logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt subwofera. Na co patrzeć przy wyborze obudowy?

djmaly17 14 Lis 2007 10:42 1239 3
REKLAMA
  • #1 4479354
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam. Zamierzam zrobić subwofer na głośniku gdn 27/150/4SC i zaprojektowałem sobie obudowę w winISD ale mam problem bo za bardzo nie ja że która by była najlepsza. Więc zrzucam screny abyście zaproponowali mi dobrą obudowę. Teraz nie wiem czy lepiej patrzyć na impuls czy charakterystykę ogólną aby zrobić dobrą obudowę. jaka była by dobra częstotliwość graniczna???

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!!!
    Załączniki:
    • Projekt subwofera. Na co patrzeć przy wyborze obudowy? c.JPG (108.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt subwofera. Na co patrzeć przy wyborze obudowy? b.JPG (105.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt subwofera. Na co patrzeć przy wyborze obudowy? a.JPG (112.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4479435
    mloteczek1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    na pewno nie baw się w bandpass. Jest z tym dużo zabawy a efekty mogą być mizerne. Wejdź w dział diy. Ten głośnik to już prawie codzienność na tym forum. Poszukaj jakiegoś projektu, poczytaj opinie innych, co by można zmienić i zbuduj na podstawie sprawdzonej konstrukcji.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 4479607
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Obudowa odpowiednia dla tego głośnika to około 50 litrów, strojona na 35Hz.
    Tunel o średnicy 100mm, długość 300mm. Sam myślałem nad bp4 na tym głośniku ale
    stracił by on trochę na efektywności. Do symulacji bardziej polecam bassbox
    jest bardziej wiarygodny

Pozdrawiam
REKLAMA