logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELEMIS 7030TSMP - strzelanie przy gnieździe kineskopu po wymianie trafopowielacza

gemmini75 03 Lut 2007 15:15 1333 5
REKLAMA
  • #1 3523025
    gemmini75
    Poziom 11  
    witam strzelił mi trafopowielacz m12-24 przebicie do masy z boczku obudowy kupiłem zamiennik hr7223 po włozeniu dziwna sprawa załaczam telewizor słychać jak wskakuje wysokie i potem nagle zaczyna strzelać przy gnieździe kineskopu jakby iskra przeskakiwała tak na s2 potem blokuje wysokie i koniec zabawy nie wiem sam hr ma inne wyprowadzenia kabli inne miejsce sugerowałem sie kolorami moze sie myle...??? chodzi o to napiecie s2 i focus pozdrawiam
    Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV.

• REKLAMA
  • #2 3523174
    Andrzej Wierzbicki
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Przewód S2 jest cieńszy w porównaniu z przewodem FOCUS.
  • REKLAMA
  • #3 3523332
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Przewód S2 wychodzi z niższej(z prawej patrząc od tyłu) części trafa a ostrość z wyższej(lewej).Spotkałem już,że oba równo grube i jeszcze S2 był czerwony. Sprawdz jeszcze czy pot. ostr. i S2 mają podłączoną masę(jak jest osobna)Jeszcze dodam- zmniejsz napięcie ostrości (może na max.
  • REKLAMA
  • #4 3523337
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Nienawidzę takich usterek.Któryś z kondensatorów zwijanych będzie padnięty.Masz zawyżone napięcie na którąś z siatek kineskopu.Wymień te kondensatory przy trafie, one są rzędu 100nF/1500V.To powinno ci pomuc.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 3523626
    gemmini75
    Poziom 11  
    dzieki jeden problem rozwiazałem wysokie poszło telewizor odpalił tylko jak... tragedia najpierw poszło wysokie chwile poczekałem nie widac obrazu podniosłem troszkie s2 pokazały sie linie poziome cienkie bez obrazu takie mleko było widać i po chwili obraz wskoczył ale linie zostały takie jak od powrotow zmniejszyłem s2 oki linie znikły gra w miare dobrze troche korekcji pochodził z poł godzinki wyłaczyłem i znowu to samo telewizor odpala wn wchodzi a nie ma obrazu jak podniose s2 pokażą sie linie mleko i wskakuje obraz hmm jakaś pojemnośc przyklekła??? o i jeszcze jeden objaw na antenie zwykłej szerokopasmowej chodzi oki jak podłacze dekoder przez euro to zaczyna mrugac obraz to znaczy sie obraz ideał mrugniecie czarny ekran przerwana fonia i od nowa kilka razy na minute może zadaje śmieszne pytania ale nie jestem jakimś zaawansowanym "naprawiaczem" heh raczej moje poczatki także prosze o wyrozumiałośc jak ktos spotkał sie z podobnym problemem to prosiłbym o podzielenie się wiadomościami z uczniakiem =d z gory dziekuje
  • #6 3524762
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Jak się pokażą powroty to ustaw S2tak,żeby ich nie było widać i potem czekaj az pojawi się obraz. Wygląda na słaby kineskop. Sposób jego sprawdzenia masz tu opisany https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html oczywiście punkt C z moimi uwagami.
REKLAMA