logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okular CDI 2000r nie widzi elektronicznego kluczyka

andrzejluczuk 14 Lis 2007 08:25 1545 10
REKLAMA
  • #1 4479051
    andrzejluczuk
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam! Problem jak w temacie, posiadam dwa kluczyki które:

Pierwszy kluczyk- centralem steruje ale nie widzi go stacyjka (nie da się przekręcić klucza)
    Drugi kluczyk- Stacyjka go widzi, ale nie steruje central zamkiem.

Kluczyki to tzw Electronic key.
    Czy można coś zrobić w tym temacie czy raczej podjechać na serwis aby dopisać kluczyk? Jak rozumiem "czytanie" klucza a sterowanie radiowe centralem to dwie inne sprawy, są jakieś prodedury adaptacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4479093
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Czytanie klucza a central to dwie różne sprawy. Central to mogą być baterie. Sprawdzałeś ? Końcówka klucza to taki kwadracik ?
  • REKLAMA
  • #4 4479319
    andrzejluczuk
    Poziom 18  
    Dzięks Gerri, rozbebeszę ten klucz i sprawdzę jak wygląda cewka. A swoją drogą zadzwonię do Merca i wypytam jakie są przybliżone koszta naprawy.
  • REKLAMA
  • #5 4479875
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Rozbebesza się od tyłu. Ostrożnie. Jeżeli to cewka to jest do uratowania tylko precyzyjne narzędzia. Kolba transformatorowa wykluczona.
  • REKLAMA
  • #6 4480217
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    pewnie to za proste ale mnie osobiście dwa razy przytrafiło sie to i okazało sie że poprostu były totalnie zabrudzone szybki .
  • #7 4500914
    andrzejluczuk
    Poziom 18  
    Witam! Wreszcie znalazłem chwilę czasu aby zajrzeć do tego klucza. Jak wziąłem go do reki to już wiedziałem jaka będzie usterka ponieważ (grzechotka). Po otwarciu cewka wyleciała. Wyprowadzenia cewki uwalone ale rdzeń ferrytowy cały więc jak tylko znajdę więcej wolnego czasu to porzeźbię z tym coś. Jako ciekawostka cena w salonie to 600zl netto za klucz plus adaptacja. Wielkie dzięki za pomoc !!!! Jeszcze jedna rzecz mnie boli w tym okularze- kontrolka świec żarowych po rozgrzaniu gaśnie a po odpaleniu auta ponownie się zapala na kilka minut. Wymiana świec profilaktycznie, czy mam się zacząć martwic??
  • #8 4501364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4503430
    andrzejluczuk
    Poziom 18  
    No to niedobrze. A może jakieś sugestie? Czy trzeba go podłączyć i zczytać? Generalnie wszystko chodzi ok, zapala wzorowo, osiągi w normie. W lecie śmigał ok a kontrolka zaczęła się zapalać jak zrobiło się zimno.
  • #10 4503656
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 603
    Kody błędu. Jakie?
  • #11 4520620
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    Najczęsciej uwalona któraś swieca zarowa . W CDI moduł widzi kazdą świecę osobno i może je mierzyc . Sprawdź świece jesli sprawne to moduł niestety i wtedy dobrze by było odczytac pamiec błędów . Barzdo będzie wtedy pomocna . Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy elektronicznych kluczyków do samochodu z systemem Okular CDI 2000r, gdzie pierwszy kluczyk steruje centralnym zamkiem, ale nie jest rozpoznawany przez stacyjkę, a drugi jest widziany przez stacyjkę, lecz nie steruje centralem. Dyskusja wyjaśnia, że odczyt klucza i sterowanie centralnym zamkiem to dwie oddzielne funkcje, przy czym problem z centralem może wynikać z rozładowanych baterii lub zabrudzenia elementów klucza. Po rozebraniu klucza stwierdzono uszkodzenie cewki, której wyprowadzenia zostały zerwane, choć rdzeń ferrytowy pozostał nienaruszony, co sugeruje możliwość naprawy przy użyciu precyzyjnych narzędzi. Koszt nowego klucza z adaptacją w serwisie wynosi około 600 zł netto. Dodatkowo poruszono problem kontrolki świec żarowych, która po rozgrzaniu gaśnie, ale po uruchomieniu silnika zapala się ponownie na kilka minut, co wskazuje na usterkę elektroniki diesla. Zalecane jest sprawdzenie świec żarowych oraz odczytanie kodów błędów z modułu CDI, który monitoruje każdą świecę osobno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA