logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz graficzny AVR - brak reakcji po 2h pracy i ponownym uruchomieniu

kapilar 14 Lis 2007 12:36 1529 10
REKLAMA
  • #1 4479667
    kapilar
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Udało mi sie napisać poprawny program wykorzystujący wyświetlacz graficzny. Współpraca z AVR przebiegała bez problemu z tym że wyświetlacz wyłączany był co ok. pół godziny.
    Po dwóch godzinach ciągłej pracy i wyłączeniu całego układu wyświetlacz przestał reagować na sygnały z mikrokontrolera i już sie nie uruchomił. Mikrokontroler poprawnie wystawia na porty dane, ale wyświetlacz na nie nie reaguje. Zmieniłem mikrokontroler na inny tego samego typu, a wyświetlacz pozostawiłem ten sam. Sytuacja się powtórzyła tzn. 2 godziny ciągłej poprawnej pracy -> wył. - zał. stanowiska -> brak obrazu na wyświetlaczu. Proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 4479685
    markus_wolff
    Poziom 13  
    prześlij schemat
  • REKLAMA
  • #3 4480045
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Może to być problem natury termiczno-elektrycznej. Możliwe że coś (mikrokontroler, układ zasilania, cokolwiek) nagrzewa się, przez co jego parametry ulegają zmianie. Po wyłaczeniu zasilania w takim stanie gdzieś na moment pojawia się napięcie, którego w tym miejscu być nie powinno, a nie zdarza się to po krótkotrwałej pracy.

Może też być jakiś nietypowy błąd w programie. Może procesor sam się kasuje (częściowo)? Porównaj zawartość uC z oryginalnym programem.

Schemat był by niezwykle pomocny.
  • #4 4482893
    DXFM
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Za mało danych.
    Może uwaliłeś za dużym napięciem zasilania? A może wyświetlacz trzeba zresetować, bo przy wyłączaniu dostaje na magistrali śmieci i na dodatek pamięć jest podtrzymywana kondensatorem i się zakleszcza.
  • #5 4487689
    kapilar
    Poziom 10  
    Wyświetlacz jest podłączony bezpośrednio do PORTC - magistrala danych (JTAG wyłączyłem) i PORTD7...3 - sygnały sterujące. Wyświetlacz nie został wyposażony w wejście reset. Napięcie zasilania jest dobrane zgodnie z katalogiem: 5V ze stabilizatora, max -10V kontrast z ICL 7660 przez potencjometr 10kOhm. Wyświetlacz przestał działać po włączeni/wyłączeniu zasilania więc przyszła mi na myśl następująca sytuacja: procesor zaczyna wystawiać sygnały na porty w momencie gdy wyświetlacz jeszcze nie został zasilony. W tym momencie może nastąpiło przeciążenie portów i uszkodzenie procka.

Dodano po 24 [minuty]:

Dodaję schemat i link do katalogu
    http://www.pliki.jm.pl/karty/JM12864ASPEC.pdf
    Załączniki:
    • Wyświetlacz graficzny AVR - brak reakcji po 2h pracy i ponownym uruchomieniu glcd.jpg (167.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4488110
    markus_wolff
    Poziom 13  
    Nic chciałbym być niegrzeczny ale potrzebowałbym cały schemat.
    Intryguje mnie ten ICL 7660.
    Chyba, że ktoś z bardziej doświadczonych kolegów...
    (może spakuj i dołącz linka)
  • REKLAMA
  • #7 4488156
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Jakiego używasz stabilizatora jakie masz napięcie wejściowe 12/5V, wyświetlacz ma poswietlanie , jakie jest napięcie na wyświetlaczu jak zgaśnie ?...
  • #8 4488573
    kapilar
    Poziom 10  
    Dołączam schemat części zasilającej. Podświetlania wyświetlacza chwilowo nie używam. Po zniknięciu obrazu z wyświetlacza napięcia pozostają bez zmian. Sam wyświetlacz jest zasilony, można sterować jego kontrastem, ale wszystkie punkty na wyświetlaczu są ustawione na "0". Jeżeli chwilę (5 min) pozostawi się włączony zarówno wyświetlacz jak i mikrokontroler nim sterujący to wyświetlacz uruchamia lewą połowę ekranu i wyświetla jakieś śmieci (większość punktów ustawiona na "1").
    Załączniki:
    • zas_sch.zip (65.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4488928
    markus_wolff
    Poziom 13  
    Dopiero co wróciłem, myślę sobie rzucę okiem, zastanowię się.
    I co - jestem w "lekkim" szoku.
    Złamię regulamin i nie wniosę nic nowego do dyskusji jak powiem:
    Niczego pod żadnym pozorem nie podłączaj do tego wynalazku.
    A mówiąc poważnie tu trzeba wymalować nowy schemat z opisem i wskazówkami, czas pozwoli to jeszcze dzisiaj

- świetny test w stresie - atmel jest the best :turn-l:
  • REKLAMA
  • #10 4491505
    markus_wolff
    Poziom 13  
    Moim zadaniem to zadziała.

1. Kondensatory ceramiczne jak najbliżej nóżek.
    2. Pomysł kaskadowego łączenia stabilizatorów b. dobry
    3. Umieść spory radiator na 7805
    3. PCB stabilizatorów podobnie jak na schemacie.
    4. Zwróć uwagę na sposób montażu kondensatorów C3 i C2
    4 Noty aplikacyjne producentów tam jest dosłownie wszystko
    http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/ICL7660-MAX1044.pdf

To tyle jeśli chodzi o zasilacz
    Załączniki:
    • Wyświetlacz graficzny AVR - brak reakcji po 2h pracy i ponownym uruchomieniu ac1.jpg (79.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4609993
    kapilar
    Poziom 10  
    Problem leżał po stornie programatora szeregowego i Pony Proga. Następowało złe zapisywanie programu do pamięci mikrokontrolera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wyświetlacza graficznego JM12864A współpracującego z mikrokontrolerem AVR, który po około dwóch godzinach pracy i ponownym włączeniu przestawał reagować na sygnały sterujące. Mikrokontroler poprawnie wystawiał dane na porty, jednak wyświetlacz nie wyświetlał obrazu. Wyświetlacz był zasilany stabilizowanym napięciem 5V, kontrast regulowany był za pomocą ICL7660 i potencjometru 10kΩ. Brak wejścia reset w wyświetlaczu oraz możliwość przeciążenia portów mikrokontrolera podczas włączania zasilania zostały wskazane jako potencjalne przyczyny uszkodzenia. Wskazano również na możliwe problemy termiczne i elektryczne, a także błędy w zapisie programu do pamięci mikrokontrolera. Zalecano dokładne sprawdzenie schematu, poprawne rozmieszczenie kondensatorów ceramicznych przy nóżkach układów, stosowanie radiatora na stabilizatorze 7805 oraz konsultację not aplikacyjnych producentów, zwłaszcza dla ICL7660. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę programatora szeregowego i poprawę zapisu programu za pomocą PonyProg, co eliminowało błędy w pamięci mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA