logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaka pompa, pompka do centrlnego ogrzewania co c.o.

kiler86 27 Paź 2007 20:51 21759 5
REKLAMA
  • #1 4421078
    kiler86
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    witam, mam problem jak w temacie, otóż planuję zakup pompki do c.o. szukałem trochę na allegro jest dużo w cenach ok 130-200zł, dzisiaj byłem się spytać w sklepie budowlanym i gościu mi zaśpiewał 320zł, także zacząłem się zastanawiać co wybrać, czy to tylko firma, czy jeszcze coś innego, co byście powiedzieli o takim zestawie:
    http://allegro.pl/item258231921_pompa_diamond6_model_2007_sterownik_pompy_zestaw.html

pompka by napędzała 7 grzejników (paneli) woda do podnoszenia na piętro
    z góry dzięki za propozycje i informacje
  • REKLAMA
  • #2 4425014
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    Witam. Gdybym to ja miał wybierać, wybrałbym Grundfos UPS 25-40 lub Wilo 25-40. Ten zestaw który proponujesz to wg mnie cena może przyzwoita, ale moc zaczyna się od 46W do 100W a to chyba trochę przesada. Mam u siebie dwie pompy: jedna Grundfos, a druga jakaś "no name" Wnioski: jak ktoś lubi słuchać szumu w nocy to niech kupi cokolwiek co pompuje i żre prąd. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4426432
    Grześ4
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Sterownik fajny ale nie pozwoli oszczędzać energię ze względu na popkę.

Większość wykonywanych i projektowanych instalacji nie powinna przekraczać 4m oporów hydraulicznych.
    Wysokość podnoszenia pompy jest to suma oporów hydraulicznych jaką pompka może pokonać.
    Wysokość umiejscowienia odbiornika ciepła nie ma znaczenia- znaczenie ma opór jaki wytwarza grzejnik i instalacja.

Proponował bym popmkę LFP 25POr30C podobny koszt co Grundfos (ta sam licencja tyle, że produkowane w Polsce).

Jeśli chcesz inną to poszukaj jakiś innych producentów.
    Co oznaczają oznaczenia na pompach:
    Pierwsze cyfry np. 25-40 - 25 to średnica króćca przyłączeniowego
    drugie cyfry - 40 to wysokość podnoszenia pompy

Pompy polecane przez kolegę sq9jjh są to pompy o króćcu 25 i wysokości podnoszenia 4 m.

Przed kupnem poproś, aby pokazali ci harakterystrykę pompy.

Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #4 4426701
    kiler86
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Ehhhh, no i znów odwieczny dylemat, czy kupić badziewie i żałować czy wyłożyć sporo więcej kasy i mieć coś porządnego. Ta charakterystyka to parametry czy coś innego. A i do czego służy filtr kątowy? i czy ma on jakieś wielkie znaczenie?
  • REKLAMA
  • #5 4427074
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Bardzo duże, zbiera wszystkie syfy z układu.A koszt niewielki.
  • #6 5771575
    bbrbutch
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    witam .jaka jest różnica pomiędzy oznaczeniem GHI , a OHI w pompach c.o. i czym się sugerować podczas zakupu pompy c.w.u..
REKLAMA