logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie ma kolorów po podłączeniu magnetowidu do karty TV

asterix27 13 Lis 2007 22:56 2715 17
REKLAMA
  • #1 4478554
    asterix27
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam

Karta Winfast TV2000 XP Expert. Po podłączeniu magnetowidu analogowego do tej karty przez s-video obraz nie ma kolorów i ma zakłócenia w postaci pasków. Co może być przyczyną ?

Po podłączeniu przez chinche obraz ma kolory.
  • REKLAMA
  • #2 4478593
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 826
    s-vhs to cos wiecej niz composite (chinch), wiec jesli magnetowid nie ma wyjscia w standardzie S-VIDEO (S-VHS) to pozostaje Ci użycie composite.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 4479059
    asterix27
    Poziom 19  
    To w jakim celu robią przejściówki (z jednej strony EURO a z drugiej S-Video i chinche np. do dźwięku) ?
  • REKLAMA
  • #4 4479071
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Winny jest kabel - długo by tłumaczyć, ale musiałbys kupić inaczej "robiony" kabel SVHS/AUDIO - EURO. Drugim rozwiązaniem jest przejściówka SVHS-COMPOSITE. Oba rozwiązania działają :-)
  • #5 4479322
    asterix27
    Poziom 19  
    metalli napisał:
    Winny jest kabel - długo by tłumaczyć, ale musiałbys kupić inaczej "robiony" kabel SVHS/AUDIO - EURO. Drugim rozwiązaniem jest przejściówka SVHS-COMPOSITE. Oba rozwiązania działają :-)

Ok. Kupie inny kabel tylko co mam powiedzieć w sklepie żeby kupić dobry kabel ? Podać jakieś oznaczenie czy jakiś symbol ? Żebym po prostu nie kupił takiego samego kabla
  • #6 4479361
    metalli
    Poziom 30  
    Mi kabel robił elektronik specjalnie pod zamko...
  • REKLAMA
  • #7 4479523
    asterix27
    Poziom 19  
    metalli napisał:
    Mi kabel robił elektronik specjalnie pod zamko...

W sklepie nie do kupienia ?
  • #8 4479627
    metalli
    Poziom 30  
    Tego nie wiem, ale radziłbym się upewnić przy zakupiue że będzie mozliwośc zwrotu :-)
  • REKLAMA
  • #9 4479823
    pudryssek
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Jeśli chcesz zrobić taki kabel to polecam wejście na wikipedie, tam jest opisane do czego jest konkretny pin i co masz podłączyć. Jeśli nie masz kolorów tzn, że w wtyczce euro nie ma kondensatora ceremicznego pomiędzy chrominancją a luminancją o wartość 470pF.
  • #10 4479894
    asterix27
    Poziom 19  
    pudryssek napisał:
    Jeśli chcesz zrobić taki kabel to polecam wejście na wikipedie, tam jest opisane do czego jest konkretny pin i co masz podłączyć. Jeśli nie masz kolorów tzn, że w wtyczce euro nie ma kondensatora ceremicznego pomiędzy chrominancją a luminancją o wartość 470pF.

Czyli nie ma tego kondensatora we wtyczce kabla (a nie w gnieździe EURO magnetowidu) ?

U mnie to wygląda tak:

Mam kabel S-Video - S-Video i przejściówkę: S-Video z gniazdami chinch do obrazu i dźwięku a z drugiej strony wtyczka EURO. Czyli wynikałoby z tego że muszę kupić inną przejściówkę (z tym kondensatorem) a sam kabel S-Video - S-Video jest ok. Czy dobrze rozumiem ?

p.s. ta moja przejściówka ma jeszcze dodatkowo przełącznik IN - OUT w zależności od tego czy ma służyć do wyjścia czy wejścia sygnału.
  • #11 4481201
    energo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    nie lepiej jest podłączyć magnetowid przez kabelek antenowy i ustawić jak zwykły kanał ( pamiętaj o ustawieniu sygnału na PAL) lub prostsza sprawa podłącz magnetowid przez composite (przez zwykły kabelek euro z kabelkami cinch )... jak coś niejasne pisz acha jakość obrazu composite jest o niebo lepsza niż ta przez kabelek antennowy.
  • #12 4481505
    asterix27
    Poziom 19  
    energo napisał:
    nie lepiej jest podłączyć magnetowid przez kabelek antenowy i ustawić jak zwykły kanał ( pamiętaj o ustawieniu sygnału na PAL) lub prostsza sprawa podłącz magnetowid przez composite (przez zwykły kabelek euro z kabelkami cinch )... jak coś niejasne pisz acha jakość obrazu composite jest o niebo lepsza niż ta przez kabelek antennowy.

Ale przez S-Video jest o kolejne niebo lepsza niż przez composite dlatego nadal podtrzymuje pytanie z poprzedniego mojego postu
  • #13 4482226
    pudryssek
    Poziom 22  
    Kondensatorek należy wstawić w samej wtyczce euro. Dokładnie pomiędzy którymi pinami jest napisane na wikipedi. U mnie to działa, a konkretnie mam podpięty tuner sat. Euro wpięte to tunera a s-video i czincz do karty TV w kompie. Oczywiście bez kondensatorka nie było koloru. Jeśli zaś wysyłasz obraz z karty graficznej na TV za pomocą tego kabla to już musi być inaczej połączone w wtyczce euro i kondensatorek nie jest obowiązkowy (przynajmniej mi działało bez).
  • #14 4526866
    asterix27
    Poziom 19  
    pudryssek napisał:
    Kondensatorek należy wstawić w samej wtyczce euro. Dokładnie pomiędzy którymi pinami jest napisane na wikipedi. U mnie to działa, a konkretnie mam podpięty tuner sat. Euro wpięte to tunera a s-video i czincz do karty TV w kompie. Oczywiście bez kondensatorka nie było koloru. Jeśli zaś wysyłasz obraz z karty graficznej na TV za pomocą tego kabla to już musi być inaczej połączone w wtyczce euro i kondensatorek nie jest obowiązkowy (przynajmniej mi działało bez).

Obraz uzyskany za pomocą EURO (z kondensatorkiem)/S-Video jest:

a.) lepszy
    b.) gorszy
    c.) nie ma żadnej różnicy

niż obraz uzyskany za pomocą połączenia composite/composite ?
  • #15 4528223
    pudryssek
    Poziom 22  
    Odpowiedź jest oczywista - lepszy!
  • #16 4528498
    asterix27
    Poziom 19  
    Gdzie mogę zamówić zrobienie takiego kabla ? Pytałem już kilku osób którzy w tym siedzą i każda mi mówiła że obraz będzie troszkę gorszy (lub takiej samej jakości) jak przy połączeniu composite/composite
  • #17 4528617
    pudryssek
    Poziom 22  
    composite/composite puszcza wszytko na jednej żyle, a s-video ma luminancje i chromancje rozdzielona i do tego mają osobne masy. Taki kabel można zrobić samemu lub zamówić .... kabel do podłączania PC do TV i odpowiednio przerobic.
  • #18 4528920
    asterix27
    Poziom 19  
    pudryssek napisał:
    composite/composite puszcza wszytko na jednej żyle, a s-video ma luminancje i chromancje rozdzielona i do tego mają osobne masy. Taki kabel można zrobić samemu lub zamówić .... kabel do podłączania PC do TV i odpowiednio przerobic.

Ok. Chce zamówić. Tylko gdzie ?:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku kolorów i zakłóceń (paski) w obrazie po podłączeniu analogowego magnetowidu do karty Winfast TV2000 XP Expert przez kabel S-Video. Obraz przez połączenie composite (cinch) posiada kolory. Przyczyną jest niewłaściwy kabel lub przejściówka, która nie zawiera odpowiedniego kondensatora ceramicznego 470pF pomiędzy chrominancją a luminancją we wtyczce EURO (SCART). Kabel S-Video sam w sobie jest poprawny, ale przejściówka S-Video do EURO musi mieć ten kondensator, aby zapewnić prawidłowe przesyłanie sygnału kolorów. Możliwe rozwiązania to zakup specjalnie wykonanego kabla SVHS/AUDIO - EURO lub użycie przejściówki SVHS-COMPOSITE z kondensatorem. Kabel taki można wykonać samodzielnie lub zamówić u elektronika. Obraz przez S-Video z poprawnym kablem jest wyraźnie lepszy niż przez composite, ponieważ S-Video rozdziela sygnały luminancji i chrominancji na osobne przewody z oddzielnymi masami, co poprawia jakość obrazu. Alternatywnie można podłączyć magnetowid przez kabel antenowy i ustawić sygnał na PAL, ale jakość composite jest lepsza niż antenowa. W dyskusji podkreślono, że kondensator musi być we wtyczce EURO, a nie w gnieździe magnetowidu. Przełącznik IN-OUT w przejściówce służy do wyboru kierunku sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA