logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna Gigabyte GA486AM/S - brak sygnału na monitorze, brak dźwięków

Square17 28 Lis 2003 23:30 1897 9
REKLAMA
  • #1 418142
    Square17
    Poziom 11  
    Mam problem z płytą główną pod 486 Gigabajt socket 3 model GA486AM/S. Płyta ma zamontowany sprawny procesor DX4 100 mHz (sprawdzany na innym kompie) zworki są ustawione poprawnie. Podczas uruchamiania kompa z 16 mb ram i kartą grafiki pci ( testowałem także ISA ) nic sią nie dzieje tzn lampka monitora się nie włańcza i ogólnie PC-Speaker nie wydaje żadnych dzwięków. Tylko procesor sie grzeje:) . Natomiast po wyjęciu ramu i odpaleniu kompa z PC-Spekera wydobywa sie charakterystyczny dla Awardu dzwięk braku ramu (oczywiście dalej się nieuuchamia). Czy wie ktoś co może być przyczyną nie działania i w pewnym sensie działania płyty??
  • REKLAMA
  • #2 418236
    Binek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wydaje mi sie ze to bedzie albo grafika albo ram jezeli płyta jest sprawna. Bo gdy pomyslec jezeli procek jest sprawny i ram i grafika to komputer musi sie właczyc. Sprawdz karte i ram
  • #3 418354
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    1) Monitor/kabel sygnalowy do monitora na 100% sprawny?!
    2) w moim 386 komp startuje poprawnie tylko jezeli grafika jest wpieta do najwyzszego slotu. (w innym przypadku objawy jak u kolegi)
    3) Przestaw procka zworkami na 66MHz i wtedy sprobuj
    4) sprawdz jakie napiecia daje zasilacz na zlaczu AT do plyty glownej
  • REKLAMA
  • #4 418369
    Square17
    Poziom 11  
    Karty grafiki są sprawne testowałem na s3 trio , ati mach , circus logic (8 bit isa) i Trident (16 bit isa). Jedno z gniazd pci jest podpisane "DISPLAY" ale to też nic nie daje. Monitor jest sprawny bo kupiłem go w tym roku i na nowym kompie działa. Może w instukcji ktoś coś zanjdzie.
    Załączniki:
    • 4AM_9503.PDF (233.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 418386
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Sprawdz jeszcze napiecia z zasilacza i przestaw sprzeta na 66MHz.
    Wtedy sie juz cos wykluczy i bedzie mozna myslec dalej...
  • #6 418388
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Podmień jeszcze RAM. To najczęstsza przyczyna takich kłopotów.
    Pewnie jest w dwóch kościach - Czy są one jednakowe :?:
    Miałem podobny problem i zmiana RAM-u pomogła.
    Napisz jeszcze jak reaguje klawiatura.
  • REKLAMA
  • #7 418441
    Square17
    Poziom 11  
    Za chwile bede testował zasilanie i klawiature. a co do ramu to wkładam 2x 8 mb. Moge sprawdzić terz na innych ósemkach.
  • #8 418452
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Może to jest edo, a płyta nie obsługuje? Spróbuj innych kości.
  • #9 418511
    Square17
    Poziom 11  
    A więc na płycie niema zworek do mnożników , po włączeniu z innym procem dx2 66 i przestawieniu zworek stosownie do nigo płyta piszczy 1 długi dwa krótkie po czym nieskończenie wiele krótkich. Po włożeniu ati odrazu piszczy błąd wideo a po włożeniu s3 po dłuższej chwili. Co do klawiatury to po włończeniu następuje mignięcie wszystkich diod.
  • #10 420648
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Z odpaleniem kompa szczególnie tych starszych zawsze trzeba było się na pocić aby je wskrześić więc proponuje wykonać jedną czynność po 10 razy no przeoczające żadnej kombinacji

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Gigabyte GA486AM/S pod procesor 486 DX4 100 MHz, która podczas uruchamiania nie daje sygnału na monitor ani dźwięków z PC-Speakera, mimo że procesor się nagrzewa. Testowano różne karty graficzne (S3 Trio, ATI Mach, Circus Logic 8-bit ISA, Trident 16-bit ISA) oraz pamięć RAM (2x8 MB), a także monitor i kable sygnałowe, które są sprawne. Po wyjęciu RAM-u pojawia się sygnał dźwiękowy wskazujący na brak pamięci. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilacza, ustawień zworek (próba zmiany taktowania na 66 MHz), kompatybilności pamięci (możliwe problemy z EDO RAM), a także reakcję klawiatury. Po zmianie procesora na DX2 66 MHz płyta wydaje sygnały dźwiękowe błędów, w tym błędy wideo po włożeniu kart ATI i S3. Problem może leżeć w kompatybilności pamięci, zasilaniu lub ustawieniach płyty, jednak brak jednoznacznej diagnozy. Zalecane jest wielokrotne powtarzanie testów i dokładna weryfikacja komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA