Witam, mam do szanownych kolegow prosciutkie pytanie (prosciutkie po tematach ktore tu zobaczylem)
Mam notoryczny problem z rozladowywaniem sie akumulatora samochodowego poprzez wlaczone swiatla w korkach. Chcialbym zbudowac prosty uklad, ktory pozwoli mi na dwa tryby pracy swiatel mijania:
1. Pelna moc
2. 30% mocy - taki tryb dzienny i do miasta za dnia
Zaroweczki maja 12V/100W.
Niestety moja domorosla wiedza elektroniczna poszla zdecydowanie w kierunku elektroniki cyfrowej - UCY74.... - czyli 0/1 i 5v i jestem noga z podstaw elektroniki analogowej.
Pytanie: Jak to zrobic?
Wymyslilem sobie tak; przy kazdej zarowce podlaczyc tranzystor ktory przepusci odpowiedni prad. Najchetniej tranzystor przeskalowany - zeby nie bylo problemu z grzaniem sie, radiatorami itp. Na konsoli zamontowac przelacznik (lub potencjometr) sterujacy baza tranzystora tak, aby w jednej pozycji dawal 30W a w drugiej 100W.
Banalne co? Tylko jak to zrobic?
Przepatrzylem tranzystory w internetowym wykazie i znalazlem takie cos
BD249C TRANZYSTOR NPN 115V 25A 125W
2N3771 Si-N NF/S-L,50V,30A,150W
Da sie to prosto zmontowac?
Chodzi o cos max prostego - najchetniej bez plytki, zlutowane z 3-4 elementow i zalaminowane. Po jednej sztuce na lampe.
Sorki za tak lamersie pytanie ...
Wszelkie podpowiedzi mile widziane
Mam notoryczny problem z rozladowywaniem sie akumulatora samochodowego poprzez wlaczone swiatla w korkach. Chcialbym zbudowac prosty uklad, ktory pozwoli mi na dwa tryby pracy swiatel mijania:
1. Pelna moc
2. 30% mocy - taki tryb dzienny i do miasta za dnia
Zaroweczki maja 12V/100W.
Niestety moja domorosla wiedza elektroniczna poszla zdecydowanie w kierunku elektroniki cyfrowej - UCY74.... - czyli 0/1 i 5v i jestem noga z podstaw elektroniki analogowej.
Pytanie: Jak to zrobic?
Wymyslilem sobie tak; przy kazdej zarowce podlaczyc tranzystor ktory przepusci odpowiedni prad. Najchetniej tranzystor przeskalowany - zeby nie bylo problemu z grzaniem sie, radiatorami itp. Na konsoli zamontowac przelacznik (lub potencjometr) sterujacy baza tranzystora tak, aby w jednej pozycji dawal 30W a w drugiej 100W.
Przepatrzylem tranzystory w internetowym wykazie i znalazlem takie cos
BD249C TRANZYSTOR NPN 115V 25A 125W
2N3771 Si-N NF/S-L,50V,30A,150W
Da sie to prosto zmontowac?
Chodzi o cos max prostego - najchetniej bez plytki, zlutowane z 3-4 elementow i zalaminowane. Po jednej sztuce na lampe.
Sorki za tak lamersie pytanie ...
Wszelkie podpowiedzi mile widziane