logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć się przed utratą danych z partycji RAW w Windows XP?

Trabi 01 Lis 2007 22:05 2716 3
REKLAMA
  • #1 4438118
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    Witam.

Dziś włączam komputer, a ten uruchamia się dłuuuuugo, baaardzo dłuuugo :( . Przy starcie wywalił info, że partycja 'G' jest spoza systemu XP. Wszystkie próby spełzły na niczym, bo nie mozna było uruchomić jakiegokolwiek programu; sam system "wstawał"..... 35 minut! Otwarcie okna kosza około 5 minut.... Załamka.
    W sumie strata niewielka, bo ta partycja zawierała tylko jeden katalog i nie wiele w nim się znajdowało cennych rzeczy, więc przebolałem. Musiałem partycję przeformatować i tyle.

Ale gnębi mnie pytanie: z jakiego powodu to się stało? Jak się przed tym zabezpieczyć i czy ew. da się jakoś odzyskiwać dane z takiej partycji? Wiem - GetDataBack, ale jak odzyskać jak system ledwo chodzi i praktyczne działanie jest niemożliwe? Strach pomyśleć co by było, jakby trafiło inną partycję :(

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 4438199
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Podstawowa zasada przy odzyskiwaniu danych - nigdy nie pracuje się na systemie uruchomionym z dysku z którego odzyskuje się dane...

Jak odzyskać dane - wpisz w wyszukiwarkę "system plików RAW".
  • REKLAMA
  • #3 4439603
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Na miejscu kolegi już bym myślał nad dokładniejszym zdiagnozowaniu tego dysku. Ten błąd zapewne powstał w tablicach partycji (MBR) , a co mogło doprowadzić do tego? Na razie nie wiem (ale się uczę, więc się może dowiem).
    Radzę zaopatrzyć się w MHDD, zapoznać się z FAQ MHDD, sprawdzić status S.M.A.R.T. jak i całą powierzchnie dysku (im większa pojemność dysku tym dłużej trwa test).
    Ewentualnie zaopatrzył bym się w drugi (fizyczny) twardy dysk i ewakuował na niego ważne dane.
    A jaki to jest dysk (marka , model, pojemność, interfejs ATA/Sata?)
  • #4 4835010
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    Na dysku pojawiły się BADY. Kupiłem nowy HD, bo dyskowi z badami nie wierzę :/ . temat zamykam.
REKLAMA