magir napisał: To tak zrób i zobaczymy czy silnik nie będzie się obracał w drugą stronę !
A co do wykładu na temat przezwajania wirników do tego typu maszyn to sprawa jest prosta - nikt w warunkach nawet niezłego warsztatu nie jest w stanie tego zrobić dobrze - bo? Bo wirnik taki z uwagi na to że pracuje na wysokich obrotach musi zostać bardzo dokładnie wyważony dynamicznie !!! Ciekaw jestem czy ktoś w warsztacie ma taką wyważarkę ? Zazwyczaj gdy pada wirnik w takich maszynach jak odkurzacz, wiertarka ,piła to wirnik idzie do wymiany !!!! bo ? bo przezwojony w krótkim czasie rozwali łożyska !! może nie ???? A zanim je zniszczy to iskrzy jak diabli ! bo ?? bo rzuca i szczotki na nim podskakują Panie szanowny!I albo padnie najpierw komutator a potem łożyska albo odwrotnie. A co pytającemu po odpowiedzi że mu wirnik spaprali - pytał jak odwrócić obroty nie ?
Dodano po 1 [minuty]:
To było do forumowicza Elmont
Kol.magir nie wypowiadaj się za warsztaty jak nie masz pojęcia o tym jak robią.Robisz krzywdę im i potencjalnym klientom.Zajmuję sie między innymi naprawą elektronarzędzi i nigdy nie puszczam wirnika po przezwojeniu bez wyważenia to jest podstawa naszej pracy i proszę jeszcze raz
nie pisz głupot jak nie masz o tym zielonego pojęcia.
Współpracuję z wieloma zakładami usługowymi i żaden w ten sposób nie postępuje więc wiem co piszę w odróżnieniu do Ciebie.Jeśli chodzi o obroty wystarczy zamienić między sobą przewody dochodzące do szczotek.Twój post pobudził mnie do takiej reakcji,bo o zakładach(warsztatach)przezwajających wirniki może slyszałeś ale na oczy ich nie widziałeś(przynajmniej od środka)i dlatego piszesz bzdury.