logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić OKI 320 w Subiekt, by poprawnie pobierała papier?

-=[OLO]=- 29 Paź 2007 12:47 6238 7
REKLAMA
  • #1 4426163
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Witam

Nie mogę ustawić drukarki ( OKI 320 ) tak aby prawidłowo pobierała papier.
    Jak usawię składanka 12" pobiera pierwszą stronę zaczyna drukować 4,5cm od górnej krawędzi, a po skończonym wydruku wysuwa jeszcze jedną stronę. :cry:
    Jak ustawię A4 pobiera papier, drukuje na pierwszej stronie przesówa się na kolejną, drukuje "strona 1" i wysuwa (czyli znowu dwie) :cry:
    Jak ustawię Letter drukuje i wysuwa tyiko jedną stronę ale zatrzymuje się w niewłaściwym miejscu żeby urwać papier. :cry:

Jak ustawić żeby było OK :?:

Znalazłem tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic428507.html
    chyba ten sam problem ale nie rozumiem tego:
    "Dziękuję za pomoc lecz okazało się, że ten kto instalował drukarkę źle wprowadził producenta drukarki, ma być epson a był wpisany oki"
  • REKLAMA
  • #2 4426463
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Trzeba ustawić parametry w MENU drukarki. Wciśnij MODE zaświeci się MENU wciśnij PRINT i zobaczysz jak jest ustawiona drukarka.
  • REKLAMA
  • #3 4426646
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    bahet napisał:
    Trzeba ustawić parametry w MENU drukarki. Wciśnij MODE zaświeci się MENU wciśnij PRINT i zobaczysz jak jest ustawiona drukarka.

W menu przegrzebałem już wszystko. Z resztą na subiekcie 4 przy tych ustawieniach było wszystko OK.
    W menu drukarki rozmiar papieru ustawiony jest na 12".

Niektórych ustawień nie rozumiem więc wolę ich nie ruszać :D
  • REKLAMA
  • #4 4427674
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Sprawdz emulację w menu drukarki.. Nie wiem pod jaką chodzi Subiekt. Może być Epson, IBM, IBM Proprinter.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #5 4429285
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    laserjack napisał:
    Sprawdz emulację w menu drukarki.. Nie wiem pod jaką chodzi Subiekt. Może być Epson, IBM, IBM Proprinter.

Emulacja ustawiona jest na EPSON FX i zawsze tak było dobrze. Z resztą nie wiem czy ma to jakikolwiek wpływ na wysuwanie papieru.
  • REKLAMA
  • #6 4429368
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Może zresetuj ustawienie papieru - trzymając wciśnięte PARK i TOF/QUIT włącz drukarkę.
  • #7 4439611
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Reset ustawień papieru nic nie dał. Zrobiłem nawet reset wszystkich ustawień i jest nadal to samo :cry:

Może jest ktoś na forum kto używa Subiekta dla windows lub GT oraz drukarki OKI 320 lub 3320 i podał by jakie powinny być prawidłowe ustawienia, bo bawię się z tym już od kilku dni i już mnie szlak trafia. :cry:
  • #8 6523850
    Seavolv
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem, drukarka nie wysuwa odpowiednio papieru do oddarcia brakuje jakiegoś 1cm i za cholerę nie wiem jak zmusić drukarkę by popchnęła papier o ten 1 cm.
    Próbowałem już chyba wszystkiego zmieniałem emulacje itd. całe menu drukarki przeleciałem, robiłem reset papieru standardowo w win mam rozmiar papieru A4 na drukarce ustawione mam 12 i zmiana na większy nic nie pomaga.
    Kalibracja klawiszami Shift + Micro feed up" i "Micro feed dwon nie pamaga gdyż to opcja ma dość mały zakres ruchu i nie mogę ustawić kartki na równo do oderwania brakuje jakieś 0,4cm
    Pomoże ktoś? Jak to ustawić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia drukarki OKI 320 w programie Subiekt tak, aby prawidłowo pobierała i wysuwała papier. Przy ustawieniu formatu składanka 12" drukarka zaczyna drukować z przesunięciem 4,5 cm od górnej krawędzi i po wydruku wysuwa dodatkową stronę. Przy formacie A4 drukuje na pierwszej stronie, przesuwa się na kolejną, drukuje ponownie i wysuwa dwie strony. Ustawienie Letter powoduje wysunięcie jednej strony, ale zatrzymanie w niewłaściwym miejscu do oderwania papieru. Próby zmiany ustawień w menu drukarki, resetu ustawień papieru oraz całkowitego resetu nie przyniosły efektu. Emulacja jest ustawiona na EPSON FX, co było poprawne w poprzednich wersjach Subiekta. Wskazano, że problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia producenta drukarki w sterownikach (np. wpisanie Epson zamiast OKI). Dodatkowo, kalibracja mikroprzesuwu papieru (micro feed) ma ograniczony zakres i nie pozwala na precyzyjne ustawienie pozycji papieru do oddarcia. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy z niedokładnym wysuwaniem papieru i brakiem możliwości korekty o około 1 cm, mimo prób zmiany emulacji i resetów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA