest strasznie droga!!
    tak więc proszę o pomoc.

Zrobiłem kilka fotek , płyty elektroniki i tafo, umieszczam je poniżej DZiekuje i pozdrawiam

Fotki skasowałem - zbędne. Przeniosłem z TV. [obcy7]
  • #2 4416709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4418151
    elamator
    Poziom 10  
    no tak, ale gdy wpisywałem w wyszukiwarkach. to tylko wykazało mi ten, który podałem w moim pytaniu! to ponoć zamiennik! gdzie kupię takie trafo? w polsce i może za granica ?

Pisownia! Regulamin p.15.
    Proszę poprawić przy użyciu funkcji "Zmień" - Regulamin p.6. [Mirek Z.]
  • #4 4418636
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Otóż: 1362.5001(A)=1362.5002(A)=1372.0066(A)=HR8770.
    Oryginalne trafo Eldor możesz zakupić np. tu: www.cybor-tech.com.pl W ich wyszukiwarkę wpisz HR8770.
  • #5 4478992
    elamator
    Poziom 10  
    Witam ponownie!...
    zakupiłem trafo i po wlutowaniu i właczeniu odbiornika obraz jest nieczytelny.!

Co robic dalej ?

szukałem potencjometrów od ostrosci itp... ale nie ma chyba czegos takiego w tym modeluodbiornika !!

Czy mogłem pomylic przewody ? czerwony i szary w trafo? model, który kupilem ma troszke inaczej rozstawione te przewody!!

Proszę o podpowiedź!
  • #6 4479016
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Pokręć górnym potencjometrem na trafopowielaczu opisanym jako "focus".

Pozdrawiam.
  • #7 4479022
    elamator
    Poziom 10  
    robiłem to!! i to samo zanika obraz, a gdy powracam jest taki sam! calkowicie zamazanyy jakies postacie! SYGNAL PODAJE Z DVD,,

Wspominałem wyżej o p.15 regulaminu. Należy przestrzegać zasad pisowni. Zdanie zaczynaj z dużej litery, kończ kropką - nie używaj wykrzykników - na forum nie krzyczymy. "Polskie" litery pisz przy użyciu Alt. [Mirek Z.]
  • #8 4479037
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Grubszy przewód z trafopowielacza powinien wchodzić do podstawki kineskopu, a cieńszy powinien być lutowany do płytki (ten z przyssawką to wiadomo :wink: ). Zobacz co się dzieje jak kręcisz dolnym potencjometrem na trafopowielaczu. No i napisz jaki trafopowielacz montujesz w tym TV.
  • #9 4479104
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Na nowym trafopowielaczu powinieneś oba pokrętła ustawić wstępnie tak, jak są ustawione na starym, chyba że już tamtymi kręciłeś. Orientacyjnie - dolne (SCREEN) na ok. 1/3 zakresu (licząc od lewej), górne (FOCUS - ostrość) na ok. 1/2. Po włączeniu - FOCUS należy wstępnie wyregulować na dobrą ostrość obrazu, następnie TV przełączyć na AV lub txt (żeby było widać czarne tło). Wtedy należy doregulować SCREEN - kręcąc nim pomalutku, w niewielkim zakresie. Najpierw dodajesz (w prawo) aż wyjdą tzw. linie powrotów, następnie cofasz, aż znikną i jeszcze troszeczkę na "zapas" - biel na txt powinna być właściwa. Poprawiasz FOCUS i tyle.
    Przewód SCREEN z trafopowielacza (lutowany na płytkę) z reguły wychodzi z samego dołu trafo.
  • #10 4479140
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Ponieważ niedawno trochę się nad tym głowiłem to spróbuję podpowiedzieć. Mianowicie przyczyną może być zużyta (skorodowana) podstawka kineskopu. Bywa, że tam następuje przepływ prądu miedzy siatkami i ostrość katastrofalna nie do wyregulowania.
  • #11 4481194
    elamator
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Szczególne podziękowania dla Jaś Kula :). Pańskie wskazówki były bardzo pomocne, wszystko działa jak należy. Dziękuję.

PS.

Przepraszam też za moją pisownie, czasem to dlamnie kłopot. Nie mieszkam w polsce od lat, nie posiadam polskich znaków w komputerze (syst. Ang.) zeby napisć tego posta musiałem skorzystać z komputera znajomego więc proszę o wyrozumiałość.

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku telewizyjnym Goodmans W280NS pojawia się problem iskrzenia na trafopowielaczu (oznaczonym jako 1362.5001 lub zamiennik 1372.0066A/HR8770) po włączeniu zasilania. Zalecana jest wymiana trafopowielacza na oryginalny Eldor, który można zakupić m.in. przez dystrybutora www.cybor-tech.com.pl. Po wymianie trafopowielacza obraz może być nieczytelny, co wymaga regulacji potencjometrów na trafopowielaczu: górny (FOCUS) do ustawienia ostrości, dolny (SCREEN) do korekty jasności i linii powrotów. Ważne jest prawidłowe podłączenie przewodów trafopowielacza – grubszy do podstawki kineskopu, cieńszy do płytki. W przypadku problemów z ostrością może być przyczyną skorodowana podstawka kineskopu powodująca przepływ prądu między siatkami. Po prawidłowej wymianie i regulacji odbiornik powinien działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA