logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa ARW w odbiorniku radiowym 225 kHz bez zmiany parametrów tranzystorów

korn10 04 Lis 2007 17:01 1655 6
REKLAMA
  • #1 4445652
    korn10
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich
    Buduję odbiornik radiowy na 225 kHz. Stawianym mi wymogiem stało się umieszczenie w nim ARW. Jak zbudować taki układ aby nie zmieniał parametrów pracy regulowanych tranzystorów, ich układów rezonansowych i dopasowań pomiędzy blokami kaskady wzmacniaczy selektywnych, anteną.
    Proszę o wskazania odnośnie literatury i innych znanych kolegom miejsc z takimi informacjami.
  • REKLAMA
  • #2 4445735
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Najlepszym "miejscem" w temacie ARW będą schematy urządzeń odbiorczych w których zastosowano elementy takie jakie Ty masz. Bez schematu to chyba nikt Ci nie pomoże ,
    Marek
  • REKLAMA
  • #3 4445764
    korn10
    Poziom 10  
    Dzięki.
    Postaram się zebrać to w całość i ewentualnie podrzucę schematy na forum jeżeli nie dam z tym sobie rady. Mimo to na tym temacie można by było umieszczać info o ARW bo ciężko coś praktycznego o tym znależć.
  • REKLAMA
  • #4 4446202
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Kolego "Korn10" jeśli układ ARW nie może nic zmieniać co piszesz w swoim pierwszym poście to co on właściwie ma do wykonania.Coś mi tu nie pasuje-
    może dokładniej wyjaśnisz problem.
  • REKLAMA
  • #5 4457919
    GREBSON
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Jeżeli układ ARW nie może nic zmieniać po stronie odbiorczej to tylko zostaje regulacja w części m.cz. Dla mnie jest to też bez sensu .

Ewentualnie diody pin na samym wejściu. Można to śmiało podpatrzeć w urządzeniach CB.
  • #6 4460127
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    :arrow: GREBSON: Jesteś pewien co do użycia diod PIN w odbiorniku na 225kHz?

A wg mnie Autorowi chodziło o wpływ sygnału ARW na np. rozstrojenie obwodów rezonansowych (zmiana punktu pracy może rozstroić obwód).
    Nie wiem jakie masz wzmacniacze w.cz., ale można dać np. regulowane źródła prądowe do zmiany wzmocnienia. No i tradycyjnie - czyli tranzystory dwubramkowe MOSFET. :) Poza tym są układy scalone - odbiorniki AM, które mają stopnie wzmacniające objęte ARW. W odbiorniku AM pętla ARW jest niezbędna. Jakieś rozwiązania powinieneś znaleźć (tak mi się coś kojarzy) w "Układy nadawczo-odbiorcze dla krótkofalowców", czy jakoś tak.
  • #7 4460296
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Dykus napisał:
    A wg mnie Autorowi chodziło o wpływ sygnału ARW na np. rozstrojenie obwodów rezonansowych (zmiana punktu pracy może rozstroić obwód).

Chodzi o zmianę pojemności złącz elementów półprzewodnikowych w funkcji napięcia?
    Jeśli tak to chyba będzie do pominięcia w obwodach na takie długie fale.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW) w odbiorniku radiowym na częstotliwość 225 kHz, z zachowaniem niezmienionych parametrów pracy tranzystorów, obwodów rezonansowych oraz dopasowań między stopniami wzmacniaczy i anteną. Wskazano, że bez schematów urządzenia trudno udzielić precyzyjnej pomocy. Poruszono kwestię, że ARW nie powinno wpływać na obwody wysokiej częstotliwości, a ewentualna regulacja powinna odbywać się w części niskoczęstotliwościowej (m.cz.). Zaproponowano zastosowanie diod PIN na wejściu, co jest praktykowane w urządzeniach CB, choć pojawiły się wątpliwości co do ich użycia na tak niskiej częstotliwości. Zwrócono uwagę na problem zmiany pojemności złącz półprzewodnikowych pod wpływem napięcia i jej potencjalny wpływ na rozstrojenie obwodów rezonansowych. Sugerowano wykorzystanie regulowanych źródeł prądowych do zmiany wzmocnienia oraz tranzystorów dwubramkowych MOSFET. Wspomniano także o gotowych układach scalonych odbiorników AM z wbudowaną pętlą ARW, które mogą stanowić wzór do naśladowania. Literatura polecana to m.in. publikacje dotyczące układów nadawczo-odbiorczych dla krótkofalowców.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA