Witam
mam problem z przestrojeniem takiego oto rarmorka jak w temacie.
Posiada wskazniki diodowe i głowicę nie do konca zaekranowaną
Zacząłem od tego http://www.control.slupsk.pl/radmor5102/
Niestety nie mam przyrządów, więc metoda "na stacje".
Był konweter - wypiąłem, podłączyłem 2 metry przewodu jako antenę i jazda.
Wyciąłem wszystkie kondensatory jak w opisie. Potem ustawiłem na skali min. częstotliwość, kręcę L107 i..... zero stacji. Spróbowałem na górze zakresu - kręcę trymerem... coś znalazłem, ale słabe to to.... to myślę - podkręcę trochę wzmocnienie. L106 poszła bez problemów, L105 pękł rdzeń
.
Po dwóch godzinach boju łapie jakieś stacje, ale zakres się nie mieści - dostroiłem mniej więcej tak, że ostatnia skacja się zgadza, ale zakres dolny kończy mi się na mniej więcej 95MHz...
Na antenę niewiele reaguje. Poziom sygnału i zero detektora cały czas na dole zakresu, wyciszenie działa, stereo nie. ARcz przesuwa stację na skali do tyłu.
Czy da się coś z tym zrobić ?
---EDIT---
Znalazłem jakąś głowicę KCF201V-A - może można by ją tam wstawić ?
mam problem z przestrojeniem takiego oto rarmorka jak w temacie.
Posiada wskazniki diodowe i głowicę nie do konca zaekranowaną
Zacząłem od tego http://www.control.slupsk.pl/radmor5102/
Niestety nie mam przyrządów, więc metoda "na stacje".
Był konweter - wypiąłem, podłączyłem 2 metry przewodu jako antenę i jazda.
Wyciąłem wszystkie kondensatory jak w opisie. Potem ustawiłem na skali min. częstotliwość, kręcę L107 i..... zero stacji. Spróbowałem na górze zakresu - kręcę trymerem... coś znalazłem, ale słabe to to.... to myślę - podkręcę trochę wzmocnienie. L106 poszła bez problemów, L105 pękł rdzeń
Po dwóch godzinach boju łapie jakieś stacje, ale zakres się nie mieści - dostroiłem mniej więcej tak, że ostatnia skacja się zgadza, ale zakres dolny kończy mi się na mniej więcej 95MHz...
Na antenę niewiele reaguje. Poziom sygnału i zero detektora cały czas na dole zakresu, wyciszenie działa, stereo nie. ARcz przesuwa stację na skali do tyłu.
Czy da się coś z tym zrobić ?
---EDIT---
Znalazłem jakąś głowicę KCF201V-A - może można by ją tam wstawić ?