logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega128 i wyświetlacz T6369c - błędne działanie na minimodule Mikrovega

karol1010 09 Gru 2007 09:56 1904 9
REKLAMA
  • #1 4568087
    karol1010
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    witam wszystkich. posiadam minimodul mikrovwegi : http://mikrovega.pl/index.php?page=shop.produ...facturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=38

chcialem podlaczyc wyswietlacz graficzny na T6369c i problem polega na tym ze nie dziala prawidlowo. wyswietla pierdoly. podlaczylem szyne danych do portuC a koncowki sterujace do do portu A. czy ktos moze mial doswiadczenie z tym modulem i wie co jest moze nie tak?

dodam ze wyswieetlacz po podlaczeniu do innego modulu dziala niezawodnie. dziekuje za porady.
  • REKLAMA
  • #2 4571756
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Note: The ATmega128 is by default shipped in ATmega103 compatibility mode. Thus, if the
    parts are not programmed before they are put on the PCB, PORTC will be output during
    first power up, and until the ATmega103 compatibility mode is disabled.

Może to jest przyczyna a może niekoniecznie. Dla pewności przeprogramuj fusy wyłaczajac ten tryb i Jtag jeśli nie używasz.
  • REKLAMA
  • #3 4571918
    karol1010
    Poziom 21  
    hmm nie spotkalem sie z czyms takim jeszcze cos slyszalem ale nie praktykowalem. koniecznie to musz sprawdzic. i odrazu dam znac co i jak dzieki za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #4 4575215
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Mnie zdziwił pobór prądu M128 przy pierwszym podłączeniu!. Ciągnęło ze 3razy wiecej niz w notkach. Po wyłączeniu JTAGu niewielka różnica... w końcu przebadałem fusy i stwierdziłem ze trzeba wyłaczyć tryb kompatybilności i wttedy prądożerność spadła dwukrotnie :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4575669
    karol1010
    Poziom 21  
    Witam. HMMM mam juz sił mało i dosyc tego. nie działa dalej pomimo wielkiej cierpliwosci.. wydaje mi sie ze moze byc cos z tym ukladem nie tak. ktos z was posiada moze taki uklad??
  • #6 4575896
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Układ nie jest specjalnie rozbudowany, nie napisałeś czy zrobiłeś to co sugerowałem...
  • #7 4578264
    karol1010
    Poziom 21  
    do "ch.m" oczywiscie sparwdzilem to co zasugerowales. i nic... wszystko jest sprawne jak trzeba.. niewiem moze zloze reklamacje na uklad... najgorze jest to ze plyte glowna pod ten uklad mam juz zrobioną na gotowo majac przekonanie ze bedzie chulać a tu niespodzianka wysypał sie na rzeczy najprostrzej ...."wyswietlacz" ma ktos moze
    jakies inne pomysly czy tren uklad jest zaczarowany?? hehe..
  • #8 4579530
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Sprawdzałeś poziomy logiczne tych wyprowadzeń, które łączą się z LCD?
    Rozumiem, że nie używasz trybu XMEM do sterowania wyświetlaczem, tylko robisz to "z palca" na zwykłych rejestrach portów A i C?
    Na 90% jest to problem sprzętowy modułu (mikrozworka czy przerwa)
    Nie poddawaj się :)
  • #9 4585377
    karol1010
    Poziom 21  
    noi racja.. to nie znaczy uklad jest 100% dobrze zrobiony moze byc poprostu uszkodzony pewien port lub..... skoro dostarczono mi go w zwyklej foliowej torebce...to chyba nie zabardzo profesjonalnie. jutro dokladnie sprawdze stany logiczne na wyjsciach noi czy porty dostarczaja prad odpowiednizeby wystarowac wyswietlacz. jak zbadam to diodą led wzgledem masy i potem plusa to mysle ze bedzie ok??
  • #10 4585601
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Taki wyświetlacz to jest raczej zmianami potencałów sterowany niż prądem, przynajmniej na liniach danych. W każdym razie ESD nie zabija tak łatwo tych procków: do mnie AVT przesyła te układy w różnych "opakowaniach" i jakoś nigdy nie było problemów :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieprawidłowego działania wyświetlacza graficznego T6369c podłączonego do minimodułu Mikrovega z mikrokontrolerem Atmega128. Dane są podłączone do portu C, a sygnały sterujące do portu A. Wyświetlacz działa poprawnie na innym module, co wskazuje na możliwy problem sprzętowy lub konfiguracji. Sugerowano sprawdzenie i przeprogramowanie fusebitów, wyłączenie trybu kompatybilności oraz JTAG, co może obniżyć pobór prądu i poprawić działanie układu. Zalecane jest także dokładne sprawdzenie poziomów logicznych na liniach danych i sterujących oraz ewentualne uszkodzenia portów mikrokontrolera. Dyskusja wskazuje na potencjalne problemy z jakością lub uszkodzeniem modułu, zwłaszcza że układ dostarczono w nieprofesjonalnym opakowaniu. Wyświetlacz sterowany jest zmianami potencjałów, a nie prądem, co jest istotne przy diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA