logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Espace III - Montaż anteny CB na plastikowym dachu, alternatywne miejsca?

Maciek406 28 Paź 2007 18:50 5441 7
REKLAMA
  • #1 4424147
    Maciek406
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wiem ze był już gdzieś ten temat poruszany ale nic ciekawego sie nie dowiedziałem. Dodam tylko ze cały dach jest plastikowy a na przedniej klapie anteny nie zamontuje bo bardzo mi sie to nie podoba. Czy komuś udała sie ta sztuka w innym miejscu niż przednia maska? Mój numer GG 3807530 z góry dziękuje za wszelkie info

Post był raportowany.
    Nie używaj pogrubionych liter -- > REGULAMIN pkt 10.9.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4424278
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    To zależy jak bardzo zależy Ci na łączności a jak bardzo na aucie lub jego wyglądzie? W zasadzie to jest kilka rozwiązań ale każde nie jest najlepsze. Jeśli zastosujesz antenę (własnej roboty bo nie widziałem takich w sklepach) z trzema przciwwagami i cewkami ich wydłużającymi to może jakie takie zasięgi będzie można uzyskać ale jak to będzie wyglądało zależy od wykonania no i trzeba się będzie nagimnastykować. Całkiem zrezygnować z masy i dołączyć ją do anteny tylko przez kabel (?) nie próbowałem ale teoretycznie jest to możliwe jeśli się tylko zestroi? Wreszcie można na środku dachu, na podsufitce zamontować jakiś dobrany, dość duży element z blachy - dekoracyjny lub ukryty i połączony z masą w kilku puktach symetrycznie i do niego zamontować antenę fabryczną, która da się dobrze zestroić. To wszystko zależy w jakim stopniu jesteś zdecydowany na "demolkę" samochodu?
  • #4 4425267
    Maciek406
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Właśnie chodzi o to że nie chce "zdemolować" samochodu ani zrobić z niego ufo. Czy jest taka możliwość aby kabel antenowy- konkretnie jego ekran zmasować z masą samochodu? Antenę zamontować powiedzmy na tylnej klapie która niestety też jest plastikowa. Będzie to działało prawidłowo?
  • REKLAMA
  • #6 4431111
    krieties
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja bym proponował zamontowanie anteny na klapie bagażnika z wykorzystaniem uchwytu na klapę. A antenę jaką bym proponował to President California, jest to antena docelowo przystosowana do montażu na lusterko, ale w tym przypadku również by sie sprawdziła. jedynie trzeba po kombinować z systemem montażu. Jeszcze kiedyś tez montowałem na autobus(lusterko) antenę tylko nie pamiętam jak sie firma nazywała, w okół cewki była taka duża "sprężyna" bat był prętem a wiec trochę lepiej by sie zachowywało w czasie jazdy. albo jak samochód jest wyposażony w reling na dachy to można do relingu, bo obie te anteny mają uchwyt w standarcie przystosowany do montażu na lusterko.

Pozdrawiam
    Remi
  • REKLAMA
  • #8 4440840
    krieties
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Masę można podciągnąć przewodem, fajny sposób na przewód do masy to bierzemy kabel np RG58 zdejmujemy zewnętrzną izolacje, i ostrożnie ściągamy oplot tak by sie nam nie rozplątał, potem wystarczy odszukać miejsce w którym jest masa i podciągnąć do uchwytu. Za pomocą tego oplotu, robie sie z niego ładna taśma.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu anteny CB w Renault Espace III z plastikowym dachem, gdzie tradycyjne mocowanie na przedniej masce jest odrzucone ze względów estetycznych. Proponowane rozwiązania obejmują montaż anteny bezpośrednio w dachu plastikowym, co wymaga specjalnej konstrukcji anteny z trzema przeciwwagami i cewkami wydłużającymi, lub zastosowanie dużego metalowego elementu pod podsufitką dachu, który pełniłby funkcję masy i umożliwiłby prawidłowe zestrojenie anteny fabrycznej. Alternatywnie sugerowano montaż anteny na tylnej klapie bagażnika, jednak problemem jest brak masy na plastikowej powierzchni. Wskazano możliwość podciągnięcia masy przewodem ekranowanym (np. RG58) do metalowego uchwytu lub innego punktu masy w samochodzie. Jako antenę do montażu na klapie lub lusterku zaproponowano model President California, który wymaga adaptacji uchwytu montażowego. Całość rozważań uwzględnia kompromis między estetyką pojazdu a efektywnością łączności CB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA