logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica DC/DC 1A vs 3A – wyższe tętnienia i stabilność napięcia przy obciążeniu

pablos23 26 Paź 2007 15:15 1870 7
REKLAMA
  • #1 4416784
    pablos23
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.

Badałem dwie przetwornice umożliwiające uzyskanie tych samych napięć wyjściowych. Jedna z umożliwiała uzyskanie 1A zaś druga 3A na wyjściu. W przypadku tej pierwszej uzyskałem 2-3 razy wyższe napięcia tętnień. Czym to może być spowodowane?

Napięcie na wyjściu przetwornicy zmieniało się pod wpływem obciążenia. Co ma główny wpływ na zachowanie stałości napięcia wyjściowego pod wpływem zmian obciążenia?
  • REKLAMA
  • #2 4416940
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Wróżka wzięła urlop a szklana kula powiedziała, że bez schematów nawet się nie podejmuje zgadywać.
  • REKLAMA
  • #3 4417372
    pablos23
    Poziom 15  
    Dziękuje za zainteresowanie.
    Dołączam karty katalogowe testowanych przetwornic i wyniki pomiarów.

pozdrawiam
    Załączniki:
    • DCDCconverter_measurements.xls (45.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EN5335_Evaluation_Board_Application_Note_V_1.pdf (142.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EN5312Q_Rev_1.1[1].pdf (455.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4417484
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Obliczenie w XLS są bez sensu - podważają prawo Ohma.

Za PDFy każesz sobie płacić a i tak w nich nic sensownego nie ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4417556
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Tu jest dostępna dokumentacja do EN5335:
    http://www.enpirion.com/pdfdocuments/EN5335%20Datasheet%20V_1.pdf

Arkusz XLS faktycznie wygląda nieciekawie - wychodzi na to, że przetwornice 1A i 3A obciążałeś prądem ponad 10A. :)

Wg dokumentacji stabilizacja jest na poziomie +/- 2%, to stosunkowo dużo. Na jakość stabilizacji duży wpływ może mieć miejsce podłączenia wejścia Vsense.

Pytanie - układy badałeś na Evaluation Board, czy płytki robiłeś samemu? Jakby nie było to 5MHz... :)
  • REKLAMA
  • #6 4417852
    pablos23
    Poziom 15  
    Zapłata w formie punktów nie była moim celem. Poprzednią wiadomość już zaktualizowałem.

Przetwornice DC/DC badałem na Evaluation Board. Miałem do tego zlutowany układ obciążenia, który podłączyłem na wyjście. Gdybym faktycznie obciążył przetwornice prądem 10A to układ już by nie istniał:). Dopuszczalny chwilowy prąd dla 3A wersji to 4.5A.
    Jeśli dojdę do wytłumaczenia otrzymanych wyników napiszę. Stanie się to pewnie w poniedziałek.
  • #7 4417933
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Przede wszystkim zwróć uwagę na jedną rzecz: uzyskiwane prądy nijak nie odpowiadają rezystancji obciążenia. A już kuriorum jest z Rload = 0 (czyli zwarcie) a Ty podajesz w wynikach normalne napięcie i zerowy prąd.

Wybacz, ale jeśli Rload wynosi 1 om, Vout = 1.5082 to prąd _nie_ _może_ wynosić 693 mA. Albo popełniasz błąd pomiaru i nie uwzględniasz rezystancji amperomierza albo Rload nie wynosi 1 om albo masz popsute przyrządy.
  • #8 4419186
    pablos23
    Poziom 15  
    W poniedziałek postaram się wyjaśnić ten problem.

Podsumowanie tematu

✨ Porównano dwie przetwornice DC/DC o takich samych napięciach wyjściowych, lecz różnej maksymalnej wydajności prądowej: 1A i 3A. Przetwornica 1A wykazywała 2-3 razy wyższe tętnienia napięcia na wyjściu. Przyczyną może być sposób podłączenia wejścia Vsense, które ma istotny wpływ na stabilizację napięcia. Stabilizacja według dokumentacji producenta wynosi około ±2%, co jest relatywnie dużą wartością. Testy przeprowadzono na Evaluation Board z zewnętrznym układem obciążenia. W dyskusji zwrócono uwagę na niezgodności pomiarowe, takie jak nieprawidłowe wartości prądu względem rezystancji obciążenia, co sugeruje błędy pomiarowe lub uszkodzenie przyrządów. Wskazano również, że obciążenie przekraczające dopuszczalny prąd chwilowy (np. 10A) jest nierealne i mogłoby uszkodzić układ. Ostateczne wyjaśnienie problemu ma nastąpić po dalszych testach i analizie wyników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA