logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć napięcie do wyświetlacza kalkulatora, by świecił?

davidiusss 01 Lis 2007 11:29 1890 7
REKLAMA
  • #1 4435993
    davidiusss
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam, wiem ze jest juz na elektrodzie kilka podobnych tematow ale nawet nie wiem pod ktory sie podpiac bo nie wiem co to za typ wyswietlacza.
    otoz mam cos takiego jak na zdjeciach, jako kalkulator sie juz raczej nie przyda bo po podlaczeniu napiecia zaczyna wariowac, ale wyswietlacz swieci dosc ladnie wiec mam takie pytanie: czy dalbym rade (ja, czyli bardziej elektryk niz elektronik) podlaczyc pod ten wyswietlacz w odpowiednie miejsca odpowiednie napiecia zeby zaswiecilo "cos"?? jesli nie jest to takie trudne to w ktore miejsca i co podlaczyc?? bardzo mile widziane linki do jakiejs literatury o sterowaniu wyswietlaczami tego typu, z gory dzieki za pomoc
    Załączniki:
    • Jak podłączyć napięcie do wyświetlacza kalkulatora, by świecił? DSCF1525.jpg (212.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć napięcie do wyświetlacza kalkulatora, by świecił? DSCF1522.jpg (234.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4436008
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam.
    Jest wyświetlacz typu VFD. W Elektronice dla wszystkich był zamieszczony opis jak taki wyświetlacz działa i jak go "zmusić do posłuszeństwa".
  • REKLAMA
  • #3 4436333
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Wyświetlacze tego typu steruje sie identycznie jak Led ze wspolna anoda :) A i w miare możliwosci sprawdz napiecie żarzenia i anodowe tego wyswietlacza
  • REKLAMA
  • #5 4436436
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    mkpl napisał:
    ....Wyświetlacze tego typu steruje sie identycznie jak Led ze wspolna anoda...
    No nie zupełnie. Do leda podajesz tylko jedno napięcie i świeci. Natomiast w wyświetlaczu VFD musisz wysterować siatkę i anodę. A żeby było jeszcze ciekawiej to trzeba to zrobić w odpowiedniej kolejności. W przeciwnym razie może nastąpić uszkodzenie wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #6 4436607
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Ja vfd podlaczalem tak ze siadkami sterowalem za pomoca sygnałów które byly wykozystywane do sterowania anodami w wyswietlaczu led a anody za pomoca sygnałów sterujacych segmenty. Ale oczywiscie nie bezposrednio tylko przel uln 2804 z podciagnientymi wyjsciami do zasilacza za pomoca rezystorow 68k.
  • #7 4437674
    davidiusss
    Poziom 13  
    ok, dzieki za podpowiedzi, poczytam troche tej literatury i w razie dalszych problemow bede jakies pytanka tu dostawial
  • #8 4443550
    davidiusss
    Poziom 13  
    dobra, wypraktykowalem juz mniej wiecej jak to dziala tylko teraz niech mi jeszcze ktos krotko i zwiezle opisze w jaki sposob na takim wyswietlaczu wyswietlic dwa rozne znaki w tym samym momencie?? no bo jesli daje napiecie na jedna siatke i powiedzmy zapalam wszystkie "czesci" anody pod nia to wyswietli sie "8", a co jesli obok tej osemki chce wyswietlic np. "9"?? daje napiecie na astepna siatke ale na niej tez pali sie osemka bo wiadomo-na calej anodzie jest napiecie. wiec na jakiej zasadzie to dziala??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia napięcia do wyświetlacza typu VFD (Vacuum Fluorescent Display) pochodzącego z kalkulatora, aby uzyskać jego świecenie niezależnie od funkcji kalkulatora. Wyświetlacze VFD wymagają sterowania zarówno anodą, jak i siatką, przy czym napięcia muszą być podawane w odpowiedniej kolejności, aby uniknąć uszkodzenia. Sterowanie siatkami i anodami różni się od prostego podłączenia LED, ponieważ konieczne jest zastosowanie sygnałów sterujących oraz elementów pośrednich, np. tranzystorów ULN2804 z rezystorami 68k, które umożliwiają właściwe wysterowanie segmentów i siatek. Wskazano literaturę i przykłady opisów sterowania wyświetlaczami VFD, m.in. artykuł w „Elektronice dla wszystkich” oraz stronę http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html. Poruszono także zagadnienie wyświetlania różnych znaków jednocześnie na wyświetlaczu VFD, gdzie napięcie na poszczególne siatki i anody musi być odpowiednio modulowane, aby uniknąć nakładania się wyświetlanych symboli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA