logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EW851F - programator nie uruchamia grzania wody

piotrek_serwis 31 Paź 2007 11:23 12295 20
REKLAMA
  • #1 4432817
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Witam
    W/w pralka przez wszystkie programy nie grzeje wody. Jedynie tylko raz i to dosłownie na 3sek zacznie grzać na początku pierwszego prania.
    Grzałka, termostat, termik - dobre, programator rozbierałem ze dwa razy (przeczyściłem styki) i nic :( . Co dodam to to, że jak zewre styki na programatorze ( te które ma zwierać programator) to grzeje. ( wychodzi na to, że to programator ale po rozebraniu go jest wszystko ok :/ ).

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4432882
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Do sprawdzenia termostat oraz styki hydrostatu 21 i 24.Wydaje mi sie że chodzi o pralkę EW 815F.Pozdrawiam.
  • #3 4433339
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Głowy nie dam co do modelu bo nie mam tej pralki przed sobą :P. W tej pralce są dwa hydrostaty sprawne - podmieniałem je. A co do termostatu to tez sprawdzałem i byl tez sprawny ale jeszcze raz sprawdze :/. Co mnie ciekawi programator bo na nim jak zewre styki od grzałki to w tedy grzeje??
  • #4 4433408
    rokita
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Może styki w programatorze się wtopiły na którymś programie, co do hydro statu to często przytyka się kamieniem wężyk przy wlocie.
  • #6 4433744
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Tak jak pisałem na początku grzałka, hydrostat, termiki, termostat są ok i programator też wygląda na dobry nic nie ma przepalonego! ale to wina mi się zdaje , że ponosi programator :/ . Wężyk też nie jest przytkany.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #7 4448063
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Termostat w tej pralce jest elektroniczny i.. to co mogłem posprawdzać jest ok ( potencjometr, elektronika - wymieniłem na inną).
    Ona tylko na samym początku jak nabierze wodę zacznie grzać te kilka sekund i potem cisza :(
  • REKLAMA
  • #8 4448210
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Sprawdź czy grzałka nie ma upływności do masy. OK?.Pozdrawiam.
  • #9 4448360
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Sprawdzałem ! i nie ma :/ .
    Programator w środku podzielony jest na dwie części: jedna, którą ustawia się ręcznie (pokrętłem) program i druga, którą obraca nią silniczek i gdy ustawie pierwszy program, nabierze wody - silniczek obraca tą drugą część - zacznie grzać wodę - przestanie na te kilka sekund obracać się silniczek po czy znowu rusza i przestaje grzać wodę. :(
  • REKLAMA
  • #10 4448617
    rokita
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Nic ci nie pozostało tylko podmienić programator
  • #12 4450959
    Parol
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Raz miałem taki przypadek w tym modelu.Uszkodzony był potencjometr temperatury(jedna ścieżka była pęknięta).
  • #13 4488187
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Jeszcze powracam do tematu :/
    Potencjometr to nie jest (jest jak nowy) :( elektronika też nie - podmieniałem :/ A Programatora takiego nie mam :( rozbierałem go już tyle razy no i.. w środku nic mu nie dolega !
    Co zauważyłem to to że zacznie grzać przez te kilka sekund wyłączę ją i zaraz znowu włączę to znowu zacznie grzać przez te kilka sekund i tak za każdym razem na każdym programie ! :/
    Pozdrawiam Piotrek
  • #15 4488654
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Zdejmij przewody z grzałki podepnij miernik i zobacz co się dzieje na grzaniu.
  • #16 4500403
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Programator ma płytkę, na niej są same ścieżki.
    Do grzałki mam podpiętą żarówkę i dzieje się tak jak pisałem wcześniej czyli że zaświeci się tylko na chwilkę a potem cisza :(
  • #17 4502276
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 4508445
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Na pewno jest to pralka EW851F szukałem jeszcze jakiś nr ale nic nie znalazłem :/
  • #19 4508473
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 341
    Miałem AEG sterowane elektronicznie (nie grzała czasem), sprawdziłem wszystko wyłacznik, blokade, hydrostat, grzałke, czujnik- niestety płytka modułu programatora. Do elexa baaardzo podobna: równie skomplikowane moduły i niemal nienaprawialne.
  • #20 4525335
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Elekrtoniki podmieniałem (mam ich trzy) i tak samo :/.
    Może inaczej !! Czy może ktoś ma taki programator do takiej pralki używany-sprawny.
    Prosiłbym o kontakt piotrek_serwis(_at_)wp.pl
  • #21 7548655
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Po długim czasie odpowiadam ale pralkę zrobiłem.
    Chciałem Tylko zamknąć temat.
    TNC do wymiany mimo że sprawny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Electrolux EW851F nie uruchamia grzania wody podczas większości programów, grzałka działa tylko przez kilka sekund na początku pierwszego prania. Sprawdzono grzałkę, termostat, termik, hydrostat oraz styki programatora – wszystkie elementy są sprawne i nie wykazują uszkodzeń. Programator posiada dwie części: manualną i obracaną silniczkiem, który steruje grzaniem. Po podłączeniu bezpośrednio styków grzałka grzeje, co wskazuje na problem z programatorem. Potencjometr temperatury i elektronika sterująca również zostały wymienione i są sprawne. Wężyk hydrostatu nie jest zatkany. Problem polega na tym, że programator mechanicznie wyłącza grzanie po kilku sekundach mimo prawidłowego działania pozostałych elementów. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana TNC (programatora), mimo że wizualnie i pomiarowo był sprawny. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia styku hydrostatu, potencjometru temperatury, izolacji grzałki oraz elektroniki, jednak problem tkwił w uszkodzonym programatorze sterującym grzaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA