logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe wskazania sondy lambda w Renault Laguna 1.9 dCi 2000?

mat20000 06 Lis 2007 18:54 6335 2
REKLAMA
  • #1 4452952
    mat20000
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam. Chciałbym się dowiedzieć jakie są prawidłowe wskazania sondy lambda. Mogę powiedzieć, że z tego co wyczytałem to zazwyczaj mają od 0 - 1 V. Na mojej zmierzyłem miernikiem 1,9 V!!!. Zastanawiam się czy to moja sonda jest uszkodzona czy też model ten posiada inny zakres. Wszystko co odczytałem z sondy zamieszczam poniżej:

7700111957
    09364119
    H105867
    9248
    Delco electronics, SING

Jeżeli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie proszę o odpowiedź

Tak przy okazji to sprawdzam wszystkie rzeczy wpływające na spalanie, gdyż przy bardzo spokojniej i oszczędnej jeździe nie mogę zejść poniżej 6,5 L ON na trasie. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do spalania to proszę również zamieszczać. Dodam, że mam opony dosyć niestandardowe gdyż 205/55/R16. Czy takie oponki mogą wpływać znacząco na spalanie ?

Dodatkowo chcę powiedzieć, że na mojej sondzie 3 przewody jest opis 5V, Out, GND. Rozumiem,że 5V służy do podgrzewania sondy ale jaki jest zakres? Przejrzałem z milion sond i wszystkie sygnał wyjściowy mają do ok 1V.

Tak na marginesie to czy ktoś może mi odpowiedzieć bo nie mam wiedzy z tego zakresu czy sondy lambda różnią się dla silników spalinowych i diesli ?
  • REKLAMA
  • #2 4455214
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    Sonda jezeli pokazuje stałą wartosć napiecia to jest uwalona na wyjsciu out napiecie powino sie cały czas zmieniac (dla sondy 0-1v np. 0.25v , 0.75v , 0.30v i tak dalej ) raz napiecie powinno byc wyzsze raz nizsze . napiecie nizsze informuje o ubogiej mieszance a wyzsze o bogatej.
  • #3 4455314
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    To nie jest żadna sonda lambda. Pierwsze słyszę o sondzie lambdzie w dieslu. Sprawdziłem nr który podałeś i jest to czujnik ciśnienia doładowania. Sonda lambda umieszczona jest w układzie wydechowym a czujnik o którym piszesz jest w układzie dostarczenia powietrza do silnika pomiędzy turbo a kolektorem ssącym. Wskazania jego będą się zmieniały w zależności od obrotów i obciążenia silnika.
REKLAMA