logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skasowano pliki system volume information w Win XP...

wojtek2004 08 Lis 2007 21:18 6661 18
REKLAMA
  • #1 4460357
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam.
    Na moim komputerze zauwazylem tzw. zamulanie systemu wiec mialem zamiar przeskanowac dyski systemem antywirusowym.
    Niestety do mojego komputera dorwal sie kolega z pomoca...
    Prosilem aby nic nie kasowal bez mojej wiedzy no i sie stalo...
    Pliki ktore mialy zainfekowanie i nie dalo rady leczyc pokasowal.
    W dzienniku antywira (NOD32) znalazlem ze skasowal dwa pliki:
    Cytat:
    C:\System Volume Information\_restore{DA45B732-F6AB-45DE-947D-054E0A57A7BB}\RP14\A0020351.exe - Win32/Jeefo.A wirus - leczenie jest niemożliwe - usunięty
    i
    C:\System Volume Information\_restore{DA45B732-F6AB-45DE-947D-054E0A57A7BB}\RP14\A0022875.exe - Win32/Jeefo.A wirus - leczenie jest niemożliwe - usunięty

no i plik exe z windows messenger

Win XP jest legalny, ale sam niemam plyty instalacyjnej do kompletu.
    Tak zakupilem jako uzywane.
    Co w takiej suytuacj mam zrobic.
    Chce aby wszystko wrucilo do normy w razie jak sie cos zawiesi i pliki przywracania beda na wage zlota.
    P.S
    Moge pozyczc kopie Win xp ale nie chce, aby moj legal na tym ucierpial.
  • REKLAMA
  • #2 4460408
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Wlacz przywracanie systemu i utworz punkt przywracania, w czym problem?
  • #3 4460428
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A co sie dzieje z systemem ? cos sie stalo ?
    System Volume Information to dane przywracania systemu... do niczego si enie przydaja...
    Wygodniej jest po instalacji systemu i wszystkich sterownikow zrobic obraz i aktualizowac co kilka tygodni...
  • #4 4460576
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Tak zrobilem punkt przywracania...
    Malo tego NOD 32 po wyleczeniu robi zamieszanie np wyleczyl mi gg po czym ono poprostu nie dzialao i mozille...
    Moze troszke przesadzilem z problemem ale pomyslalem ze to koniec mojego XP...w razie awarii
  • REKLAMA
  • #7 4462976
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Nie ma znaczenia z jakiego nośnika instalujesz system, legalność masz zawartą w kodzie. Musisz mieć naklejkę z kodem.
  • #8 4468037
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zła wiadomość dla Ciebie: masz NIELEGALNĄ kopie windows. Posiadasz tylko naklejkę, a żeby był w pełni legalny Microsoft wymaga jeszce nośnika instalacyjnego. Instrukcja i dowód zakupu to tylko "dodati" te dwa elementy muszą być. Ale nie panikuj - kup na Allegro płytkę (koszt około 100 zł) i po sprawie. CHYBA że masz markowy komputer typ Vobis, HP czy Dell - tam są płyty RecoveryCD i w tym przypadku nośnik jest nieco inny...
  • REKLAMA
  • #9 4468388
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Tak mam markowy komputer IBM T22.Poprostu na dysku byl legal bo na witrynie Microsoftu jest ok i mam dostep do wszystkiego.
    Apropos chcialem odzyskac te pliki skasowanie przez NOD32 jakim recover-em ale narazie bez skutku a raczej nic z tego :|
  • REKLAMA
  • #10 4468400
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Po co chcesz przeinstalowac system? W jakim celu chcesz odzyskac zainfekowane pliki?
    Sciagnij jeszcze raz programy, ktore nie dzialaja i je przeinstaluj. System zostaw w spokoju o ile dziala.
  • #11 4468481
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Niemniej jeśli nie posiadasz nośnika jest to pirat...
    To że witryna Microsoftu widzi oprogramowanie jako legalne znaczy tylko że był aktywowany na tym komputerze i jest sprzęt przypisany do licencji.
    Ale żeby wszystko było w 100% legalne musi byc nośnik - w przypadku IBM może to być recovery, albo na dysku jest narzędzie do zrobienia takiego dysku - tego modelu niestety nie znam :-(
  • #12 4468669
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Czy kto krok po kroku moze odpowiedziec jakich komend uzywac.Chodzi o komende cmd?Czy naczej pousuwac programy z bibliotek i ponownie zainstalowac ale z kad wezme programy.. zrobie upgride czy co innego.
    P.S w sprawach systemowych zielonka ze mnie :oops:
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Natomiast ten post proszę poprawić również.
    TONI_2003
  • #13 4468685
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie wiem o co Ci chodzi.. czy cos Ci nie dziala? Jezeli tak to takie programy musisz usunac w dodaj-usun programy i zainstalowac jeszcze raz (sciagnac instalke z netu).
  • #15 4485635
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Witam ponownie.Niestety to nie koniec problemów.Czy ktoś może mi pomóc...Chcę uruchomic w ms dos np.NOD 32 na plycie cd ponieważ mam wyłacznie cd do dyspozycji.Jaki mam program do rozruchu uruchomic ażebym miał obsługę cd rom?Cos w rodzaju dyskietek startowych ale na cd rom.Pozniej jak napisałem chce uruchomić NOD w dos dlatego ze w windowsie pliki są zabezpieczone ponieważ sa używane obecnie przez system.A nadal mam jakis wirus bo poczty nie moge czytac a komputer nie jest zbyt bystry :|
  • #16 4486157
    Kolobos
    Spec od komputerów
    O jakie pliki chodzi? Co sie dzieje jak probujesz czytac poczte?
  • #17 4486505
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Nie mogę odczytać nowych wiadomości bo widzę stara planszę z mailami dopiero po odswieżeniu jest ok ale jak klikne wyświetla mi się ta sama wiadomość a scislej od tego samego nadwcy bez tresci obojętnie na jaki mail klikne.Skanowanie na stronie
    http://www.sophos.com/support/disinfection/jeefoa.html
    nie wiele daje skaner nic nie pokazuje przeszukuje dysk c ale pózniej wszystko znika bez jakieoś rezultatu.
  • #18 4486655
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Można skorzystać z bootowalnej płytki 98 i tam masz opcje uruchomienia komputera w trybie MS-DOS z obsługą CD-ROM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spowolnienie systemu Windows XP i podjął próbę skanowania dysku programem antywirusowym NOD32, który usunął zainfekowane pliki z katalogu System Volume Information, co wywołało obawy o stabilność systemu i możliwość przywrócenia do stanu pierwotnego. System Volume Information zawiera dane punktów przywracania systemu, które mogą być pomocne w odzyskiwaniu, jednak ich usunięcie nie jest krytyczne. Zalecano włączenie funkcji przywracania systemu i tworzenie punktów przywracania oraz reinstalację uszkodzonych aplikacji. Występował wirus Jeefo.A infekujący pliki .exe, co powodowało problemy z działaniem programów. Poruszono kwestię legalności systemu Windows XP bez oryginalnej płyty instalacyjnej – legalność potwierdza naklejka z kluczem produktu, ale brak nośnika instalacyjnego może oznaczać niepełną legalność. W przypadku markowego komputera IBM T22 możliwe jest użycie nośnika recovery lub narzędzi do tworzenia takiego nośnika z dysku. Użytkownik pytał o możliwość uruchomienia NOD32 w trybie MS-DOS z obsługą CD-ROM, aby przeskanować system bez blokad plików, jednak partycja NTFS utrudniała użycie standardowych bootowalnych dyskietek 98. Sugerowano użycie bootowalnej płyty Windows 98 z obsługą CD-ROM do uruchomienia systemu w trybie DOS. Ostatecznie zalecano reinstalację uszkodzonych programów oraz pozostawienie systemu, jeśli działa stabilnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA