logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka AMIKA - nie mrozi po odmrożeniu, co może być przyczyną?

sony1 01 Lis 2007 22:55 4844 5
REKLAMA
  • #1 4438326
    sony1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Lodowka ma 5 lat,ostatnio,na tylnej scianie,chlodziarki,robil sie szron i warstwa lodu.Wczoraj zona ja odmrozila,po wlaczeniu okazalo sie ze urzadzenie chodzi,ale nie mrozi.Co sie moglo stac ile moze mnie wynies naprawa?
  • REKLAMA
  • #2 4438352
    KOALA 58
    Poziom 18  
    Ocena: 107
    Witam jeżeli na całej tylnej ściance masz lód to termostat .Jeżeli tylko od góry do połowy to albo zapchana ,albo ubytek gazu. A więc ubytek gazu ok 250zł pod warunkiem że zlokalizuje wyciek gazu. W Amice często odkleja sie parownik jeżeli na plecach masz wypukłą bańkę lodówka z mety do wyrzucenia .
  • REKLAMA
  • #3 4438375
    sony1
    Poziom 10  
    Nie ma zadnej banki.Amika jest taka slaba?
  • REKLAMA
  • #4 4438425
    KOALA 58
    Poziom 18  
    Ocena: 107
    Ja osobiście bym sobie jej nie kupił . Wołaj serwis i zobacz co ci powie?
  • REKLAMA
  • #5 4439027
    rserej
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Typowy objaw ubytku freonu(na tylnej ścianie,chłodziarki,robi sie szron i warstwa lodu),jeśli nieszczelność jest na zewnątrz lodówki to zlokalizować ją jest łatwo,bo freon zawsze ciągnie ze sobą olej i miejsce ubytku jest tłuste.Ja osobiście w to wątpię, bo to częsta przypadłość lodówek nie koniecznie amiki.Problem w tym że freon który najprawdopodobniej jest w tej lodówce (134a),bardzo agresywnie reaguje z aluminiowymi częściami lodówki np zamrażalnik. Jeśli więc okaże sie że nieszczelność jest w środku to uzupełnienie freonu tylko na pewien czas przedłuży życie tej lodówki,bo naprawiać tego się raczej nie opłaca i chyba niewielu się tym zajmuje.Pozdrawiam.
  • #6 4439490
    sony1
    Poziom 10  
    Byl serwis. Okazalo sie ze freon sie nie ulotnił. Wszystko jest szczelne tylko ta cienka rurka sie zapchala i muszą pod ciśnieniem ja przedmuchac. Sprzęt zabrali na dzien.Bedzie tez wymiana filtra plus nowy freon koszt 130 zl.
REKLAMA