logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w gniazdku kuchennym pojawia się faza na obu przewodach?

mirasextra 14 Lis 2007 14:25 6000 11
  • #1 4479965
    mirasextra
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich ! Mam problem otóż chodzi o to ze w gniazdku w dwóch wtykach jest faza.Dzieje sie tak w kuchni.Dziwne jest to ze raz tak jest a raz normalnie tylko w jednym.Puszek nie mam,to stara instalacja są po dwa przewody N i dwa L.Bolec mam mostek z N.Bezpieszniki S.Dzisiaj zdażyło sie ze po włączeniu lampeczki do gniazdka tylko mignęła i sie wyłączyła.Po chwili znowu działa.Prosze o pomoc
  • #2 4479997
    kuna123
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Masz przerwę na przewodzie zerowym. Na przewodzie zerowym pojawia się napięcie zaindukowane z przewodu fazowego. Włącz swoją lampeczkę do gniazda i poruszaj przewodami - to pomoże Ci zlokalizować miejsce np. złamania przewodu lub lużnego połączenia.
  • #3 4480153
    mirasextra
    Poziom 10  
    ale jakimi przewodami mam poruszac.
  • #4 4480345
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Przewód w puszce łączeniowej - zerowy (teoretycznie niebieski). Ostrożnie - w puszce jest napięcie zagrażające życiu!
  • #5 4480944
    mirasextra
    Poziom 10  
    własnie chodzi o tą puszke bo nie wiem gdzie ona jest.Kupiłem mieszkanie dwa lata temu i do tej pory nic nie robiłem wiec nie mam pojecia gdzie szukac.Moze sa jakies standardy gdzie montuje sie te puszki
  • #6 4481690
    cinek2321
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam o ile wiem z doświadczenia to gdzieś jest słabe połączenie przewodu zerowego i to jest cały problem. A jeśli chodzi o połączenia po wyłączeniu zaslania sprawdź czy nie ma ich pod gniazdkami
    nie koniecznie pod tym nie działającym może być to ukryte pod innym kture znajduje się w pobliżu. Pamiętaj aby przed dokonaniem naprawy wyłączyć zasilanie
  • #7 4481784
    Waldek.rj
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam ale tu macie jazdę jakie napięcia się wam indukują jeszcze w dodatku na przewodzie zerowym bardziej chyba jest tam to związane ze starą izolacją niż indukującym się napięciem albo się przez coś zamyka obwód może jest tam jakiś odbiornik coś starego co ma niesprawną izolację? Pozdrawiam i powodzenia o czasami zdażało się że regipsiarze wkręcili śróbkę w kabel albo jakiś murarz sobie przybił kabelek gwoździem i "ej ta ściana kopie" - a, jak wyschła to: "się naprawiło"-w dodatku samo!
  • #8 4482170
    skucinka
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    sprawdź połaczenie w gniazdku (moze nie jest odpowiednio dokręcone, to pewnie jeszcze alminium bo TO SIEC TN-C)
  • #9 4483443
    kuna123
    Poziom 16  
    Niepewne połączenie przewodu zerowego może być na zacisku w puszce (rozetce). Puszki takie zwykle były montowane około 20 cm od sufitu dokładnie nad gniazkiem. Postukaj po ścianie to może inny dźwięk stukania pozwoli Ci ją zlokalizować. Tam też sprawdź połączenia na zaciskach.
    Gdyby ktoś wbił gwoździa tak jak napisał Waldek.rj, to wywaliło by Ci bezpiecznik.
  • #10 4484617
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    Koledzy gniazdka sa laczone w petli (jedno od drugiego, wiec puszka jest samo gniazdko) wiec sprawdz wszystkie gniazdka i popraw polaczenia (mogapalic sie gdzies przewody). Zero moze sie pojawiac jak podlaczysz piec gazowy poprzez rurke gazowa.
    Najlepiej wezwij fachowca , bo sam zrobic mozesz wiecej szkody i narazic siebie i innych na niebezpieczenstwo porazenia.
  • #11 4487353
    kuna123
    Poziom 16  
    Uszkodzenie przewodu zerowego będzie pomiędzy ostatnim gniazdem sprawnym a tym, w którym neonówka świeci na obu zaciskach. Może to być złamany drut w przewodzie zerowym przy samym gnieździe.
  • #12 4515541
    Krisrr
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jeżeli masz starą instalację i sprawdzałeś neonówką i świeci Ci na obu stykach to jest minimalne przebicie na przewodach, powiedzmy 1mA (neonówka już będzie świecić). Ściany mogą być zawilgocone i izolacja uszkodzona to daje przepływ prądu między przewodem zerowym i fazowym. Nie napisałeś czy np: lampka podłączona do tego kontaktu zawsze działa poprawnie. Pożycz lub zakup urządzenie do wykrywania przewodów w ścianie, ale koniecznie indukcyjne (pomiar tylko przy obciążeniu linii, obciąż ją powiedzmy 100 - 300W (im większe obciążenie tym lepiej wykrywa) i mierz którędy idą przewody na ścianie może uda znaleźć połączenie, stary odłącz, dokup odpowiednią długość przewodu podtynkowego, wykuj nowy rowek pod przewód i zaszpachluj. Lub najlepiej całą wymień na nową - najlepsze rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ W gniazdku kuchennym pojawia się faza na obu przewodach najczęściej z powodu przerwy lub uszkodzenia przewodu zerowego (N), co powoduje pojawienie się napięcia indukowanego z przewodu fazowego (L). Stara instalacja z dwoma przewodami N i dwoma L oraz mostkiem z N na bolec wskazuje na sieć TN-C. Problem może wynikać z luźnych lub uszkodzonych połączeń w puszce łączeniowej, która zwykle znajduje się około 20 cm nad gniazdkiem, lub pod samymi gniazdkami. Zaleca się sprawdzenie i poprawę połączeń, zwłaszcza przewodu zerowego, oraz lokalizację ewentualnych uszkodzeń mechanicznych, np. złamań przewodów lub uszkodzeń izolacji spowodowanych przez gwoździe czy wilgoć. W przypadku migotania lampki i jej chwilowego wyłączania się może to świadczyć o niestabilnym połączeniu lub minimalnym przebiciu między przewodami. Wskazane jest użycie neonówki do wykrywania napięcia oraz urządzenia indukcyjnego do lokalizacji przewodów pod obciążeniem. W razie wątpliwości i dla bezpieczeństwa najlepiej wezwać fachowca, gdyż samodzielne naprawy mogą być niebezpieczne. W dłuższej perspektywie rekomendowana jest wymiana starej instalacji na nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA