logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolka EPC i kluczyk w VW Bora 1.6 - co oznaczają?

kielbik 14 Lis 2007 03:07 26045 4
REKLAMA
  • #1 4478909
    kielbik
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    mam taki problem zapalila mi sie kontrolka EPC w VW bora 1.6. plus jak odpalam to na chwilke pojawia sie tez taka kontrolka z samochodem ktory ma pod spodem kluczyk!nie wiem jak ta kontrolka sie nazywa to chyba cos od alarmu czy cos takiego?od czego to moze byc??
  • REKLAMA
  • #2 4478932
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Odczytać zarejestrowane usterki testerem obsługującym VW.
  • REKLAMA
  • #3 4482240
    Sławuś
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    EPC czyli electronic power control.Znaczy,że w aucie masz za miast linki gazu potencjometr w pedale i silniczek przy przepustnicy.W duzym skrócie.Przyczyn może byc kilka,odczyt usterek podstawa.A ta druga lampka opisz ja dokładniej,podaj tez bliższe dane auta.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 4482666
    kielbik
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    a wiec panowie lampka dzisiaj mi sama zgasla,sam juz nie wiem o co chodzi z tym:) to jak juz sie nie swieci to nie ma sensu podlanczac pod kompa co??mozliwe jest ze takie usterki wyskakuja jak dowali mrozem?? dane auto to co tu wiecej pisac VW bora 1.6 2001r. (oczywiscie bezyna hehe to wiadome)zart!! a ta droga lampa to chyba od mobilajzera co??wyglada ona tak : samochud i pod nadwoziem auta jest klucz!nigdy ona mi sie nie swiecila a koles mowil ze to normalne ze ona sie zapala na momet przy odpaleniu auta´a pozniej odrazu gasnie! ae najwarzniejsze ze kontrolka sie juz nie swieci:)
  • #5 4482921
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Też mam tą nieszczęsną BORĘ. Od ponad roku "mocuję" się z serwisem.
    Zapalają się lampki EPC i SHECK. Po odczycie błędów : usterka G-71 -sporadycznie. Wymieniany był ten czujnik i dalej to samo. Serwis nic już nie może na to poradzić.
    Lampki się zapalają różnie: raz na zimnym silniku, raz w czasie jazdy - ale odczyt błędu ten sam. Gasną: EPC - po wyłączeniu silnika i powtórnym uruchomieniu; SHECK - po 3-4 krotnym uruchomieniu silnika (nie raz za razem, ale w czasie np. normalnej jazdy po mieście).
    Zapalenie tych lampek nie wpływa (nie zauważyłem) na moc silnika, dynamikę jazdy czy zużycie paliwa.
    Może ktoś spotkał się z takim samym problemem i coś ciekawego podpowie? (w serwis przestałem wierzyć).
REKLAMA