logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer samoczynnie się resetuje podczas pracy - co może być przyczyną?

alditch 02 Gru 2003 01:52 4978 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer samoczynnie się resetuje podczas pracy i jak znaleźć przyczynę?

Najpierw wyłącz automatyczny restart systemu, żeby zamiast resetu zobaczyć niebieski ekran i jego kod błędu, bo to ułatwi diagnozę [#421681] Jeśli to nie wyjaśni problemu, najczęściej podejrzewa się zasilacz: sprawdź, czy działa jego wentylator, odczytaj napięcia w monitoringu płyty i najlepiej podmień zasilacz na inny egzemplarz [#421681][#437394] Warto też sprawdzić temperatury procesora i chipsetu oraz uruchomić komputer z otwartą obudową, bo przegrzewanie bywa przyczyną takich resetów [#421958][#421996][#428717] Drugim częstym winowajcą jest pamięć RAM — można ustawić timingi na SPD, zwiększyć opóźnienia ręcznie albo podmienić moduł i sprawdzić, czy objaw znika [#424282] W wątku pojawiały się też przypadki wadliwej karty graficznej, wirusa oraz uszkodzonej płyty głównej; autor po kilku tygodniach testów wrócił z informacją, że w sklepie wykryto błędy na płycie [#428132][#422302][#3529333]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 421679
    alditch
    Poziom 12  
    witam wszystkich i mam prosbe-
    mojemu kumplowi resetuje sie komputer podczas pracy - zadnych oznak widzialnych, startuje prawidlowo, pulpit jest - a za jakis czas po prostu sie wylacza, pokazuje strone kodowa i laduje system od nowa - identycznie jak po nacisnieciu guziczka reset- zadnych wczesniejszych znakow- potrafi sie wylaczyc pod kazdym programem, czy to gra, czy uzytkowym, na filmie, przy wypalaniu plyt- zupelnie niezaleznie od tego, co sie robi. prosze specjalistow o porade, bo sam juz nie wiem, co jest grane.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 421681
    catspaw
    Poziom 13  
    Jeżeli masz XP to może być coś w systemie.
    Xp tak mają standardowo że jeżeli się system powiesi to one go restartują
    Pierwsze co musisz zrobić w takim wypadku to wyłączyć tą opcje, panel starowania->system->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie(ustawienia)-> odznaczyć opcję "automatycznie uruchom ponownie"
    Teraz zamiast restartu powinien sie pojawiać blue screen i dalsze postępowanie zależy od tego co tam Ci wypisze.
    Jeżeli to nie to, to przyczyną będzie prawdopodobnie sprzęt np nieprawidłowo pracujący zasilacz.
    Albo coś się przegrzewa.

Pozdro
  • #3 421686
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Obejżyj kondzioły na płycie.
  • #4 421690
    alditch
    Poziom 12  
    system to win 2000pro, ale o ile wiem, totez ma taka opcje, sprobuje rano i wtedy ci powiem, co jest napisane na bluescreenie.thx
    kondziolki tez obejrze.
    pz, a.
  • REKLAMA
  • #5 421958
    degrabs
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A temperatura procesora? Może być za duża wewnątrz budy.
    Czy po zdjęciu obudowy problem ciągle występuje?
  • #6 421996
    olo.d
    Poziom 15  
    ja bym zacza od temperatury jak ci sie zrestartuje wejdz do biosu i zobacz jaka jest. I jaki masz procek. jak temp jest dobra to w biosie moga byc nastawienia restartu kompa przy okreslonej temp i mozesz sprubowac ja tam zwiekszyc zaleznie od tego jaki masz procek i bios. :)
  • #7 422020
    auster
    Poziom 2  
    Miałem dwa przypadki winy klawiatury.Spróbuj zmienić klawiaturę, najlepiej na zwykłą
  • #8 422033
    alditch
    Poziom 12  
    temperature w biosie sprawdzalem, nawet obnizylem szybkosc szyny na standardowa safe mode 200mhz, procek to athlon 2000XP, temp. po ztresetowaniu wynosila ok. 28-34 stopnie C, w biosie tez wylaczylem zabezpieczenie przed przegrzaniem, i nadal nie skutkuje.
    to bylo pierwsze moje podejrzenie.
    potem wrzucilismy softwarowy monitor temp. wewnatrz obudowy, i jest ok, stala i na dobrym poziomie.
    a z klawiatura nie probowalem - ciekawy pomysl.
    pz. A.
  • #9 422045
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Mój tez chorował na to. :cry: Zrobiłem przywracanie systemu i skany sysku. Nie wiem czy to to pomogło, ale od tgodnia lepiej dział i nie dotaje w czasie pracy ataków padaczki. Mam Widows XP. :)
  • #10 422090
    mARIOr.
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Zrób sobie przadek z rejesterm(regedit). Najlepiej programem RegScan zrobi to za ciebie auto
    Sprawdz czy nie masz zadnych konfliktów sprzetowych (manadzer urzadzeń)
    No i na koniec moze masz w swoim kompie jakiegos ROBALA
  • #12 422302
    Doser
    Poziom 14  
    Ostatnio mialem identyczny przypadek.. Czasem komp restartowal sie po paru miutach czasem po pol godzinie ale zawsze restart byl.. Odpowiedz wirus. Stary Kaspersky go nie widzial.. po zaktualizowaniu bazy i usunieciu wira probblem znikl.. Niestety nie mam logow i nie powiem Ci jaki to byl vir.
  • #13 424282
    degrabs
    Poziom 12  
    Przyczyną może też być wadliwe funkcjonowanie modułu RAM
    - można ustawić w BIOS-ie timing pamięci by SPD - parametry pamięci będą wtedy ustawione automatycznie wg ustawień producenta modułu.
    - można zainstalować inny moduł i wtedy sprawdzić pracę PC-ta
    - można też w BIOS zmienić timing na manual(user) i podać własne nastawy sdram CAS latency i sdram RAS to CAS latency. Zwiększyć w ten sposób liczbę cykli oczekiwania. Jeżeli DIMM-y są niskiej jakości to mogą prowadzić do przekłamań odczytywanych i zapisywanych informacji-np. restartów.
  • #14 428132
    master17
    Poziom 2  
    Tez miałem taki przypadek okazało sie ze to sterowniki do karty szwankowaly i ogolnie karta graficzna,jakie bym stery nie zaladowal to i tak reset kompa byl czy nowe czy stare.Przeinstalowalem systema i tyle :P.Rzeczywicho moze to byc tez wirus.
  • REKLAMA
  • #15 428717
    dzoper23
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Sprawdz temp. chipsetu (napisales ze temp. procka ok.), a jesli masz cosik na ECS i do tego "maly" wentylatorek na procku to prawdopodobne.
    ECS zle przyklejal radiotary w jakis partiach plyt i czesto to bylo przyczyna zwisu (sam mialem u siebie ten przypadek).
    Wymienilem wentylatorek na "duzy" i problem jak reka odjal.
    Druga mozliwosc to przegrzewajaca sie grafa.
    Zreszta mozliwosci jest wiele.
    Gdyby resetowal sie przy starcie, to moglby byc wylacznik zasilania.
    Wystarczy ze nie styka, a powoduje zwarcie i samoistne wylaczanie kompa.
    Osatnio mialem kompa na ECS KT 400 no i tu problem byl z biosem, a scislej mial on problemy z obsluga nowych Gforce (oficjalna nota ECS).

Pozdrawiam
  • #16 429887
    Vanpoor
    Poziom 12  
    Jeżeli jest to ECS K7SOM to nie chcę Cię martwić ale te typy tak mają. Nie jest to reguła ale duży odsetek tych płyt tak się właśnie zachowuje szczególnie pod XPkiem, na Linuksie nieco lepiej to chodzi ale nie wiem czy to jest rozwiązanie dla Ciebie.
  • #17 430159
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    miałęm taki przypadek:
    pentium 166
    wszystko zintegrowane
    zasilacz 200W
    i po godzinie pracy restart
    może się grzeje? - wpakowałem wentylator na przód, dodatkowy na chipset grafiki i nic..
    przestawiłem komputer w inne miejsce działa dobrze i nie wiem czymoże żyła wodna czy też zabardzo pozwijane kable za nim (stał między szafą a biurkiem a wszystkie kable upchnięte za niego.
    restarty są także objawem uszkodzenia pamięci, rzadziej procka (to raczej przy określonych sytuacjach, najczęściej tych samych)
    trzeba sprawdzić z rużnymi komponentami, wymieniać po jednej części i sprawdzać działanie
  • #18 430372
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    mialem podobny przypadek u znajomego. restartowal sie ruznie. byl nowy ze sklepu fachowcy testowali wszystko w porzadku . u znajomego restart .wiec co robic przenieslizmy kompa do drugiego pokoju wszystko w porzadku nie restartuje.dochodzilismy dlaczego tak jest??.wpadlismy na takie cos w tym pokoju co sie restartowal byla instalacja elektryczna aluminiowa a w tym co pracowal dobrze miedziana .wiec aluminiowa gdzies nie lonczyla i bylo to przyczyna resetu kompa
  • #19 430417
    55
    Poziom 15  
    Może to wirus
    Sprawdz dysk programem antywirusowym
    Zrób sobie Clear Cmos
    Następnie usaw Biosa od początku
  • #20 430479
    jacek87
    Poziom 12  
    Ja miałem płytę z gigabyta, działała pół roku i komp zaczął się resetować z niewyjaśnionych przyczyn. Wywiozłem płytkę do servisu i powiedzieli mi, że płytka działa. Podłączam ją i dalej to samo. w końcu za drugim razem oddali mi kasę.
  • #21 430490
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    jak masz podkręcony mocno procek to może siadać napięcie na procku.jak nie to na 90% zasilacz
  • #22 433356
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Sprawdź czy nie masz zwalonego DX jeśli masz 9.
  • REKLAMA
  • #23 433382
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Miałem identyczny przypadek 5 lat temu ze swoim kompem od nowości - restartował się w najmniej oczekiwanym momencie. Oddałem go na gwarancji, długo testowali aż... wymienili kartę graficzną. Tak samo u Ciebie - przyczyn może być dużo.
  • #24 433510
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Mój ostatnio znowu ma ataki padaczki. Nie powinno byc zasilanie bo ma UPS. Mam też XP. Czasami też staje. Przeskanowałem dysk antywirusem i nic nie daje.
  • #25 434102
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    A zasilacz?Może przegląd tego niepozornego elementu komputera coś da?...
  • #26 436066
    kamahonda
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Sprawdz miałem to i był wirus.
  • #27 437252
    Petri
    Poziom 11  
    Objawy , które opisałeś są identyczne jak przypadek kompa mojego kumpla, u niego równiez komp restartowal sie w najmniej oczekiwanych momentach po czym ladowal sie od nowa, okazalo sie ze mial walniety zasilacz, niestety nie zdiagnozowal tego wystarczajaco szybko i stalo sie najgorsze po wielu restartach w koncu zasilak kopnal prawie wszystko siadla plyta, proc, grafa, jedyne co sie ostalo to twardziel.
    Tak wiec proponuje sie bardzo szybko zabrac za sprawdzenie zasilacza, jest to bardzo czesty winowajca tego typu klopotow, a wszystko przez to ze z sklepach komp czesto sprzedawcy do zestawow montuja bardzo lipne zasilaki ktore zwykle nie wytrzymuja wiekszych obciazen.
    Powodzenia !
  • #28 437300
    SPog
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zgadzam się z OZMAN-em, KB i Petri. Prawie 100% to zasilacz. Może dolożyl jakiś nowy sprzecik w ostatnim czasie?
  • #29 437394
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witaj,
    eksperyment z zasilaczem jest stosunkowo prosty:
    - sprawdź, czy kręci się w nim wentylator
    - jeśli Twoja płyta ma monitoring napięć - sprawdź ich wartości
    - podstaw drugi egzemplarz, lub zdemontuj używany i obejrzyj dokładnie
    jego wnętrze pod kątem przegrzanych elementów lub spuchniętych
    kondensatorów elektrolitycznych.

Pozdrawiam.
  • #30 437433
    cobrartv
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    mam to samo po wielkich trudach okazało się że załapałem dwa wiry których nie widział N\A więcej informacji znalazłem na stronie
    W32.Blaster.E.Worm jeśli masz to samo to powodzenia ja jeszcze walczę są to nowe programy a ja nie miałem aktualizacji bazy ps podczas pisania właśnie się wyłączł pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem samoczynnych resetów komputera podczas pracy może mieć wiele przyczyn, zarówno sprzętowych, jak i programowych. W systemach Windows XP i 2000 często domyślnie włączona jest opcja automatycznego restartu po błędzie systemowym (blue screen), którą warto wyłączyć, aby zobaczyć komunikat błędu i lepiej zdiagnozować problem. Do najczęstszych przyczyn sprzętowych należą: wadliwy lub przeciążony zasilacz, przegrzewanie się procesora, chipsetu lub karty graficznej, uszkodzone kondensatory na płycie głównej, problemy z pamięcią RAM (nieprawidłowe timingi lub uszkodzenia), a także wadliwe sterowniki, szczególnie karty graficznej. Zaleca się sprawdzenie temperatur w BIOS-ie i za pomocą oprogramowania monitorującego, kontrolę kondensatorów na płycie, testowanie pamięci RAM oraz wymianę podejrzanych komponentów. Warto również zweryfikować obecność wirusów, wykonać skanowanie dysku i rejestru systemowego, a także sprawdzić logi systemowe. Problemy mogą być także związane z instalacją elektryczną w pomieszczeniu, co powoduje niestabilne zasilanie. W przypadku płyt głównych ECS, zwłaszcza modeli K7SOM i K7SOM+, zgłaszano częste problemy z resetami, które mogą wynikać z niskiej jakości komponentów lub wad fabrycznych. Ostatecznym rozwiązaniem bywa wymiana wadliwych podzespołów lub reinstalacja systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA