logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potrzebuje zrobic czujnik do werbla [reagujący na uderzenia]

bendeer 08 Lis 2007 16:53 1889 6
REKLAMA
  • #1 4459137
    bendeer
    Poziom 12  
    Ocena: 61
    Witam
    mam taki problem potrzebuje zrobic czujnik do werbla reagujący na drgania znalazłem cos takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic869762.html ale nie wiem jak by to sobie radziło z szybkimi drganiami.

zasada działania:
    1 udzerzenie = 1 zamknięcie ukłau
    musi reagowac na dosc szybkie uderzenia i nie "zapycha się'

ma ktoś jakies pomysły?

pozdrawiam

Przeniosłem z Konstrukcje DIY. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 4459608
    Student
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    A jak ma reagować ten czujnik? Zapalać lampkę, dzwonić, wysyłać maila?
    :D
  • REKLAMA
  • #3 4459912
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Można by użyć takiej membrany piezzoelektrycznej jak w piszczaczach, daje to to spory sygnał tylko trzeba go obrobić: wzmacniacz, prostownik szczytowy (detektor z odpowiednio krótkim czasem rozładowania pojemnosci) i komparator z ustawianym poziomem odniesienia.

Membranę piezzo (działa jak mikrofon) można umieścić na cienkiej warstwie gumy mocowanej do membrany werbla, to powinno stłumić wysokie składowe by nie było wielokrotnych impulsów na wyjściu.
  • #4 4461077
    bendeer
    Poziom 12  
    Ocena: 61
    nie ma dzwonic :P klaskac skakac itp
    ma zewrzec obwod przy uderzeniu. sygnał idzie do triggera [ takiej metalowej puszki, ktora za ten sygnał daje dzwięk czesniej zdefiniowany w triggerze ]

poprostu:) jedno pam :) = sygnał
    najwazniejsze musi zebrac kazdy sygnał
  • REKLAMA
  • #5 4461402
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    No właśnie, a może po prostu odpowiednio zestrojony mikrofon?
  • REKLAMA
  • #7 4463747
    Student
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    W zamierzchłych czasach, w latach 80-ych, schematy układów tego typu zamieszczał Radioelektronik, przy okazji projektów elektronicznych perkusji, syntezatorów perkusyjnych itp. Większość tych urządzeń miała charakter raczej edukacyjny niż praktyczny, ale znajdziesz tam potrzebny schemat, oparty raczej na mikrofonie dynamicznym lub wkładce piezo. W razie problemów, odezwij się, w wolnej chwili poszukam w swoich starych pismach...
    Spróbuj przyjrzeć sie aplikacji układu UCY74132 (przerzutnik monostabilny z wejściem Shmitta), kiedyś zmajstrowałem taki układ na tym scalaku, działał :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czujnika do werbla reagującego na drgania wywołane uderzeniami, który generowałby pojedynczy impuls (zamknięcie obwodu) na każde uderzenie, bez "zapychania się" przy szybkich powtórzeniach. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie membrany piezoelektrycznej, która po wzmocnieniu i detekcji szczytów sygnału może dostarczyć czysty impuls. Membranę piezo można zamocować na cienkiej warstwie gumy, aby tłumić wielokrotne impulsy. Alternatywnie sugerowano użycie odpowiednio zestrojonego mikrofonu dynamicznego lub czujnika wstrząsowego z regulacją czułości, np. stosowanego w alarmach samochodowych. Wspomniano także o klasycznych schematach z lat 80., wykorzystujących układy takie jak UCY74132 (przerzutnik monostabilny z wejściem Schmitta) do generowania impulsów na podstawie sygnału z mikrofonu lub piezo. Całość ma na celu uzyskanie niezawodnego, szybkiego i jednoimpulsowego sygnału sterującego do triggera perkusyjnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA