logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lightscribe - dlaczego etykiety są słabo widoczne po wypaleniu?

marzio 01 Lis 2007 16:36 5570 11
REKLAMA
  • #1 4436894
    marzio
    Poziom 16  
    Witam .Mam nagrywarkę z LS i po wypaleniu etykiety , to prawie nic nie widać a na podglądzie przed wypaleniem jest to dużo bardziej widoczne .Co to może byc?
  • REKLAMA
  • #2 4436902
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Normalka, spróbuj wypalić dwa razy tą samą etykietę.
  • #3 4437021
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Z mojego doświadczenia wynika że płyty wychodzą rożnie w zależności od tego czy to jest płyta DVD czy CD i kto ją wyprodukował. Różnice pomiędzy wypalonymi CD marki Verbatim a Platinium widać u mnie od razu (na korzyść Verbatimów).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4437073
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Zwykle słabo widać jeśli masz marnej jakości płytę zainwestuj w coś lepszego jak koledzy verbatim jest chyba liderem bo nie wiem czy traxdata tez takie produkuje
  • REKLAMA
  • #6 4438412
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Micharlito napisał:
    verbatim jest chyba liderem

z tego co kiedyś czytałem płyty Verbatim uważane są za najlepsze do lightscribe (warto zauważyć ze "najlepsze do lightscribe" wcale nie oznacza najlepsze do nagrywania danych!!!)
  • #7 4438451
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 46
    Ja mam Verbatim, ale przy 3-krotnym "wypaleniu" pojawiają się uciążliwe koliste linie.
    Ciekawe, co mnie zastanowiło że można wyjąć płytę, włożyć a obrazek i tak pojawi się w tym samym miejscu... :D
  • #8 4443063
    marzio
    Poziom 16  
    iron64 napisał:
    Normalka, spróbuj wypalić dwa razy tą samą etykietę.

Na tej samej płycie??

P.S; Płyty to esperanzy
  • #9 4443109
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Tak, dwa razy na tej samej płycie.
  • #10 4444724
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    jaglarz napisał:
    Ciekawe, co mnie zastanowiło że można wyjąć płytę, włożyć a obrazek i tak pojawi się w tym samym miejscu... :D

Spójrz na krążek w okolicy otworu. Zobaczysz tam dodatkowe indeksy które odpowiedzialne są za synchronizację podczas wypalania etykiety. To właśnie dlatego obrazek bęzdie zawsze w tym samym miejscu.
  • #11 4445129
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Pozwolę sobie na zaprezentowanie tego dodatkowego indeksu (środkowa część płyty LightScribe) do pozycjonowania wypalanego obrazka na płycie.
    Lightscribe - dlaczego etykiety są słabo widoczne po wypaleniu?
  • #12 4450907
    falken
    Poziom 11  
    Właśnie, te koliste linie przy kolejnym nagywaniu - ktoś ma pojęcie jaki jest powód? N drugim kompie mam nagrywarke sony, tam moge nagrać 5 razy i żadnych linii nie widać (chociaż po 3cim razie i tak ciemniej już nie będzie) ale na moim lite-onie, już za drugim razem powstają te kółka i psuje cały efekt.
    Czego to może być problem??

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabej widoczności etykiet wypalanych technologią LightScribe wynika głównie z jakości używanych płyt oraz ustawień oprogramowania. Użytkownicy zauważają, że efekt końcowy jest często mniej wyraźny niż podgląd przed wypaleniem. Zaleca się wielokrotne wypalanie tej samej etykiety (np. dwukrotnie), co może poprawić kontrast, choć wielokrotne wypalanie może powodować powstawanie kolistych linii na powierzchni płyty. Jakość nośnika ma kluczowe znaczenie – płyty marki Verbatim są powszechnie uznawane za najlepsze do LightScribe, przewyższając inne, takie jak Platinium czy Esperanza. W LightScribe Control Panel można regulować przyciemnienie etykiety, co wymaga instalacji aktualizacji LS_Update_1.10.16.1. Dodatkowo, płyty LightScribe posiadają specjalne indeksy synchronizujące wypalanie, co powoduje, że obrazek zawsze pojawia się w tym samym miejscu. Różnice w efektach mogą też wynikać z modelu nagrywarki – np. Lite-On może powodować powstawanie kolistych linii przy wielokrotnym wypalaniu, podczas gdy Sony tego problemu nie wykazuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA