logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować czujnik zaniku zera do ochrony sprzętu nagłośnieniowego?

hubiwit 26 Paź 2007 21:37 14250 75
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować tani czujnik, który wykryje zanik przewodu neutralnego (zera) i odłączy stycznik, aby chronić sprzęt nagłośnieniowy?

Najrozsądniej nie opierać tego na zwykłym styczniku ani na samych warystorach: stycznik ma zbyt długi czas zwalniania, a warystory nie chronią skutecznie przed wzrostem napięcia sieciowego do 400 V po przerwaniu N/PEN [#4525468] [#4444775] Lepiej wykrywać wzrost napięcia przewodu N/PEN względem prawdziwej ziemi odniesienia (PE albo wbijanego pręta uziemiającego) i zasilać układ z niezależnego źródła, np. bateryjnego [#4418363] [#4420417] W threadzie zaproponowano układ z mostkiem prostowniczym monitorującym PEN, który przy pojawieniu się napięcia steruje tranzystorem/przekaźnikiem odłączającym zasilanie [#4418363] Jeśli zależy Ci na szybkości, lepszy jest wyłącznik z cewką wzrostową niż stycznik; zaproponowano próg około 250 V ustalany diodą Zenera i czas zadziałania krótszy niż 15 ms [#4525468]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4418084
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Witam
    Mam przedłużacz siłowy, na końcu rozdzielnia z esami, i dużo gniazd na jednofazowych na każdą fazę - rozdzielnia do zasilania sceny. Doczytałem się ostatnio że w takim układzie, jak się przerwie zero to na urządzenia są podłączone między fazami czyli jeśli na jednej fazie mam nagłośnienie, a na 2 pozostałych oświetlenie o znaczne większej mocy to wg. prawa ohma mam zjarany sprzęt nagłośnieniowy.
    Widziałem czujniki zaniku faz, z przewodem neutralnym, ale to nie rozwiązuje mojego problemu i jest drogie. jeżeli wyleci mi jedna faza, to np. zgaśnie tylko część oświetlenia, a reszta będzie działała (przy takim czujniku odłączy mi wszystko) a ja potrzebuje czujnik który odłączy stycznik tylko wtedy, gdy zabraknie zera
    Macie jakiś schemat/pomysł?
  • #3 4418236
    Student
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Witam.

Proponuję podać zasilanie przez stycznik, sterowany z fazy najbardziej obciążonej i nie tej, na której masz nagłośnienie - wtedy utrata zera spowoduje spadek na cewce stycznika i wyłączenie go - tak na szybko, trzeba by to narysować i obliczyć, sterowanie stycznika podać przez styki pomocnicze, by nie włączył się sam w stanach nieustalonych...

Można spróbować też zmajstrować układ mierzący napięcie pomiędzy przewodami zerowym i ochronnym, którego wzrost powyżej kilku/kilkunastu woltów powodowałby wyłączenie takiego stycznika, o którym pisałem na początku... ten drugi sposób wydaje mi się bardziej elegancki...

W sumie ciekawy temat....
  • #4 4418357
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    A może dozwolić stycznik po stykach NC -przekaźnika na 230V? Cewka wpięta L-N równolegle ze sprzętem nagłośnieniowym, ale dołożony rezystor/kondenstaor dobrany tak, żeby przekaźnik zadziałał dopiero przy 250...260V rms?
  • #5 4418363
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    Widziałem taki układ, który monitorował PEN.
    Jako czujnik wykrycia braku „zera” służył mostek prostowniczy w układzie gretza, który był zasilony z PEN-a i jakiejś ziemi odniesienia, czyli rury c.o, wodociągowej lub PE. W chwili równowagi na wyjściu mostka napięcie wynosiło ok. 0V. W razie zaniku „zera, na wyjściu mostka pojawiało się napięcie, które z kolei sterowało bazą tranzystora wejściowego w układzie wykonawczym. Zadaniem tego układu – pracującego na niezależnym zasilaniu bateryjnym - było uruchomienie przekaźnika odłączającego zasilanie urządzeń.
    Jako jeden z punktów odniesienia można również wykorzystać „sztuczne zero” w układzie z trzema rezystorami połączonymi w gwiazdę.
  • #6 4418491
    hubiwit
    Poziom 25  
    układ nie może być zależny od PE bo go w rozdzielni nie ma (stary typ, kabel 4 przewodowy 3P+Z) czasami wbijam pręt w ziemię i polewam roztworem nasyc. wody z solą, ale nie zawsze mam taką możliwość
  • #7 4418907
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    Jak to ma byc samorobne cudo to zaproponowal bym <jak oczywiscie czujnik zaniku fazy nie spelnia zalozen - a zapewne spelnia>
    uklad oparty na PLC
    Jednokierunkowa transmisja po przewodzie Lx i N nadajnik powinen znajdowac sie przy punkcie GPZ a kazdy odbiornik wyposazony w stycznik odcinajacy dany odbiornik
  • #8 4419120
    hubiwit
    Poziom 25  
    czujnik zaniku fazy nie spełnia zadania ponieważ nie tylko przy braku zera, ale także którejkolwiek z faz odcina wszystko co jest efektem w moim przypadku niepożądanym - na 2 fazach można dalej ciągnąć imprezę np. nie załączając całego oświetlenia, a jak odłączy nagle wszystko to koniec, ale w przypadku braku zera układ powinien momentalnie odłączyć stycznik w rozdzielnicy, odłączający ją od sieci.
    Zależy mi na tanim rozwiązaniu, stycznik już mam, teraz pozostała tylko kwestia układu (cewka stycznika na 230V), najlepiej jeśli ktoś miałby schemat
  • #9 4420417
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Aby taki wykrywacz przerwy w przewodzie PEN mógł prawidłowo działać, musi on mieć możliwość porównywania potencjału tego przewodu z jakąś „ziemią odniesienia”.
    Nie musi to być PE - wystarczy jego namiastka, czyli ten pręt wbity w ziemię i dodatkowo polany roztworem solnym.

A tu masz propozycję rozwiązania Twojego problemu:
    http://www.wrzuta.pl/obraz/ukVJbQ5ZhX/monitor_pen
  • #10 4420727
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam. Może podejść do tematu od innej strony? Koledze chodzi o zabezpieczenia przed wzrostem napięcia na danej fazie. Może zrobić zabezpieczenia nadnapięciowe. Pierwsza opcja-gotowe ograniczniki przepięć-teoretycznie 275v, może być za dużo dla sprzętów. Druga-odpowiednio dobrany warystor w szereg z cewką przekażnika przerywającego podtrzymanie stycznika.
  • #12 4421295
    hubiwit
    Poziom 25  
    a jakby zrobić układ wpinany między N a 3 fazy złączone w gwiazdę przez rezystory?
    Co w takim układzie będzie się działo w przypadku zaniku zera? Co należy mierzyć ?
  • #13 4421382
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4421519
    hubiwit
    Poziom 25  
    dziękuje za schemat
    fabryczne zabezpieczenia tez sterują przekaźnikiem, przynajmniej te, które widziałem w sklepie, więc mam nadzieje, że zdążą, dam jeszcze na wszelki wypadek warystory tylko jakie i gdzie?
    PEN to albo PE albo N, czy musi być PE i N, może być samo N?
    Co się stanie w takim układzie, jak zabraknie jednej fazy? lub dwóch?
  • #15 4421719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4421775
    hubiwit
    Poziom 25  
    a co się stanie, gdy zabraknie jednej lub dwóch faz?
    czy jeżeli między fazami mam wpięte oświetlenie i sprzęt to nie ma możliwości żeby stycznik się załączył bez zera? nie przejdzie gdzieś prąd wystarczający aby załączyć stycznik np. w szereg z oświetleniem mocy 3500 watt?
  • #17 4421791
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4421862
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    takich bredni jak ten schemat nie było dawno na elektrodzie :) gdzie są moderatorzy
  • #19 4421931
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    WojcikW napisał:
    Stycznik bez zera się na pewno wyłączy, i nie ma prawa zadziałać.

Układ z załączonego schematu niestety nie spełni oczekiwań. Proponuję autorowi przeanalizowanie układu i wyciągnięcie wniosków co się będzie działo w układzie po przerwaniu przewodu PEN w przypadku znacznej asymetrii w obciążeniu faz.
  • #20 4422012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4423385
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Moim skromnym zdaniem żaden stycznik nie zda egzaminu.
    Układ wykrywający przerwę w przewodzie PEN musi mieć niezależne zasilanie.
  • #22 4423493
    hubiwit
    Poziom 25  
    jeżeli nie ma to chyba sobie podaruje to że jak na jednej fazie zabraknie prądu to odłączy wszystkie, generalnie potrzebuję układ, który odłączy przy za wysokim między innymi spowodowanym brakiem zera, ale nie będzie reagował na jego spadek
  • #23 4423832
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Na początek małe sprostowanie – przekaźnik powinien być oczywiście w emiterze.

Kolego hubiwit, Twój sprzęt nagłaśniający zapewne posiada warystory chroniące przed niewielkim przepięciem, ale nie przed zanikiem „zera”. Ten układ z rysunku nie zadziała przy zaniku którejś z faz. Natomiast wyłączy – i co jest rzeczą niezwykle ważną - w czasie jednego półokresu, a więc nie ma możliwości uszkodzenia jakiegokolwiek urządzenia.

P.S. Poza RCD możesz pociągnąć zasilanie 5 żyłowe i będziesz miał dodatkowo ochronę przeciwporażeniową w układzie TT.
  • #24 4424283
    hubiwit
    Poziom 25  
    czyli który układ jest prawidłowy? bo już się gubie
  • #25 4424460
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Jeżeli pytasz mnie, to tak jak napisałem ten układ z przekaźnikiem w emiterze.
    Jak zbudować czujnik zaniku zera do ochrony sprzętu nagłośnieniowego?
  • #26 4424746
    hubiwit
    Poziom 25  
    czy takie urządzenie zabezpieczy mój sprzęt?
    http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=73&products_id=180 3 sztuki
    i do tego 3 styczniki jednofazowe

lub wersja tańsza:
    http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=73&products_id=182
    i do tego jeden stycznik 3 fazowy

czy czas zadziałania - 0.1s nie jest zbyt długi?
    ma ktoś może schematy tych urządzeń?
  • #27 4424809
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    jarecki 86 napisał:
    Proszę o opinię na temat takiego rozwiązania...

Jeśli już koniecznie chcesz znać opinię. Moja rada. Skorzystaj z opcji usuń post, poproś moderatora o jego usunięcie, lub usuń sam rysunek i zmień treść posta.
  • #28 4424838
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Do kolegi hubiwit: A jak myślisz, czym te urządzenia będą zasilane jeżeli w instalacji pozostaną tylko L1, L2 i L3, a nie będzie N?

Do kolegi Remeknapr: czy zechciałbyś nieco uzasadnić swoją opinię? Będę Ci za to bardzo wdzięczny.
  • #29 4424852
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    ja bym to zrobił w ten sposób że na przewodzie PEN zamontowałbym przekładnik prądowy odpowiednio dobrany do obciążenia który wraz z garstką elementów sterowałby przekaźnikiem a ten z kolei cewką stycznika. przerwanie przewodu PEN powodowałoby spadek płynącego prądu w tym przewodzie praktycznie do zera i wyłączenie stycznika. w przypadku zaniku jednej z faz układ dalej działałby prawidłowo bo prąd dalej by płynął przez pozostałe dwie fazy i PEN. oczywiście ważne jest miejsce zamontowania przekładnika i dobranie minimalnego prądu po niżej którego stycznik się wyłączy
  • #30 4424947
    hubiwit
    Poziom 25  
    jarecki 86 napisał:
    Do kolegi hubiwit: A jak myślisz, czym te urządzenia będą zasilane jeżeli w instalacji pozostaną tylko L1, L2 i L3, a nie będzie N?

a napięcie między fazowe jeżeli na fazie jest duże obciążenie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czujnika zaniku przewodu neutralnego (zera) w instalacji trójfazowej do ochrony sprzętu nagłośnieniowego przed uszkodzeniem spowodowanym wzrostem napięcia międzyfazowego przy przerwaniu przewodu N lub PEN. Problem wynika z nierównomiernego obciążenia faz, gdzie brak zera powoduje, że urządzenia podłączone międzyfazowo mogą ulec uszkodzeniu. Standardowe czujniki zaniku fazy nie spełniają wymagań, ponieważ odcinają zasilanie przy zaniku dowolnej fazy, a autor potrzebuje układu reagującego wyłącznie na zanik przewodu neutralnego.

Proponowane rozwiązania obejmują:
- Układy oparte na monitorowaniu napięcia między przewodem neutralnym a uziemieniem (np. pręt wbity w ziemię z roztworem solnym) z wykorzystaniem mostka prostowniczego i tranzystorów sterujących przekaźnikiem odłączającym stycznik.
- Zastosowanie przekładnika prądowego na przewodzie PEN do wykrywania spadku prądu i sterowania stycznikiem.
- Układy nadnapięciowe z warystorami między fazami a neutralnym, które przy wzroście napięcia powyżej progu (np. 275 V) powodują wyzwolenie bezpieczników.
- Propozycje wykorzystania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) z dodatkowym przekaźnikiem sterującym stycznikiem, jednak wymagające uziemienia (pręt w ziemi) dla prawidłowego działania.
- Pomysł zastosowania transformatora separacyjnego 380/230 V eliminującego problem zaniku zera, choć odrzucony ze względu na wagę i rozmiar.

Wielu uczestników podkreśla, że czas reakcji stycznika (ok. 100 ms) może być zbyt długi, by skutecznie ochronić sprzęt, dlatego zalecane są szybkie wyłączniki z cewką wzrostową lub układy z tyrystorami. Dyskutowano także o wadach i ograniczeniach warystorów, które chronią głównie przed przepięciami atmosferycznymi, a nie przed wzrostem napięcia spowodowanym zanikiem przewodu neutralnego. Warystory mogą ulec uszkodzeniu zanim zadziałają bezpieczniki, a czas ich reakcji może być niewystarczający.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie układu monitorującego potencjał przewodu neutralnego względem uziemienia z niezależnym zasilaniem, który w przypadku zaniku zera natychmiast odłączy stycznik lub wyzwoli wyłącznik różnicowoprądowy. W praktyce jednak brak jest powszechnie dostępnych, tanich i prostych urządzeń spełniających te wymagania, co powoduje, że użytkownicy rozważają samodzielne konstrukcje lub stosowanie kombinacji zabezpieczeń (warystory, RCD, styczniki). Ważne jest również prawidłowe wykonanie i zabezpieczenie instalacji, aby minimalizować ryzyko zaniku przewodu neutralnego.

Link do przykładowego schematu monitorowania przewodu PEN: http://www.wrzuta.pl/obraz/ukVJbQ5ZhX/monitor_pen

Przykłady urządzeń zabezpieczających dostępne w sklepach: http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=73&products_id=180 oraz http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=73&products_id=182

Zalecenia dotyczące doboru elementów: dobór rezystorów, diod, warystorów oraz uwzględnienie charakterystyki prądowo-napięciowej i czasu reakcji zabezpieczeń.

Dyskusja podkreśla również znaczenie bezpieczeństwa przeciwporażeniowego i stosowania wyłączników różnicowoprądowych w instalacjach scenicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA