logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór rezystorów. Akumulator 18V. Ograniczenie napięcia do 12V.

Michmis 06 Kwi 2007 11:03 4786 12
  • #1 3758521
    Michmis
    Poziom 10  
    Cześć, znów mam banalny problem.
    Mam akumulator 18 V i chcę znaleźć jakiś rezystor który napięcie ograniczy do 12 V (chyba ze macie inny pomysł) a następnie jaki powinienem dać rezystor suwakowy aby płynnie regulować świecenie lampki która chodzi na 12V?
  • #2 3758543
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    Cytat:

Mam akumulator 18 V i chcę znaleźć jakiś rezystor który napięcie ograniczy do 12 V (chyba ze macie inny pomysł) a następnie jaki powinienem dać rezystor suwakowy aby płynnie regulować świecenie lampki która chodzi na 12V?

A przy jakim prądzie?
    Niestety działa tu prawo ohma
    $$R=\frac{U}{I}$$ , a w Twoim przypadku
    $$U=R \cdot I $$.

Napisz co to za lampka (jaką ma moc itp).
  • #3 3758558
    Michmis
    Poziom 10  
    Lampeczka ma 50 W działa na 12 V

Byłoby cudnie gdybym mógł zmierzyć natężenie prądu z baterii ale mój miernik jakoś nie chce dziś współpracować ;)
  • #4 3758561
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Michmis napisał:
    Cześć, znów mam banalny problem.

Lepiej zastosować stabilizator napięcia np: UA7812. Co do regulacji lampki potencjometrem to musisz brać pod uwagę prąd jaki pobiera żarówka i określić moc tego potencjometru P=I²R. (Najlepszy będzie drutowy gdyż z zasady są dużej mocy). Bardziej ambitnym układem dla napięcia stałego byłby elektroniczny układ płynnej regulacji w oparciu o PWM (modulacja szerokości impulsu).

Dodano po 2 [minuty]:

Michmis napisał:
    Lampeczka ma 50 W działa na 12 V

Byłoby cudnie gdybym mógł zmierzyć natężenie prądu z baterii ale mój miernik jakoś nie chce dziś współpracować ;)

50W!!! Prąd to ponad 4A!!! Będzie potrzebny olbrzymi potencjometr.
    Napisz jeszcze jaki to akumulator. Bo przy takim poborze prądu (4A)samochodowy wystarczy na kilka godzin.
  • #5 3758583
    Michmis
    Poziom 10  
    To akumulator jakiś od wkrętarki akumulatorowej chodzi o to żeby mi 'pomógł' kręcić filmy w nocy wiec potrzebuje lampkę
  • #6 3758589
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Moim zdaniem przy prądzie kilku A (liczmy 10) możnaby zbudować jakiś układ oparty o PWM.
    Proponuje NE555 i sterowanie jakimś tranzystorkiem polowym (IRF 840) Do tego dosłownie kilka elementów - i za pomocą potencjometru regulujesz jasność świecenia praktycznie dowolnie.

W takim układzie można zmierzyć przy jakim wypełnieniu impulsów średnia wartość napięcia na żarówce wynosi 12V i zrobić ograniczenie - aby nie można było uzyskać więcej.
  • #7 3758597
    Michmis
    Poziom 10  
    Wiecie skąd mozna wytrzasnąć taki gotowy układ? Mam na to tydzień a nie należe do błyskotliwych. Jakis zestaw do montazu?
  • #8 3758632
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Tak
    Możnaby kupić taki kit i zamiast trafa podłączyć Twoją żarówkę :)

Możnaby wywalić mostek prostowniczy. Następnie ustawić jakąś częstotliwość jednym potencjometrem (montażowy z zestawu), a drugim (kupić ~100k potencjometr) ustawić się tak aby napięcie na wyjściu było równe 12V. Następnie zmierzyć jaką ma rezystancję przy takim napieciu (wylutować z układu i pomierzyć). Następnie w szereg z potencjometrem podłączyc rezystor o zmierzonej wcześniej rezystancji.
  • #9 3758662
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Michmis napisał:
    Wiecie skąd mozna wytrzasnąć taki gotowy układ? Mam na to tydzień a nie należe do błyskotliwych. Jakis zestaw do montazu?

Taki układ (gotowy) jest właśnie we wkrętarce akumulatorowej (jeśli ma płynną regulację obrotów). Kable zamiast do silnika do żarówki.
  • #11 3758702
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Takie coś przystosowane jest do sterowania diodami LED, które zjadają w sumie kilkadziesiąt mA.
    Twoja żarówka zje dużo więcej, a do tego jest zasilana z 18V. Myśle że układ do którego link dałem wyżej (również zbudowany na 555) będzie lepszy.
  • #13 3761804
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Tutaj jest potrzebny impulsowy stabilizator napięcia!! Jak sam policzyłeś prąd wynosi 4A. Przy liniowym stabilizatorze będzie 24W strat.
    Jednak prostszym rozwiązaniem będzie regulacja PWM jako, że kształt napięcia nie ma znaczenia. Przy wypełnieniu 66%. Do żarówki będzie oddawane 50W mocy. Miernikiem nie zmierzysz ani napięcia ani prądu na żarówce, bo będzie to przebieg prostokątny, a do tego odkształcony.
    NE555 jak ktoś wspomniał nadaje się do tego bardzo dobrze. Jako tranzystor wykonawczy dałbym IRFZ44. Mam podobny układ i tranzystor w czasie pracy jest zimny. Zasilam tym reflektorek halogenowy 50W.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ograniczenia napięcia z akumulatora 18 V do 12 V oraz płynnej regulacji jasności lampki 12 V o mocy 50 W. Ze względu na prąd około 4 A, zastosowanie prostego rezystora jest nieefektywne i generuje duże straty mocy. Zalecane jest użycie stabilizatora napięcia, np. liniowego UA7812 lub regulowanego LM338T, jednak przy tak dużym prądzie liniowe stabilizatory będą się mocno grzały (straty około 24 W). Lepszym rozwiązaniem jest impulsowa regulacja PWM oparta na układzie NE555 i tranzystorze MOSFET (np. IRF840 lub IRFZ44), co pozwala na efektywną i płynną regulację jasności bez dużych strat ciepła. Układ PWM można zbudować samodzielnie lub poszukać gotowych zestawów montażowych. W przypadku regulacji potencjometrem należy uwzględnić moc i prąd żarówki, stosując potencjometr drutowy o odpowiedniej mocy. Układy PWM umożliwiają ograniczenie napięcia do 12 V poprzez kontrolę wypełnienia impulsów, co jest bardziej praktyczne niż liniowe ograniczanie napięcia rezystorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA