logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie potencjometry tu zastosować? Preamp gitarowy.

tajemny 28 Paź 2007 14:03 3068 6
REKLAMA
  • #1 4423073
    tajemny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Robię kopię przedwzmacniacza do gitary basowej i nie wiem jaki typ potencjometrów mam zastosować- w drugim schemacie (jest to korektor z parametrycznym środkiem) widzimy podwójny potencjometr MID-FREQ- 100k10C- jaki potencjometr mam tu zastosować- liniowy czy logarytmiczny?
    Tak samo na pierwszym schemacie- potencjometr GAIN, oraz pozostałe, oznaczone jako 100kB- są to potencjometry liniowe czy logarytmiczne? (schematy pochodzą ze strony Fendera).
    pozdrawiam i proszę o pomoc!
    Załączniki:
    • wejscie_9814.gif (26.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • parametryczny_4583.gif (35.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4423269
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Ja bym dał liniowe. Na zachodzie B to liniowe są ;)

A nawet jak wlutujesz złe, to objawem będzie nierównomierna regulacja ;)
  • REKLAMA
  • #3 4423372
    tajemny
    Poziom 12  
    Tak więc GAIN, TREBLE, BASS, MID-EQ to liniowe? Nie chciałbym potem klnać na te wszystkie regulacje jak bede miał złe potencjometry. Ale gain to regulacja wzmocnienia, a tam gdzie regulujemy głośność to powinien być pot. logarytmiczny. Mam rację? no i co z tym potkiem od regulacji częst środkowej MID-FREQ? logarytmiczny?
  • #4 4423673
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Hmm... W mikserach są liniowe ;)
    Głowy nie dam jak powinno być tutaj. Może w dalszym opisie schematu coś napomknęli ?
  • REKLAMA
  • #5 4423913
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Moim zdaniem, chodzi tu jednak o potencjometry logarytmiczne (C) i wykładnicze(B). Może i Chińczycy oznaczają liniowe literką B, ale to nie znaczy, że Fender też. A już na pewno typ C nie ma być liniowy. Użycie potencjometrów o innej charakterystyce, niż zakładana, spowoduje po prostu znaczne pogorszenie komfortu obsługi, a zarazem funkcjonalności urządzenia. Ergonomia bywa nauką niedocenianą, a szkoda.
  • #6 4424177
    tajemny
    Poziom 12  
    Wlasnie sprawdziłem- producenci: Piher oraz Radioohm oznaczają literką B potencjometry logarytmiczne.
    Ptolek, ja doskonale wiem o ergonomii i komforcie o ktroym mowisz, dlatego tez znalazł się tu mój wątek :) . Ptolek- twierdzisz że B to wykładnicze? Więc nie mozna na ich miejsce wlozyc potencjometrow logarytmicznych, bo posiadają zupełnie odwrotne charaktrerystyki? A skąd ja wezme pot. o charakterystyce wykladniczej ?
    Kompletnie zgłupiałem.
    Nie da się na podst. topologii układu stwierdzic jakie to powinny być potencjometry? z tego co wiem do regulacji barwy stosuje się liniowe...
  • REKLAMA
  • #7 4424280
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Co do nazewnictwa potencjometrów logarytmicznych i wykładniczych, jedni mówią tak, a drudzy odwrotnie. Twierdzę, że B to wykładnicze, ponieważ ich charakterystyka jest podobna do wykresu funkcji a^x, a nie log(x), jak to jest w potencjometrach typu C. Jednak to jeszcze zależy od tego, który parametr oznaczymy na osi x - kąt obrotu czy wartość rezystancji.

Na podstawie topologii układu da się stwierdzić, jakie powinny być potencjometry, ale o tym nie wspominałem, bo nie jestem pewien. Jednak użycie ich w układzie pasuje mi do europejskich oznaczeń potencjometrów.
    To jest nietypowy układ regulacji barwy, w innych faktycznie przeważnie są liniowe.
    Czasami trudno dostępne potencjometry logarytmiczne (typu C) można zrobić z tych typu B, odwracajac odpowiednio płytki ze ścieżkami oporowymi, lub zamieniając miejscami w potencjometrach obrotowych (nie w każdych się da).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru charakterystyki potencjometrów do przedwzmacniacza gitarowego z korektorem parametrycznym, w szczególności potencjometru MID-FREQ oznaczonego jako 100k10C oraz innych potencjometrów 100kB (GAIN, TREBLE, BASS, MID-EQ) według schematów Fendera. Pojawiły się różne interpretacje oznaczeń literowych: w krajach zachodnich "B" zwykle oznacza potencjometry liniowe, natomiast "C" logarytmiczne. Jednak w przypadku producentów takich jak Piher i Radioohm "B" oznacza potencjometry logarytmiczne, co komplikuje jednoznaczne przypisanie. Dyskutowano także o różnicach między potencjometrami logarytmicznymi a wykładniczymi, gdzie "B" może być wykładnicze, a "C" logarytmiczne, zależnie od osi pomiaru (kąt obrotu lub rezystancja). Zwrócono uwagę, że dobór charakterystyki potencjometrów wpływa na ergonomię i funkcjonalność układu, a nieprawidłowy wybór może pogorszyć komfort regulacji. W przypadku regulacji barwy zwykle stosuje się potencjometry liniowe, ale w omawianym schemacie może być inaczej ze względu na nietypową topologię. Możliwe jest też modyfikowanie charakterystyki potencjometrów poprzez odwrócenie ścieżek oporowych lub zamianę elementów w potencjometrach obrotowych. Ostatecznie brak jednoznacznej odpowiedzi, ale wskazano na konieczność uwzględnienia oznaczeń producentów i specyfiki układu.
REKLAMA