logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AX72 - Telefon włącza się na niebieskim ekranie po wgraniu firmware'u

luki233 11 Lis 2007 13:43 1407 12
REKLAMA
  • #1 4469021
    luki233
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witam kolegów ;)

Nie mogłem wgrać Firmware do AX72 bez tp dlatego przeciąłem :)
    W jokerze wgrałem mu fulla. Telefon się włącza niebieskim ekranem i po chwili się wyłącza. W czym problem ?

Acha...pracuje na Nbox + DirectCom.

Pozdrawiam

Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 4469047
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Przeliczyłeś kody po wgraniu fullflasha ?
  • #3 4469116
    luki233
    Poziom 18  
    AxeMan przyznam się że raczej nie zajmuje się siemensami, fakt robiłem ich kilka ale Winswupem i szło bez przeliczania. Z Jokerem jeszcze nie flashowałem, jak się nazywa ta opcja do przeliczania ? Calc Skey, Send Skey, Re Calc All Keys czy jeszcze coś innego ? :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4469137
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Re Calc All Keys
  • #5 4469224
    luki233
    Poziom 18  
    Chyba mam problem :(

• REKLAMA
  • #6 4469242
    INFINEON
    Poziom 13  
    Siemens to taka specyficzna marka, że jak mu się nie zgadza imei w eepromie z tym co ma w OTP to się nie włączy tylko zrobi bzzzzzzyyyy :D więc tak jak koledzy piszą Re Calc All Keys i bedzie OK

Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuj wgrać inny sofcik albo sam eeprom ale pod właściwą wersję softu (ta która masz teraz w telefonie) i wtedy spróbować dać re calc all keys
  • #7 4469255
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    luki233 napisał:
    Chyba mam problem :(

Spróbuj jeszcze raz... bateria naładowana? Kabel dobrze łączy?
  • REKLAMA
  • #8 4469457
    luki233
    Poziom 18  
    Przy próbie ReCalc teraz :

A przy wgrywaniu eeproma :

Męcząca ta robota z siemkami PS. trzeba będzie zainwestowac w martecha... :D

Bateria w jakieś 80 % naładowana, kabel ok.

pozdrawiam

EDIT :

EEprom poszedł ale z recalc dalej nic :(

Ma ktoś może jakis inny soft pod ten model w rozszerzeniu .bin , żeby go wpakować jokerem ?

Pozdrawiam
  • #9 4470342
    piratten
    Poziom 27  
    Ocena: 19
    spróbuj na nowszej wersji 3.5.5 np z www.gsmserver.pl :) i daj znać czy coś to zmieniło...

ps. taki bład często wystepował w C60/A65 i niektórzy doradzali używać starszych wersji ;)
  • #10 4471022
    luki233
    Poziom 18  
    piratten niestety nic z tego, tak jak na screenie w ostatnim moim poście przy recalc'u nie może odczytać adresu flash....może by podgrzać kość ? ale skoro flash poszedł to czemu niechce teraz go czytać :/

dziwna sprawa...ma ktoś jeszzcze jakieś pomysły ?

Pozdrawiam
  • #11 4471351
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 95
    Zaraz, zaraz... a po co zaznaczasz w opcjach BootType " BCoreBug" ?? zaznacz "normal" i do dzieła :)
  • #12 4471737
    luki233
    Poziom 18  
    arti123 próbowałem już wszystkie opcje boot'a, dalej nic :(
    piratten ściągnąłem wersje 3.5.5 ale bez zmian :(

Pozdrawiam
  • #13 4473115
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Wiesz co a spróbuj wgrać fulla przez pocukierkowanego SST w wersji 5.31. Później w Jokerze przelicz kody.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens AX72, który po wgraniu pełnego firmware'u (fullflash) za pomocą programatora Joker uruchamia się na niebieskim ekranie i wyłącza. Przyczyną jest brak zgodności kodów zabezpieczeń (kluczy) między EEPROM a OTP, co uniemożliwia poprawne uruchomienie urządzenia. Zalecane jest użycie opcji "Re Calc All Keys" w Jokerze do przeliczenia kluczy po wgraniu firmware'u. Próby przeliczenia kluczy kończyły się błędami odczytu pamięci flash, mimo poprawnego wgrania EEPROM i naładowanej baterii. Sugerowano także zmianę wersji oprogramowania Joker na nowszą (np. 3.5.5) lub użycie innego softu w formacie .bin kompatybilnego z modelem. Dodatkowo wskazano, że wgrywanie firmware'u przez program SST (wersja 5.31) z późniejszym przeliczeniem kluczy w Jokerze może rozwiązać problem. Próby zmiany opcji bootowania (np. "BCoreBug" vs "normal") nie przyniosły efektu. Problem jest typowy dla telefonów Siemens, gdzie niezgodność IMEI w EEPROM i OTP powoduje brak uruchomienia i charakterystyczne dźwięki sygnalizujące błąd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA