logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Uno – iskrzenie przy podłączaniu klemy minusowej akumulatora, co oznacza?

Wujcio 06 Lis 2007 13:47 3215 6
REKLAMA
  • #1 4451990
    Wujcio
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry , mam fiata uno i mam nietypowy problem wydaje mi sie że to jest groźne , mój problem jest taki , przy zakładaniu klemy minusowej na akumulator mocno iskrzy , POMOCY co to jest czym to grozi . Uprzejmie prosze o pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 4452003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4452035
    Wujcio
    Poziom 10  
    powiem tak : odciołem całkowicie radio i jak iskrzyło tak iskrzy , wcześniej miałem problem z rozładowującym sie alumulatorem i powiedzieli mi że radio jest źle podłonczone i to chyba prawda bo po odcięciu radia alumulator trzyma normalnie .
  • REKLAMA
  • #4 4453372
    stacho918
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Tylko amperomierz prawdę powie.
  • #5 4453780
    ub
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Sprawdż czy przypadkiem alternator nie robi zwarcia,może któraś dioda walneła
  • REKLAMA
  • #7 4455266
    Wujcio
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje za pomoc , tylko gdzie są ta diowy w alternatorze , koledzi i kolezanki napewno potrafie rozebrać alternator ale jak go naprawić jak sprawdzić czy to te diody są zepsute ??

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Uno pojawia się silne iskrzenie przy podłączaniu klemy minusowej akumulatora. Jedna z możliwych przyczyn to ładowanie kondensatora w radioodbiorniku, jednak odcięcie radia nie wyeliminowało problemu. Sugeruje się pomiar prądu za pomocą amperomierza lub żarówki kierunkowskazu w szeregu z klemą, aby określić natężenie prądu. Kolejną potencjalną przyczyną jest zwarcie w alternatorze, spowodowane uszkodzeniem diod prostowniczych. Zaleca się sprawdzenie diod w alternatorze, jednak pojawiły się pytania dotyczące lokalizacji diod i metod ich diagnostyki oraz naprawy. Problem może być związany z niewłaściwym podłączeniem instalacji elektrycznej, co wpływa na rozładowywanie akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA