logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polo 95r 1.4 niemożna odpalić, problem ze stacyjką

mcoola 14 Lis 2007 20:55 10625 17
  • #1 4481616
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam duży problem z polo 1.4i 95r. hatchback. Jechałem samochodem wszystko było ok, zgasiłem samochód, po 2min minutach chciałem odpalić znowu a tu nic! Kręcę rozrusznikiem ale wogle nie łapie. Gdy przekręcę kluczyk w prawo to zapalają się światła, kontrolki i pokazuje ile mam paliwa, ale gdy tak minimalnie dalej przekręcę to gasną kontrolki, liczniki wyłączają się i gdy otwarte mam drzwi to piszczy że światła niezgaszone tak jak bym wyjął kluczyk, ale on jest nadal w stacyjce! Gdy przekręcę jeszcze dalej to próbuje odpalić samochód ale kontrolki są wyłączone, czyli odcięty zapłon więc niemoże zapalić. Co może być przyczyną? Za pomoc duuużo punktów!
  • #2 4481747
    lindonerl
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Może bateria padła
  • Pomocny post
    #3 4481764
    mama999
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Nie to musi byc coś ze stacyjką...pewnie się juz wyrobiła albo coś,
    może robi zwarcie??? hmm bo przekazników tam niema jak dobrze sobie przypominam... a jeżeli licznik gaśnie a rozrusznik kręci to wychodzi na to że przez stacyjke jest przejście więc dlaczego gaśnie licznik i niema zapłonu:/...jeśli możesz to załatw najlepiej jakas inną stacyjke najlepiej będzie i wtedy drogą eliminacji się wychwyci awarie bo no niemam pojecia to co moze być:/ ale stawiał bym na stacyjkę.
  • Pomocny post
    #4 4481809
    kornik18704
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Do wymiany kostka stacyjki koszt zamiennika około 30 zł nie polecam ponieważ wytrymuje około 3 miesięcy oryginał kosztuje około 90 zł i jest ok!
    POZDRAWIAM.
  • #5 4481868
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2104
    Zależy co ze starą (czasami jest naprawialna)
  • #6 4481897
    mcoola
    Poziom 19  
    Ale troche lipa bo trzeba holować samochód, tymczasowo jestem w Bielsku Podlaskim i tam mam samochód. Może ktoś zna jakiś dobry zakład mechaniczny? Ile za całą usługę wezmą? Punkty poleciały :)
  • #7 4481909
    goldwinger
    Na "pych" musi zapalić
  • #8 4481922
    mcoola
    Poziom 19  
    a nierozwali katalizatora od brania na pych?
  • Pomocny post
    #9 4481932
    goldwinger
    Nie będziesz go pchał 100 metrów, Jak po paru metrach nie zapali to jest większy problem
  • #10 4481951
    mcoola
    Poziom 19  
    ale trochę kręciłem rozrusznikiem to może być dużo benzyny w kat. A z tę stacyjką to może być od tego ze założyłem nowe radio dzisiaj i za głośno słuchałem i wypaliło styki czy coś?
  • Pomocny post
    #11 4481961
    tomek gajewski
    Poziom 11  
    sprawdz kabel który dochodzi do bezp. od tyłu taki czerwony chyba najgrubszy nie jestem pewny ale to jest chyba ten co jest razem z plusem przy bateri teżtak miałem
  • Pomocny post
    #12 4481966
    goldwinger
    Na pewno nie od radia to po prostu urok VW-ejowskiej konstrukcji i oszczędności na przekaźnikach
  • #13 4481983
    mcoola
    Poziom 19  
    tomek gajewski napisał:
    sprawdz kabel który dochodzi do bezp. od tyłu taki czerwony chyba najgrubszy nie jestem pewny ale to jest chyba ten co jest razem z plusem przy bateri teżtak miałem

