logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy subwoofer dwukomorowy na STX GDN 42/300/4 to dobry wybór?

Luli 24 Lut 2007 14:13 1373 5
REKLAMA
  • #1 3611419
    Luli
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam !!!
    Mam pytanie dotyczące budowy subwoofera na głosniku z oferty STX GDN 42/300/4 Ohm ... Myslałem by zbudowac subwoofer dwukomorowy
    wymiary :
    Wys : 50 cm
    Szer : 50cm
    Dł : 80 cm
    patrz rys. nizej ...

Chciałbym cos takiego zbudowac , tylko nie wiem czy jest to odpowiednia budowa na ten typ głosnika ... prosze o odp ... thx .... POZDRO
    Załączniki:
    • Czy subwoofer dwukomorowy na STX GDN 42/300/4 to dobry wybór? Subwoofer.jpg (43.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3612533
    Luli
    Poziom 18  
    nieznam sie na tym :/
  • REKLAMA
  • #4 3618776
    trolu609
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Człowieku to weź poczytaj tutoriali trochę. Wszędzie są dostępne.
    Nikt przecież nie odwali za Ciebie roboty.

Poza tym jeżeli wpadłeś na pomysł budowania subwoofera to powinieneś chociażby znać podstawy takich programów. Bez tego nie ma sensu brać się za cokolwiek.

Ja też chcę zbudować sobie dom... ale nie znam się na tym. Zrobisz to za mnie?
  • REKLAMA
  • #5 3620320
    Luli
    Poziom 18  
    "trolu609" dzieki za odpowiedz ... jak masz tak pomagac innym to wez lepiej nic nie pisz .....
    Na tych programach to sie nie znam , czy jest cos w tym zlego ?? chodzi mi glownie o konstrukcje czy jest ona opłacalna by budowac suba na niej , czy moze ten głośnik bardziej jest przeznaczony na inną budowe skrzynki ... Dlatego chciałem by ktos mi pomogl doradzic ....
  • #6 3629079
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Moim zdaniem, jeżeli jest to pierwsza konstrukcja, to proponuje zrobić obudowę BR. Ten głośnik się do niej bardzo dobrze nadaje.

Do trolu609 może się myle, ale podobno ktoś kto się mało zna na programach symulacyjnych i parametrach głośnika nie zaprojektuje dobrej obudowy w WinISH. Dlatego uważam, że warto zapytać, bo być może ktoś już wcześniej robił podobną konstrukcję i podanie wymiarów obudowy nie będzie wymagało wiele wysiłku.

Ja np. mam pytanie również wymiarów obudowy suba, jest to pierwszy sub, a wyniki w WinISH nie są przekonujące.

Głośnik STX 32/150 8Ω, obudowa zamknięta.
    Wystarczy objętość wewnętrzna ok. 60l? Czy obudowa może mieć kształt sześcianu foremnego (40cmx40cmx40cm), czy inne wymiary są bardziej wskazane?
    Wzm. 2xTDA7294, przeznaczenie głównie muzyka.

Z góry dziękuje.
REKLAMA