logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Heidelberg RCM 40 - radio wyrzuca kasety, co robić?

radomas 02 Gru 2003 09:57 3725 4
REKLAMA
  • #1 421818
    radomas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po tym, jak z wasza pomoca udalo mi sie uruchomic radio (Blaupunkt Heidelberg RCM 40), mam nastepny problem. Radio caly czas wyrzuca kasety.
    Raz, po nacisnieciu 1000-ca gusikow, kaseta zostala w srodku i grala tez bez problemu, ale po wyciagnieci jej, znowu ten sam problem.
    Niestety ksiazki obslogi do tego radia nie mam (sprzedawca wogole juz sie nie zkglasza); moze ktos z was mi cos poradzi...

Wielkie dzieki z gory!!!
  • REKLAMA
  • #2 421829
    rafik
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Zobacz czy po włożeniu kasety obie rolki ciągną taśmę. Z tego co mi się kojarzy to na jesnej z rolek będzie zrobiona kontrola taśmy na impulsatorze. Może sprzęgiełko ci ślizgać i nie obracaś dolną tarczką. W efekcie nie będzie impusów, może to sprzęgło jest zabrudzone. Drugim rozwiązaniem było nie wiem czy w tym modelu dźwignia kontrolująca naprężenie taśmy. Sprawdź czy przewijanie ci działa jak też wyłącza to to jest to.

pozdrawiam
    RAFIK
  • REKLAMA
  • #3 422053
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Włóż kasetę przewiniętą na koniec i jak załapie to niestety sprzęgłą do roboty. Po 13 latach to całkiem możliwe.
  • REKLAMA
  • #4 489465
    fas666
    Poziom 11  
    Sprawdz czy dzwignia na której jest przymocowana głowica nie jest pęknięta .....jest to aluminium i plastik na niej jest realizowane blokowanie sprzęgła dosyć często pęka i wtedy nie ma identyfikacji wsuniętej kasety. Podstawa jest taka że musisz rozebrać mechnizm w droby mak żeby to sprawdzić.
  • #5 491404
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Miałem dwa radia z takim mechanizmem i objaw zawsze ten sam - po włożeniu kasety zaraz ją wyrzuca, co ciekawe jak kaseta była na końcu to załapywało lub jak przytrzymało się rolkę zwijającą też załapywało. Nie chciało mi się rozbierać tego mechanizmu (leży jeden taki do naprawy już jakiś czas) ze względu na jego przyjazność. Ostatnio dorwałem opis jak to zmontować do kupy i ustawić (mechanizm Micro 13) i jakoś mi ochota dalej odeszła.
REKLAMA