Ale prąd jest! Stacyjka tylko rozłącza go po dalszym przekręcaniu kluczyka aż do włączenia rozrusznika. Wydaje mi się że to stacyjka bo chyba jest trochę wyrobiona, jutro obadam w serwisie jakimś. Ciekawe ile za to będą chcieli

Dodano po 5 [minuty]:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, zobaczymy jutro co powiedzą mechanicy! Jeszcze raz dzięki!
  • Pomocny post
    #14 4482043
    tomek gajewski
    Poziom 11  
    w przypadku kontrolek moze łaczyc bo bieze mało pradu a rozrusznik duzo u mnie byłprawie upalony jak nie zapalal z poczatku to pomoglo zwykle udezenie w kierownice póznij coraz gorzejigorzej az wkoncu koniec tez sie nameczylem przynajmniej wlóz reke iporuszj u mnie byl goracy
  • #15 4482074
    mcoola
    Poziom 19  
    tomek gajewski napisał:
    w przypadku kontrolek moze łaczyc bo bieze mało pradu a rozrusznik duzo u mnie byłprawie upalony jak nie zapalal z poczatku to pomoglo zwykle udezenie w kierownice póznij coraz gorzejigorzej az wkoncu koniec tez sie nameczylem przynajmniej wlóz reke iporuszj u mnie byl goracy

Ale rozrusznik kręci, gasną tylko kontrolki jak bym wyjął kluczyk ze stacyjki więc to chyba nie to.

Dodano po 1 [minuty]:

To tak jak by coś niełączyło w stacyjce przy przekręcaniu. Ile może kosztować druga stacyjka?
  • Pomocny post
    #16 4482319
    misiek xj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hmm moja propozycja jest taka:do rozrusznika dochodzi cienki kabelek w niektorych jest zakonczony konektorkiem a w niektorych oczkiem.Załacz zaplon i podłacz kabelkiem tam plus z klemy akumulatora rozrusznik wtedy powinien zakrecic(w ten sposób ominiesz stacyjke).Jesli stacyjka jest do bani to auto zapali jesli nie to problem jest gdzies indziej.Stacyjki nie muszisz kupowac calej wystarczy sama koncowka tkzw dupka a cena zalezy od chandlowca jak cie skroi

Dodano po 1 [minuty]:

w zasadzie to wina moze tkwic jeszcze w przekazniku.Ciezko tak pomoc nie wsadzajac paluchow:)
  • #17 4482778
    goldwinger
    mcoola napisał:
    Ile może kosztować druga stacyjka?

Nie kupujesz całej stacyjki tylko jej kostkę (element elektryczny)
  • #18 4484658
    mcoola
    Poziom 19  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, byłem u mechanika i zapłaciłem za wymianę 50zł i za tę kostkę 90zł. Wszystko działa jak należy, tym co pomogli lecą punkty. Pozdrawiam i dzięki!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył Volkswagena Polo hatchback z 1995 roku, silnik 1.4i, który po wyłączeniu i próbie ponownego uruchomienia nie odpalał. Objawy to brak reakcji rozrusznika na przekręcenie kluczyka, gaśnięcie kontrolek i liczników po dalszym przekręceniu kluczyka, mimo że światła i kontrolki paliwa zapalały się przy pierwszym przekręceniu. Dyskusja wskazała na uszkodzenie stacyjki jako główną przyczynę problemu, zwłaszcza jej elektrycznej kostki, która może być wyrobiona lub powodować zwarcie. Zalecano wymianę kostki stacyjki, gdyż oryginalna kosztuje około 90 zł i jest trwalsza niż tańsze zamienniki. Wskazano również na możliwość testu omijającego stacyjkę poprzez bezpośrednie podłączenie kabla do rozrusznika. Po wymianie kostki stacyjki i usłudze mechanicznej za łączną kwotę około 140 zł problem został rozwiązany. Wskazano, że problem nie wynikał z akumulatora ani radia, a konstrukcja VW bez przekaźników może powodować takie usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA