logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żyrandol i ściemniacz dotykowy - nie działa regulacja jasności

shokk 26 Paź 2007 17:38 4169 9
REKLAMA
  • #1 4417186
    shokk
    Poziom 2  
    Witam serdecznie
    Problem wyglada nastepująco: w suficie znajduja sie 3 kable
    zero i 2 fazy przy czym jest napiecia na obydwu wzgledem zera-kable nie sa oznaczone,nie ma napiecia pomiedzy dwoma fazami
    zyrandol mam podlaczony pod zero i jedną faze wszystko działa z normalnym pstryczkiem ,problem pojawia sie gdy zmieniłem włącznik na sciemniacz dotykowy, który po podłączeniu dziwnie sie zachowuje ,jak go dotkne swiatło sie włączy ale po tym nic juz nie działa w sensie nie moge wyłączyc i sciemnic
    prosze o pomoc juz nie wiem co moze byc nie tak
  • REKLAMA
  • #2 4417207
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Przed założeniem należało dokładnie przeczytać instr. montażu.Zamień przewody na ściemniaczu,powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #3 4417225
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Witam

Zakładam, że jest tak:

1. Zero w kostce od lampy przy suficie jest cały czas.
    2. Faza na przewodzie pierwszym powinna się pojawić po załączeniu włącznikiem (jednym z dwóch klawiszy) światła.
    3. Faza na przewodzie drugim powinna się pojawić po załączeniu włącznikiem (drugim klawiszem) światła.

Jest to instalacja umożliwiająca korzystanie z "dzielonego" żyrandola, gdzie można załączyć jego jedną część (tylko jeden klawisz włącznika załączony) lub cały żyrandol świeci (załączone oba klawisze).

Żyrandol i ściemniacz dotykowy - nie działa regulacja jasności Żyrandol i ściemniacz dotykowy - nie działa regulacja jasności

Oczywiście możesz podłączyć żyrandol z jedną żarówką (używasz wtedy zera i jednego z przewodów fazowych)

A co do ściemniacza, czy nie masz np. w żyrandolu żarówek energooszczędnych, które nie nadają się do pracy ze ściemniaczem.
  • REKLAMA
  • #4 4417262
    shokk
    Poziom 2  
    ok na sciemniaczu jest 3 punkty 2 do podłączenia w tym live oraz dodatkowo dochodzi trzeci od sterowania kilkoma sciemniaczami

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

opowiem o zyrandolu

16zarówek po 25wat, sprzedawca powiedział ze jest podzielny na 2czesci i w kostce są 3 przewody
    live,neutral uziemienie

ale swieci tylko po podłączeniu do live i neutral,co jest nie tak?
  • #5 4418071
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Musisz zewrzeć sekcje, zarówno w żyrandolu, jak też w puszce włącznika.
    W puszce zwierasz przewody zerowe i podłączasz do ściemniacza,
    a także przewód fazowy (live). W żyrandolu zwierasz sekcje żarówek tak, aby świeciły się wszystkie.
  • #6 4418574
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 692
    Witam.

Na ściemniaczu ( przeglądnij schemat podłączenia ściemniacza ) live podłączasz do L ; neutral do N.
  • REKLAMA
  • #7 4418672
    shokk
    Poziom 2  
    ok juz pisze jak to wylada,a nie jest dobrze

w zyrandolu ok mam podłączone przewody do live i neutral z tym ze zero do neutral a przy live jest aktualnie 2 przewody(2 fazowe)

w puszce jest to samo zamykam obwód poprzez zero oraz faza

nie rozumiem jednego,

wszystko podlaczone-
    1 dotykam sciemniacz zyrandol swieci dotykam ponowie zeby wylaczyc zeby sciemnic i nic sie nie dzieje ,swiatło przestaje swiecic po odlączeniu wlacznika

sciemniacz jest ok do odlączyłem go w lazience do 1 zarówki i działa

co moze byc nie tak??
  • #8 4418709
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    16x25W=400W
    Ściemniacz może nie obsługiwać takiej mocy. Sprawdź w opisie, jaką mocą może być obciążony.
    Miałem kiedyś ten sam problem. Poradziłem sobie wymieniając ściemniacz na zwykły wyłącznik z potencjometrem suwakowym.
    Innym problemem ze ściemniaczem był taki, że za każdym razem gdy przepalała się żarówka przepalał się w nim też bezpiecznik.
    Obecnie mam zwykły wyłącznik i żarówki energooszczędne.
  • #9 4419080
    shokk
    Poziom 2  
    w opisie jest 40-400wat czyli powinien obsługiwac
  • #10 4420722
    ketsok
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Spróbuj działanie ściemniacza na połowie mocy żyrandola. Jeżeli będzie działał, to znaczy, że nie obsłuży 400W!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia żyrandola z 16 żarówkami po 25W każda (łącznie 400W) do ściemniacza dotykowego. W instalacji sufitowej znajdują się trzy przewody: zero (neutralny) i dwie fazy, które nie są oznaczone, a napięcie występuje na obu fazach względem zera, lecz nie między fazami. Żyrandol działa poprawnie z tradycyjnym włącznikiem, jednak po podłączeniu ściemniacza dotykowego światło włącza się po dotknięciu, ale nie można go wyłączyć ani ściemnić. Wskazano, że ściemniacz ma trzy zaciski: dwa do podłączenia zasilania (live) oraz trzeci do sterowania kilkoma ściemniaczami. Zalecane jest zwieranie przewodów zerowych w puszce i odpowiednie połączenie fazy z ściemniaczem oraz zwieranie sekcji żarówek w żyrandolu, aby wszystkie świeciły. Podkreślono konieczność sprawdzenia schematu podłączenia ściemniacza, gdzie live podłącza się do zacisku L, a neutral do N. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia przewodów lub przekroczenia mocy ściemniacza, mimo że deklarowana moc obsługiwana to 40-400W. Sugerowano test działania ściemniacza przy połowie mocy żyrandola, aby wykluczyć przeciążenie. Dodatkowo zwrócono uwagę, że żarówki energooszczędne nie są kompatybilne ze ściemniaczami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA