logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moeller PS306 - gdzie zdobyć przewód i oprogramowanie do sterownika?

automatyk1 14 Lis 2007 15:24 4894 23
  • #1 4480129
    automatyk1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Zwracam się na forum z prosbą.Mam stara maszyne odlewniczą która przyszła z Belgii bez zadnych dokumentacji.Jest tam sterownik PS306 Moelera(jest on taki niebieskawy dużych rozmiarów).Potrzebuję informacji na temat gdzie mogę dostać przewód do sciągnięcia programu z tego sterownika sterownika i moze ktoś ma softa.Potzreba mi to poniewaz w razie jakiejs awarii nie mamy nic nawet PLC. Dziękuje i pozdrawiam
  • #2 4522195
    automatyk120
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam

zwróć się do przedstawiciela Moellera, lub do firmy ELMA w radomiu. oni zajmuja się takimi sterownikami i być może beda mieć taki kabel.
    miałem taką jednostke na zagęszczarce osadu (oczyszczalnia ścieków) ale padła i zamieniłem na PS4.
    życze powodzenia
  • #3 4522523
    plichta
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    program to easysoft pełna wersja raczej trudno dostępna a kabelek u producenta. Jeżeli nie ma kopii programu sterownika to trzeba uważać żeby przez pomyłkę nie skasować zawartości sterownika bo wtedy będzie konieczny kontakt z Belgami lub samodzielne napisanie programu.
  • #4 4540967
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Schemat kabla przedstawiam poniżej. Nie jest to żadna rewelacja(schemat jest dostępny na stronie internetowej firmy Moeller). Wystarczy mieć konwerter RS232/485.
    Ale:
    1. Do programowania tego sterownika służy program SucoSoftS3, a nie EasySoft, jak to ktoś sugerował na tym forum.
    2. Mam doświadczenie z tego typu sterownikami, i do tej pory nie udało mi się ściągnąć oprogramowania z tego typu sterownika. Jedno, jedyne, co mogłem zrobić - musiałem mieć program źródłowy w PC i porównać go z programem w PLC. Dlatego też, jak miałem awarię sterownika - maszyna przestała pracować - wysłałem zapytanie do Niemców o plik źródłowy, plik został mi nadesłany, wklepałem go do PLC i..... maszyna pracuje do tej pory, mimo, że ma ponad 10 lat. Ale plik źródłowy trzymam i pilnuję go - w innym przypadku nie połączę z PLC.
    Załączniki:
    • zbr501um1.rar (142.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 6010116
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Witam.

Czy ktoś mógłby mi krok po kroku napisać jak nawiązać komunikacje PC - PLC (PS306) ?? Mam wszystko co trzeba a mimo to nie mogę wgrać programu...

Paweł
  • #6 6011030
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    a jakiego programu używasz ?
    sterownik Ci się komunikuje ??
    pozdrowienia
    PS : Kabelek oryginalny czy jak ktoś sugerował "zwykly" przetwornik rs232/485 ?
  • #7 6012789
    bestler
    Nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z tym sterownikiem. Program, jaki używam to SucoSoftS3 (ogólnie dostępny) Mam konwerter 232 na 485 i podłączam go zgodnie ze schematem dostępnym na stronie Moellera. Niestey żadnej komunikacji nie udało mi się nawiązać. Producent maszyny udostępnił mi oryginalny wsad, ale niestety nie chce mi to działać. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Paweł
  • #8 6015164
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,
    ze wzgledu na specyfikę interfejsu w PS, niestety nie można łączyć się z nim poprzez dowolny konwerter, sam to kiedyś "przećwiczyłem"...
    pozostaje tylko oryginalny kabel z konwerterem który nie jest już dostępny handlowo...
    pozdrawiam
  • #9 6015169
    bestler
    Jak nie handlowo to jak ?? Ma kolega taki konwerter ?? Jakoś się dogadamy...

Paweł
  • #10 6015988
    roks
    Specjalista Automatyk
    Witam
    wydaje się że "nie handlowo" oznacza w przypadku moellera elementy dostępne w trybie serwisowym - czyli droższym.

Ale z cennika wynika , że kosztuje on 974,90 netto i kwestia terminu dostawy ok 6-8 tygodni .

Faktycznie , również nie znam przypadku aby połączyć się z PS3 . PS306 bez oryginalnego kabla - co nie oznacza że tego nie można zrobić .

pozdrowienia

PS . Mam taki kabel i mógłbym użyczyć
  • #11 6022991
    gnom6
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Posiadam orginalny kabelek do tego sterownika program sucosoft s3 i nieda rady sie polaczyc,macie jakis pomysł
  • #12 6023158
    roks
    Specjalista Automatyk
    Witam
    Jeżeli oryginalny kabel ( ZB4-501-UM1 ) i sterownik PS306 i oprogramowanie Sucos3 to musi działać .
    Jeżeli nie to napisz więcej :
    1. System operacyjny oprogramowania to DOS najlepiej w ostatniej pełnej wersji czyli 6.22 ale działa również pod dosami zawartymi w ( sprawdzone ) WIN ME , WIN NT , WIN 98 , WIN XP , WIN2000 ( kwestie konfiguracyjne )
    2. Komputer może być za szybki

pozdrowienia
  • #13 6024050
    gnom6
    Poziom 13  
    System to win xp laptop z athlonem na pokladzie konfiguracja coma moze jest do kitu
  • #14 6025193
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,
    ja konwetera nie posiadam...
    co do łączeń to zawsze jest to ta sama wada windowsa, (dotyczy to również uruchomienia STEP5 jak i Sucosoftu !)
    w windows 95 był jeszcze "czysty" port RS232, od W98, jest on konfigurowany przez system i nie ma szans aby powyższe oprogramowanie zadziałało, dlatego w firmie mam "starego" laptopa z systemem 98 i plikiem wsadowym .bat, który uruchamia czysty DOS dla S5 i innych starych narzędzi...
  • #15 6026799
    roks
    Specjalista Automatyk
    Co prawda to prawda z nowymi WINDOWSami i programami dosowymi to jeden wielki kłopot .
    Dla tego ja trzymam jeszcze komputerek z procesorem 486 , local busem , WINDOWS 3.11 i przede wszystkim DOS 6.22 --> w razie W nie mam problemów .

Z drugiej strony w wyższych Windowsach niż NT też da się uruchomić - tyle że czasami sporo zabawy z konfiguracją .

Rada dla Gnom6 : Znajdź gdzieś stary komputer z procesorem 386 , 486 i dosem . ( duże firmy czasami składują tego typu rzeczy i pewnie oddadzą za przysłowiową złotówkę - ogłoszenie na elektrodzie ??? )

pozdrowienia
  • #16 6027907
    gnom6
    Poziom 13  
    Odpalałem kompa z dosa 6.22 i lipa bycmoze ze trzeba wgrac jakis plik konfiguracyjny tylko jaki

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Mala pomyłka sterownik to ps3 a nie ps306
  • #17 6030703
    roks
    Specjalista Automatyk
    Witam

Do gnom6 - po kolei - którego portu COM używasz , a jaki masz ustawiony w sucosofcie ?
  • #18 6033954
    gnom6
    Poziom 13  
    W kompie mam com1 w sucosofcie com1
    Sterownik ten jest od belowarki podlaczony jest jako master drugi taki sam jako slave.W masterze rozwalil sie przekaznik dlatego musialem go rozebrac.Po wymianie przekaznika wlorzylem bateryjki i zamontowaniu go zpowrotem w belowarce juz nie ruszyl.Firma kupila kabelek ZB4-501-UM1 i niestety brak polaczenia.
  • #19 6080485
    bestler
    Koledzy, a gdzie występował/występuje ten sterownik ?? Chciałbym odkupić taki sterownik z jakiegoś demontażu, z tym, że nie mam pojęcia w jakich maszynach i jakich firm występuje to urządzenie.

Paweł
  • #20 6082546
    gnom6
    Poziom 13  
    W najprzerozniejszych z lat 90-tych u mnie w firmie jest w belowarce
  • #21 6164558
    bestler
    Słuchajcie, pytałem gdzie tylko mogłem i przez miesiąc nie udało mi się znaleźć takiego sterownika. A szkoda.

W tzw między czasie ciągle próbuje naprawić ten co mam. Niestety stoję w miejscu. Sterownik niby pracuje, kwarc chodzi i w większości miejsc widać transmisję ale brakuje jej w torze RS485 i to po obu stronach optoizolacji. Z procesowa na Rx i Tx jest totalna cisza i naprawdę nic mi nie przychodzi do głowy. Sam ten procek Siemensa pracuje, bo na niektórych wyjściach "coś" się dzieje, komunikacji z nim żadnej nawiązać nie mogę...

Może ktoś podsunie jakis pomysł... a może cudem ktos posiada schemat ?

Paweł
  • #22 6203026
    bestler
    To może inaczej. Jest maszyna, w której pracował taki sterownik (do puki się nie popsuł). Mam od producenta maszyny oryginalny program do sterownika PS306 I co dalej ?? PS306 już raczej nigdzie nie zdobędę. Może da się ten program przekonwertować i wgrać do innego sterownika ?? Może któryś z nowszych sterowników przyjął by ten program ?? W maszynie poza sterownikiem właściwym są jeszcze 3 moduły rozszerzeń IO. Co z tym fantem zrobić ??

Paweł

P.S. Nie znam się na sterownikach Moellera
  • #23 6708183
    julo63
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam mam taki interesuje Cie jeszcze taki sterownik ,oczywiście z odzysku plus kabelek łączący inny sterownik .Pozdrawiam
  • #24 7661498
    lukasio20
    Poziom 10  
    witam, temat stary ale mam taki kabel i sterownik nowy ps306 wszystko orginalne mogę sprzedać za program SucoSoftS3..pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterownika Moeller PS306 używanego w starej maszynie odlewniczej, pozyskanej bez dokumentacji. Użytkownicy wskazują, że do komunikacji i programowania potrzebny jest oryginalny kabel (np. ZB4-501-UM1) oraz oprogramowanie SucoSoftS3, a nie EasySoft, jak błędnie sugerowano. Kabel do PS306 jest trudno dostępny, często oferowany jedynie w trybie serwisowym lub z odzysku, a próby użycia zwykłych konwerterów RS232/485 nie przynoszą efektu ze względu na specyfikę interfejsu. Komunikacja z PLC wymaga odpowiedniej konfiguracji portu COM i najlepiej działa pod systemem DOS (np. 6.22) lub starszym Windows (98), gdyż nowsze systemy Windows mają problemy z obsługą portów szeregowych dla tego typu oprogramowania. Użytkownicy podkreślają, że bez oryginalnego programu źródłowego nie da się ściągnąć ani odzyskać programu z PLC, co wymaga kontaktu z producentem lub posiadania kopii zapasowej. Wątpliwości pojawiły się także co do kompatybilności programu PS306 z nowszymi sterownikami Moellera. W dyskusji pojawiły się także propozycje sprzedaży oryginalnych kabli i sterowników z odzysku. Problemy techniczne obejmują brak transmisji w torze RS485 i trudności z nawiązaniem stabilnej komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA