logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napiecie regulowane 0 - 1,5 V - jak to zrobić, please

bovere 29 Paź 2007 15:58 2416 11
  • #1 4426731
    bovere
    Poziom 10  
    cześć,

problem w tym.......

potrzebuje płynnej regulacji napięcia od 0 do 1,5 V.......

myślałem o potencjometrze wieloobrotowym..... + bateria.....

potrzebuje mierzyć równocześnie prąd (do 50 uA) i napiecia ( do 1000 mV)......

------------------

czy po prostu mogę użyć potencjometru i baterii........

nie znam się na tym.. to trudne ( opór miernika.... itd...)

-------------------
    potrzebuje zmieniać liniowo w czasie napięcie i badać prąd przepływający przez układ właśnie dość dokłądnie w zakresie od 0 do 1000 mV
  • #2 4426819
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Stabilizator regulowany potencjometrem :
    Dioda zenera 2,4V lub 2,7V, zamiast niej trzy zwykłe diody prostownicze połączone szeregowo(2,4V) . Potencjometrem wyregulujesz sobie napięcie. Napięcie zasilania minimum 3V
    Możesz też dać dwie diody prostownicze(1,4V)
  • #3 4426838
    bovere
    Poziom 10  
    ok- dzięki za schemat.....

potencjometr będzie podłączony do układu napędzającego--- tak żeby automatycznie płynnie badać zależność I(u) --- wiem, ze to lata 40 ubiegłego wieku.... :), ale nie jestem elektronikiem....

i teraz

R - ile Ohm
    T - jaki ??
    potencjometr - jaki zakres?? ( 1000?? milion???)

i będzie od 0 do 1000 mV tak??
  • #4 4426863
    adams987
    Poziom 35  
    Jaki pobór prądu (do 50µA???) , albo co tam podłączasz do tego badania???
    Jeśli to ma być do 50µA to wystarczy Ci bateria 1,5V i potencjometr 1kΩ
  • #5 4426901
    bovere
    Poziom 10  
    metoda badania - polarografia ( elektroliza na katodzie - kropli rtęciowej) - profesjonalnie prądy maksymalne to około 50 uA, rozdzielczość aparatu 0,001 uA

ja jestem głupi --- po prostu........w tym...

i jak sobie podłącze woltomierz to nawet jak kręcę potencjometrem to nie widzę spadku napięcia.....

i w tym całe jaja - bo chyba jak podłącze szeregowo woltomierz i potencjometr to powinno napięcie maleć --- chyba, ze jak się pobiera taki mały prąd - to różnice w spadku napięcia są bardzo małe......

a ja właśnie chce żeby było konkretne napięcie w układzie, a nie zależne od oporów........ itd

mam zwykły woltomierz i mikroamperomierz z tesco.....

i woltomierz 1,2 V ( 1000000000000 Ohm oporu)

właśnie całe jaja w tych oporach i spadkach napięć........ przyznam że pisze, a nawet dokładnie nie wiem o czym....
  • #6 4426929
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Początkujący Serwisanci
  • #7 4426947
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Jeśli chodzi o pomiary precyzyjne, to całość jest trochę bardziej skomplikowana. Musisz zapewnić powtarzalność wyników.

Do otrzymania napięcia liniowo narastającego powinieneś zastosować integrator na wzmacniaczu operacyjnym. Źródło napięcia referencyjnego musi mieć mały dryft temperaturowy. Z wyjścia integratora, poprzez bufory, zasilisz badany układ i dodatkowo komparator. Będzie on kasował integrator przy zadanym napięciu wyjściowym.

Reasumując: układ powinien być zbudowany z precyzyjnych wzmacniaczy operacyjnych (np. OP 07) i skompensowanych temperaturowo źródeł napięć referencyjnych.

Pzdr.
  • #8 4426949
    adams987
    Poziom 35  
    To w takim razie przy poborze rzędu 50µA możesz zastosować tylko bateria lub akumulator AA oraz potencjometr od 100Ω lub poprzez więcej 220Ω a nawet 470Ω.Niskie napiecie regulowane 0 - 1,5 V - jak to zrobić, please

Dodano po 6 [minuty]:

Większy błąd wprowadzą przyrządy pomiarowe (zależnie od podpięcia raz amperomierz a raz woltomierz) niż minimalna zmiana napięcia w czasie.

Dodano po 17 [minuty]:

Można by po ustawieniu napięcia odczytać prąd na mikroamperomierzu przy otwartym W a następnie przy zamkniętym W.
    Chyba ,że woltomierz ma faktycznie opór 10dopotęgi12 Ω, to nie będzie różnicy.
  • #9 4427068
    bovere
    Poziom 10  
    właśnie

idea jest taka - mierniki są ok........ to ma być pomiar porównawczy - nie jest istotne czy wyjdzie 10 czy 12 uA......

ale właśnie chodzi o źródło napięcia.........

CHODZI PO PROSTU O ZASILACZ z regulowanym napięciem.......... tak jak zasilacze laboratoryjne, że można ustawić dowolne napięcie........ tylko, że ja chce po prostu niższe napięcie...........
  • #10 4427129
    adams987
    Poziom 35  
    No to jak wyżej pisałem dzielnik napięcia na potencjometrze przy tak małym poborze jak 50 czy 100µA wystarczy. Można użyć zamiast baterii zasilacz stabilizowany LM317 z ustawionym napięciem wyjściowym 1,5V, ale myślę, że bateria wystarczy.
  • #11 4427360
    bovere
    Poziom 10  
    OK DZIęKI

WSZYSTKO JUż DZIAłA

WIECIE DLACZEGO zgłupiałem.....

BO PODłąCZAłEM POTENCJOMETR TYLKO PRZEZ 2 NóZKI ZAMIAST ZA 3 NóżKI

DLATEGO NIE BYłO SPADKU NAPIECIA.......ALE JUż WSZYTSKO EJST OK

tak to jest, jak się chce zrobić jakies nawet proste urządzenie, ale nei się o tym pojecia....
  • #12 4427466
    adams987
    Poziom 35  
    Zwróć uwagę na to jak są wpięte mikroamperomierz i woltomierz. Pomiary powinny się minimalnie różnić (jak nie to bardzo dobrze) jeśli przy tym samym napięciu ( bez ruszania potencjometrem) w dość krótkim czasie zrobisz dwa układy z rysunków powyżej tzn. amperomierz przed woltomierzem a drugi amperomierz za woltomierzem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła sposobu uzyskania płynnej regulacji niskiego napięcia w zakresie 0–1,5 V do pomiarów prądu do 50 µA i napięcia do 1000 mV, stosowanego m.in. w metodzie polarografii. Proponowano użycie potencjometru wieloobrotowego w połączeniu z baterią 1,5 V lub stabilizowanym zasilaczem LM317 z regulacją napięcia. Zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego podłączenia potencjometru (trzy nóżki) dla uzyskania spadku napięcia. Wskazano, że przy tak niskim poborze prądu (do 50 µA) dzielnik napięcia z potencjometrem o wartości około 1 kΩ jest wystarczający. Dla precyzyjnych pomiarów sugerowano zastosowanie integratora na wzmacniaczu operacyjnym (np. OP07) z kompensowanym temperaturowo źródłem napięcia referencyjnego. Omówiono także wpływ rezystancji wewnętrznej mierników na dokładność pomiarów oraz konieczność odpowiedniego wpięcia mikroamperomierza i woltomierza w układzie pomiarowym. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez poprawne podłączenie potencjometru i zastosowanie prostego układu z baterią i potencjometrem, co pozwoliło na liniową regulację napięcia w wymaganym zakresie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA