logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efekty świetlne na dyskotekę dla 12-latka – proste i tanie pomysły na imprezę

Sobol95 28 Paź 2007 09:31 3118 14
REKLAMA
  • #1 4422140
    Sobol95
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Szukałem jakiś efektów świetlnych na dyskotekę ale ja mam 12 lat i wszystkie wydaja mi sie trudne. Może wy macie jakiś pomysł na efekty świetlne dal 12 latka. We wtorek mam dyskotekę i mam mało efektów między innymi mam neony z sklepu i efekt laserowy bu Duch ale mi to w ciąż mało pomożecie mi ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4422194
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Skoro wszystko wydaje Ci się trudne do zrobienia, a czasu do wtorku jest mało, to może idź do sklepu i kup coś gotowego i bezpiecznego w użytkowaniu.
    A co do efektów świetlnych, to zacznij od efektów na diodach LED. Poszukaj na forum. Znajdziesz.
    Pozdrawiam
  • #3 4422911
    Sobol95
    Poziom 19  
    Dzięki ale ja byłem w sklepie i najtańszy efekt na dyske to kogót ten jak policja ma kosztuje 55 zł
  • #4 4423280
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Mały "kogut" zasilany z baterii lub akumulatorków na Allegro kosztuje 10zł, a duży zasilany z gniazda zapalniczki w samochodzie - 18zł plus koszty przesyłki.
    Proszę poszukać na Elektrodzie na temat świateł dyskotekowych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4423391
    koxzco
    Poziom 13  
    Witam nowego "świetlika":)
    Zacznijmy od tego czy w ogóle masz jakieś pieniądze?
    Jeśli tak to na dobry początek proponuje kupić kolorofon. Zobaczysz na czym to polega i będziesz kombinował dalej;) Najmniejsze stroboskopy to koszt rzędu 25zł.(to tak na marginesie).
    Popytaj poza tym ludzi,na tą jedną imprezę zawsze coś można pożyczyć;)
    Pozdrawiam.
  • #6 4423528
    Sobol95
    Poziom 19  
    Posiadam coś w stylu ilumonofoni sa to neony które migają w rytm muzyki
    Ale mam niedługo dyskotekę i trzeba mi coś jeszcze i niemam za dużo kasy ale mam części typu silniki wiatraki i diody i moze właśnie wyszedł mi by kogut
  • #7 4423598
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    W ciągu dwóch dni nic wiele nie zdążysz zrobisz. Stare zapłonniki (nie elektroniczne) do świetlówek możesz połączyć szeregowo z zwykłą żarówką i uzyskasz efekt podobny do kolorofonu, prymitywne ale szybkie do zrobienia i mało kosztowne. Oczywiście nie działa w rytm muzyki ale zawsze to dodatkowe źródło światła.
  • REKLAMA
  • #8 4423777
    Sobol95
    Poziom 19  
    Robiłem to ale ta żarówka co jest podłączona do (startera) to ta żarówka nie moga tylko ścieci sie raz ciemniej raz mocniej
  • REKLAMA
  • #9 4423918
    adams987
    Poziom 35  
    Jeśli zastosowałeś stary starter to powinna mrugać nieregularnie ( spróbuj dać żarówkę o innej mocy)
  • #10 4424279
    Sobol95
    Poziom 19  
    Dałem oto taki starter

Efekty świetlne na dyskotekę dla 12-latka – proste i tanie pomysły na imprezę

Jest dobry?
    A żarówkę która dałem miała podajże 28 Vat
  • #11 4424299
    adams987
    Poziom 35  
    Zdjęcie mało wyraźne , ale na pierwszy rzut oka dobry. Powinno mrugać dość nieregularnie i np trzy takie zestawy obok siebie w trzech kolorach robią , już jakiś efekt. Spróbuj z zwykłą 40W lub 60W żarówką.
  • #12 4424446
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Tak to jest stary starter POLAMP. Nie widzialem zarowek o mocy 28W. A i jeszce jedno moce podaje sie w Watach a nie "Vatach" ;) Na przyszlosc mozesz zrobic iluminofonie taka jak ja (akurat mam 13 lat :P ): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673631.html

Pozdrawiam.
  • #13 4424532
    adams987
    Poziom 35  
    Nic oprócz czasu nie stoi na przeszkodzie, byś wziął przykład z "Dowódcy Armii" , a na razie zakup trzech kolorowych żarówek z mocowaniami takimi jak zastosował "Dowódcy Armii", plus trzy startery + (tu trochę pracy) obudowa - to nie ogromny wydatek , a celowo zrobić tak jak "Dowódcy Armii". Oglądałem filmik , jestem pod wrażeniem dużej dynamiki . Może (do "Dowódcy Armii") przedstaw schemat "Sobol95" , by mógł sobie takie coś zrobić. Jakie żarówki tam są konkretnie ( bo większość żarówek żarnikowych ma małą dynamikę)
  • #14 4424715
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Prosze przeczytac moj temat, wszystko jest napisane ;) Zastosowalem zarowki 40W "z odblysnikami", takie co maja kat swiecenia 30 stopni, na maly gwint. Link do schematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic89158-90.html#3463923 Niestety to tylko skany dokumentacji, czyli schemat ideowy i ulozenie elementow na PCB.

To dobry pomysl z tym, aby zrobic obudowe z zarowkami np taka jak ja, i jako migacz zastosowac startery. Potem wywalic je i zbudowac uklad iluminofonii :P

Pozdrawiam.
  • #15 4425514
    Sobol95
    Poziom 19  
    dziękuję ci dowodco_armii sprubuję zrobić te ilumonofonie ale po dyskotece pozostał mi 1 dzień i nie wiem czy to skończę zrobić

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostych i tanich efektów świetlnych na dyskotekę dla 12-latka z ograniczonym budżetem i czasem. Proponowane rozwiązania obejmują zakup gotowych, bezpiecznych efektów LED lub kolorofonów, które można znaleźć tanio na aukcjach internetowych. Alternatywnie, można samodzielnie wykonać prymitywne efekty świetlne, np. łącząc stare zapłonniki (startery) do świetlówek z żarówkami, co daje efekt migotania światła, choć nie zsynchronizowany z muzyką. Zalecane jest stosowanie żarówek o mocy 40W lub 60W z małym kątem świecenia (ok. 30°) i małym gwintem, najlepiej w trzech kolorach, sterowanych przez startery, co tworzy prosty kolorofon. Wskazano również na możliwość budowy iluminofonii – układu migającego światła zsynchronizowanego z muzyką, jednak wymaga to więcej czasu i pracy. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i przykładów realizacji na forum Elektroda. Wskazano na startery typu POLAMP jako odpowiednie do prostych efektów świetlnych. Autor dyskusji posiada części elektroniczne, takie jak silniki, wiatraki i diody, które mogą być wykorzystane do własnoręcznych konstrukcji. Podkreślono, że na krótki termin lepiej skupić się na prostych, gotowych rozwiązaniach lub łatwych do wykonania efektach z użyciem starterów i żarówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA