logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa Mk2 - jak zwiększyć siłę głosu na AM w porównaniu do FM?

jarecki 04 Lis 2007 10:46 1761 8
REKLAMA
  • #1 4444271
    jarecki
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Szukałem szukałem i nie znalazłem odpowiedź na mój problem.
    Mianowicie chodzi oto że radyjko ma mniej więcej o połowę mniejszą siłę głosu na AM niż FM. Ta reakcja dotyczy tak samo szumu jak i odbioru.
    Na razie nie zaglądałem do radia a więc nie wiem czy są jakieś zimne luty itd.

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tej zagadki??

P.S.
    Do admina lub moda tworze drugi taki sam temat bo tamten coś sie zablokował.
  • REKLAMA
  • #2 4444417
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Mam dwa takie radyjka i wiele innych zawsze modulacja odbioru jak i nadawania w FM będzie głosniejsza i tego nie zmienisz jedyne rozwiązanie w nadawaniu to mikrofon z wzmocnieniem tylko musisz pamiętać o regulacji wzmocnienia mikrofonu bo inaczej w fm będziesz miał przesterowaną modulacje w radyjku nie warto niczym kręcić.
  • #3 4444610
    jarecki
    Poziom 10  
    Rozumie. Tyle tylko że podczas nadawania słychać mnie bardzo dobrze a tylko podczas odbioru dźwięk jest cichszy niż w FM. Zastanawiam się czy podłączenie zew głośnika nie poprawiłoby siły głosu.
  • REKLAMA
  • #4 4445311
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Możesz podłączyć glosnik zew pod wyjsscie EXT SPKR najliepiej nie większy niż 8om i 5w możesz wpiąć między niego jakiś kondensator musisz sobie go dopasować sam wedle uznania dobry był by jakiś mały wzmaczniacz 5w pod ten głosnik bo te radyjka (onwy) tak chodzom cicho sprawdz pierw tak jak piszesz wejś jack mono i podłącz głosnik zew i zobaczysz.

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #5 4445756
    columbo294
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    sprawdz czy tda 2003 jest przykręcony do obudowy przez podkładke mikową i czy jest podkładka plastikowa przy śróbce-jednym słowem czy tył mcz (tda 2003) nie jest bezpośrednio połączony z masą (obudową) radyjka.Jeśli jest ok to podpioł bym głośnik zewnętrzny celem sprawdzenia czy głośnik w radyjku nie jest uwalony.Jeśli to nic nie da to sprawdzić trzeba kondensatory elektrolityczne przy m.cz Pozdrawiam.Grzegorz

Dodano po 1 [minuty]:

a szum na fm zawsze będzie większy.Deviacja też jest bardziej głośna niż modulacja,więc może jest wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #6 4447142
    jarecki
    Poziom 10  
    columbo294 napisał:
    sprawdz czy tda 2003 jest przykręcony do obudowy przez podkładke mikową i czy jest podkładka plastikowa przy śróbce-jednym słowem czy tył mcz (tda 2003) nie jest bezpośrednio połączony z masą (obudową) radyjka.

Zakładam że jest wszystko ok bo radyjko ma jeszcze oryginalne plomby na obudowie. W sumie ten pomyśl z kondensatorami może być trafny ale czy to nie jest tak że te same kondy są na FM i AM?
  • #7 4447265
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 294
    Jeśli tak jak piszesz:"...chodzi oto że radyjko ma mniej więcej o połowę mniejszą siłę głosu na AM niż FM." - to zarówno tor mcz. jak i wcz są sprawne. przyczyną może być diodowy przełącznik AM/FM, sama dioda detekcyjna, a może ARW.

To radio ma tor wcz i pcz wspólny dla FM i AM. Przed diodą detekcji AM jest brany sygnał do demodulatora FM. Przełącznik decyduje który sygnał puścić na potencjometr siły głosu. Wspólny jest również wzmacniacz mcz. Teorii kol. "columbo294" i kol. "boguslaw robak" bym tu nie zastosował.

Plomby na radiu o niczym nie świadczą. Miesiąc temu nówkę onwę robiłem kierowcy za wschodniej granicy bo ścieżki Chińczyk poprzepalał w trakcie trawienia tak, że sygnał napięciowy nie mógł się przedostać.

Chyba Cię czeka rozkręcenie radia,
    Marek
  • #8 4447983
    jarecki
    Poziom 10  
    Rozkręcić to nie problem tylko na co patrzeć co sprawdzić aby mieć stuprocentową pewność?? Czy może lepiej podczas strojenia anteny powiedzieć fachowcowi żeby zaglądnął??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Onwa Mk2, które ma zauważalnie niższą głośność na paśmie AM w porównaniu do FM, zarówno podczas odbioru, jak i szumu. Wskazano, że modulacja FM jest naturalnie głośniejsza, a różnice w głośności mogą wynikać z konstrukcji toru audio i demodulacji. Sugerowano podłączenie zewnętrznego głośnika o impedancji około 8 Ω i mocy 5 W, ewentualnie z małym wzmacniaczem, aby poprawić siłę głosu. Zalecano także sprawdzenie układu wzmacniacza m.cz. (np. układu TDA2003), jego montażu mechanicznego (izolacja od masy obudowy) oraz kondensatorów elektrolitycznych w torze audio. Możliwe przyczyny to uszkodzony przełącznik diodowy AM/FM, dioda detekcyjna lub automatyczna regulacja wzmocnienia (ARW). Plomby fabryczne nie gwarantują braku uszkodzeń, gdyż mogą występować przerwy w ścieżkach PCB. Wskazano, że rozkręcenie radia i dokładna inspekcja jest konieczna dla diagnozy. Jeden z użytkowników rozwiązał podobny problem przez poprawę styku w gnieździe mikrofonowym, co sugeruje, że złe połączenia mogą wpływać na modulację i odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA