logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować mikrokontroler ATmega8 za pomocą programatora ISP STK200/300?

sl4sh 01 Lis 2007 21:23 1092 8
REKLAMA
  • #1 4437917
    sl4sh
    Poziom 11  
    Witam, od razu pisze, że nie wiedziałem za bardzo gdzie wrzucić ten post.

No ale przechodząc do konkretów... kupiłem na allegro programator, którego zdjęca zamieszczam poniżej :

http://www.mm.pl/~sl4sh/elektroda/1.jpg
    http://www.mm.pl/~sl4sh/elektroda/2.jpg
    http://www.mm.pl/~sl4sh/elektroda/3.jpg

aukcja: http://allegro.pl/item258604444_programator_isp_stk200_300_rohs_avr_atmel_stk200_.html

No i tak, programator mam, ale nasówa się pytanie - co dalej ? Co mam zrobić, żeby zaprogramować np. atmega 8 ?? Co mi jest potrzebne ? Jak w ogóle się do tego zabrać ??

Pewnie było coś takiego już na forum ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi (czytaj : na tyle prostej, żebym zrozumiał o co chodzi i jak sie do tego zabrać), tak więc bardzo proszę o jakąś pomoc/wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 4438180
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    ten programator to programator ISP ( In System Programming ), czyli programuje procesor znajdujący się już w układzie.

Generalnie musisz zbudować już układ, potem programować proca, ewentualnie możesz zbudować taki jakby obwód testowy a potem procek przepinac, ale to mało wygodne.
  • #3 4438250
    sl4sh
    Poziom 11  
    Hm... wolałbym zbudować ów "obwód testowy" do którego wkładałbym proca, a następnie przekładał do układu.

No i oczywście "Jak to zrobić " ? Wykonanie płyki to nie problem, ale co potrzebuje -> jakie elementy ? Może ma ktoś jakiś schemat ?? Przyjmę wszystko co może się okazać pomocne do uruchomienia tego wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #4 4441079
    sl4sh
    Poziom 11  
    Przepraszam, ze sztuczne odswierzam post, ale czy ktoś byłby tak życzliwy i mi pomógł ?
  • REKLAMA
  • #5 4441253
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Szczerze mówiąc to nie wiem dokładnie jak to wygląda, ale myślę, ze musiałbyś zobaczyć przykładowy schemat jakiegoś prostego obwodu i zobaczyć do czego są podłączone linie programatora i zbudować taki obwodzik próbny.

O ile pamiętam, poszukaj czegoś co się nazywało "mikroprocesorowa ośla łączka", to seria artykułów, podobno dobrze napisane.
  • #6 4445393
    sl4sh
    Poziom 11  
    A czy do tego programatora, który jest na zdjęciach w moim pierwszym poście, musze podłączyć kwarc ? Czy wystarczy tylko podłączyć wyjścia programatora do odpowiednich nóżek mikroprocesora + zasilanie ??

Btw. jeżeli chodzi o "oślą łączkę" - to nigdzie nie moge tego znaleźć :/

Chciałym wreszcie zacząć, a jak na razie nawet nie wiem czy czegoś jeszcze potrzebuje czy wystarczy mi ten programator. Poprostu jestem zielony w tym temacie, i bardzo potrzebuje jakiejś pomocy.
  • REKLAMA
  • #8 4446643
    sl4sh
    Poziom 11  
    Byłem juz na tej stronie, ale nadal nie bardzo wiem, czy mam podłączyć odpowiednie nozki proca do programatora + zasilanie i wyslac program, czy potrzebuje dodać cos jeszcze:/

Wszedzie pelno schematow programatorow itd. a ani grama totalnych podstaw :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera ATmega8 za pomocą programatora ISP STK200/300 zakupionego na Allegro. Programator ISP służy do programowania procesora już zamontowanego w układzie, jednak możliwe jest zbudowanie testowego obwodu, do którego wkłada się mikrokontroler w celu programowania. Wskazano, że do programowania ATmegi8 nie jest konieczne podłączanie zewnętrznego kwarcu, ponieważ mikrokontroler posiada wewnętrzny rezonator. Podstawowe wymagania to podłączenie odpowiednich pinów programatora do nóżek mikrokontrolera oraz zapewnienie zasilania. Zalecane jest zapoznanie się z prostymi schematami układów testowych oraz artykułami takimi jak "mikroprocesorowa ośla łączka" (choć trudno dostępne). Przykładowe schematy i instrukcje można znaleźć na stronach takich jak Bascom College czy henwyd.republika.pl. Ogólnie, proces polega na podłączeniu mikrokontrolera do programatora ISP, zapewnieniu zasilania i przesłaniu programu bez konieczności dodatkowych elementów jak kwarc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA