logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Hughes&Kettner Attax 100 Head obsłuży dwie paczki Marshall 4x12 8ohm 120W?

zone 04 Lis 2007 23:14 1820 6
REKLAMA
  • #1 4447424
    zone
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam jestem w posiadaniu takiego wzmacniacza i mam pytanie czy wytrzyma on dwie paczki Marshall 4x12" 8ohm 120W????????
  • REKLAMA
  • #2 4448531
    Turgon
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jeśli ma wyjście na dwie paczki, to na pewno wytrzyma. Generalnie polecałbym Ci jeśli chcesz grać stereo(mój domysł) - dwa heady każdy na paczkę i do tego jakiś efekt stereo lub rozdzielnik sygnału na dwa ;)
  • REKLAMA
  • #3 4448561
    zone
    Poziom 12  
    Tak ma dwa wyjscia na paczki tyko czy podłaczenie drugiej paczki nie będzie zbyt duzym obciązeniem dla wzmacniacza.....
  • REKLAMA
  • #4 4449558
    _someone_
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Zapewne ten head jak i wiele innych mają minimalną impedancje na wyjściu 4Ohm wiec spokojnie podłaczasz te dwie paczki 8 Ohm'owe.
    Większość klasycznych headów ciągnie po dwie paczki 8ohm.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 4450054
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    http://87.106.71.220/files/huke/alt/attax100/manual/BDA_Attax_100_96.pdf
    Strona 7 wyjaśnia wszystko.Nie wiem skąd bierze się błędne przekonanie że dużą kolumną można zaszkodzić wzmacniaczowi.Za małej kolumnie możan ale nie za małemu wzmacniaczowi dużą kolumną, jeśli już to za małą impedancją kolumny.Tu takiej sytuacji nie ma, wzmacniacz jest przystosowany do impedancji 4Ω i będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 4453777
    zone
    Poziom 12  
    I własnie na taką odpowiedz czekalem:D dziękuje i pozdrawiam!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Hughes & Kettner Attax 100 Head posiada dwa wyjścia na kolumny głośnikowe i jest przystosowany do pracy z impedancją minimalną 4 Ω. Podłączenie dwóch paczek Marshall 4x12" o impedancji 8 Ω każda nie stanowi problemu i nie przeciąży wzmacniacza. Wzmacniacz bezpiecznie obsłuży dwie takie kolumny, ponieważ łączna impedancja nie spadnie poniżej wymaganego minimum. Istotne jest, że uszkodzenie wzmacniacza może nastąpić jedynie przy zbyt niskiej impedancji, a nie przy podłączeniu kolumn o wyższej impedancji lub większej mocy. Dokumentacja techniczna wzmacniacza potwierdza te informacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA