Witam,
Chcialem zrobic squelch do SA616... ale nie wiem do konca jak... czy nie moglby mi ktos pomoc? moga byc linki do jakis super tajnych stron albo jakis gotowy referencyjny schemat z ktorego moge cos poprzerabiac bo nie wiem nawet jak sie za to zabrac. Za wszelkie info dzieki.
Scalak ma wyjście RSSI więc można wykorzystać połówkę komparatora LM393 który ma wyjście open colector i tym wyjściem wprost blokować audio.
Na jedno wejście komparatora podasz sygnał RSSI a na drugie podłączysz napięcie z potencjometru regulującego blokadę.
a mozesz mi wytlumaczyc ogolnie jak dziala squelch albo podac jakies linki wyjasniajace ogolna zasade? bo poza tym ze squelch to blokowanie szumow itd. to nic wiecej nie wiem...
Tak jak piszesz SQELCH blokuje nieużyteczne szumy zeby nie męczyć ucha.
Są 2 metody pomiaru i blokady szumu
- bramka szumowa czyli układ który filtruje i wzmacnia szumy i na podstawie ich poziomu odcina audio.
- komparator napięcia czyli układ który mierzy poziom sygnału odbieranego i od niego uzależnia odcięcie.
To tak na chłopski rozum - o teoretyczne szczegóły i wzorki trzeba zapytać jakiegoś jajogłowego profesiurka.
Stosuje się dwa rodzaje blokady szumów, poziomem nośnej lub sygnału i poziomem szumów. W metodzie pierwszej wykorzystuje się nośną lub sygnał do odblokowania, brak nośnej lub sygnału powoduje wyciszenie szumów. Druga metoda wykorzystuje szumy. Przy określonym ich poziomie sumy są blokowane a gdy ich poziom spadnie nastepuje odblokowanie. Przy modulacji FM zwłaszcza na UKFie częściej stosuje się drugą metodę. Realizowana jest to w oparciu o filtr górno lub pasmowoprzepustowy, układ detekcji szumów, wzmacniacz prądu stałego i układ blokujacy. W paśmie UKF poziom szumów pasma jest wielokrotnie mniejszy niż poziom szumów własnych odbiornika na wyjściu detektora. W momencie pojawienia się sygnału na wejściu, sygnał jest wzmacniany i na wyjściu detektora szumy maleją ze wzrostem sygnału. Jeśli sygnał osiągnie poziom czułościowy odbiornika różnica w poziomie szumów w stosunku są poziomu sygnału jest już na tyle duża, ze do blokady dociera niej szumów i blokada się wyłącza. Lecz aby układ działał prawidłowo, filtr szumów musi być nastojony tak aby najwyższa częstotliwość występująca w sygnale nie powodowała zadziałania blokady. Jak wiesz szum nie ma określonej czestotliwości, jest to mieszanka wszystkich częstotliwości, zatem należy wyorębnić z jego spektrum częstotliwości właśnie powyżej częstotliwości pasma sygnału użytkowego. Często w tego rodzaju blokadach oprócz detektora szumów i wzmacniacza prądu stałego przed układem wykonawczym dodaje się przerzutnik Schmitta i układ opóźniający wyłączenie blokady, celem wyeliminowania włączania się blokady (tzw. szczekanie blokady) przy krótkotrwałych zanikach lub zmniejszaniu się sygnału nieco poniżej poziomu czułościowego odbiornika. Umożliwia to zrozumienie przekazu nawet w takich momentach.
Tu masz link do prostej blokady szumów w oparciu o wspomniany przez sq6ade uklad LM389 klik. Poniżej dwa układy mój na UL1111 z i zmodyfikowana z UL389 na BC108.
Załączniki:
sql-noise1.jpg(78.17 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
sql-noise2.jpg(30.56 KB)
Nie zauważyłem że w wartości pojemności C5 w sql-noise1 brakuje przecinka jest 18nF a ma być 1,8nF. Obydwie blokady wymagają aby sygnał wejściowy (IN) miał poziom min. 150mV. Czułość blokad reguluje się potencjometrami 2,2k po filtrach szumu. W sql-noise2 dodatkowo można regulować poziom sygnału wyjściowego. W tej blokadzie zastosowałem demfazę 6bB/okt od 1000 Hz. Jest to blokada dla odbiorników z pasmem m.cz. 300-3400 Hz. W odbiornikach o innym paśmie przenoszenia należy przestroić filtr szumu na C1-R2-C2, oraz dobrać demfazę.
Możesz z powodzeniem zrobić np. sql-noise2. Z wyjścia m.cz. (7) SA604 doprowadzasz sygnał do filtru na oampie. Na drugie wyjście (6) dajesz demfazę (kondensator do masy jak w aplikacji) i przez elektrolit do kolektora Q3 i dalej z OUT na wmacniacz m.cz. Oczywiście tranzystory moga być inne o podobnych parametrach jak BC108.
Załączniki:
sql-noise2a.jpg(31.02 KB)
a jak to jest w squeltchu'u... bo generalnie moja czestotliwosc odbiorcza to 455khz, a szumy ktore maja byc odfiltrowane jaka moga miec czestotliwosc? generalnie ciekawi mnie to bo, gdyby zaszla potrzeba zmiany tego pierwszego filtu na wzm. op. (ze schematu) to chcialbym to sam zrobic
✨ Dyskusja dotyczy implementacji blokady szumów (squelch) w odbiorniku FM opartym na układzie SA616 oraz SA604. Squelch służy do tłumienia niepożądanych szumów, które pojawiają się przy braku sygnału nośnej. Wskazano dwie główne metody realizacji squelcha: pomiar poziomu nośnej lub sygnału oraz pomiar poziomu szumów. W przypadku FM na UKF częściej stosuje się metodę opartą na detekcji szumów, wykorzystującą filtr pasmowoprzepustowy, detektor szumów, wzmacniacz DC i układ blokujący audio. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie wyjścia RSSI układu SA616 oraz komparatora LM393 do bezpośredniego tłumienia audio. Dla SA604 sugerowano schemat sql-noise2, gdzie sygnał m.cz. z wyjścia układu jest filtrowany i demfazowany, a następnie steruje blokadą audio. Wskazano na konieczność regulacji czułości squelcha potencjometrami oraz dostosowania filtrów do pasma przenoszenia odbiornika. Jako tranzystory do układu można stosować BC108 lub BC107, różniące się napięciem kolektor-emiter. Poruszono także kwestie częstotliwości filtrów w kontekście częstotliwości pośredniej 455 kHz i możliwości modyfikacji filtrów w układzie squelch. Wygenerowane przez model językowy.