logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Jackson - zniekształcona modulacja i zakłócenia przy nadawaniu

Adalbert23 14 Lis 2007 23:31 1361 3
REKLAMA
  • #1 4482426
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Pozdrawiam !
    problem jest z nośną jacksona ponieważ bez modulacji z mikrofonu jest na nośnej około 10% modulacji /warczenie i gwizdy/ natomiast z chwilą sygnału mikrofonu modulacja wzrasta do 90% ale jest zniekształcona o ten pierwotny przydzwięk. Sprawdziłem sygnał z generatora VCO i jest on prawidłowy przy odbiorze /oscyloskop i miernik częstotliwości/ ponieważ odbiornik pracuje prawidłowo natomiast po przejściu na nadawanie jest "zaśmiecony " innym sygnałem a miernik częstotliwości skacze. Pytanie jakie elementy sprawdzać przy VCO czy syntezie ?
  • REKLAMA
  • #2 4486419
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    To nie VCO
    Wylacz mikrofon i zobacz czy wystepuje jakas modulacja
  • REKLAMA
  • #3 4486604
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Adalbert23 napisał:
    ......natomiast po przejściu na nadawanie jest "zaśmiecony " innym sygnałem a miernik częstotliwości skacze. Pytanie jakie elementy sprawdzać przy VCO czy syntezie ?

To typowy objaw - sygnał z końcówki mocy zakłóca pracę mierników.
    Wyciągnij zworę PA do pomiarów.
  • #4 4543666
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Witam!! Nie odpisywałem poniewaz nie mialem swojego jacksona przy sobie a byłem poza miejscem zamieszkania. Odłączenie mikrofonu i zwarcie bezpośrednie w gnieżdzie mikrofonu zastosowałem już wcześniej lecz to nic nie dało ponieważ nadal była mała modulacja.Kolega sq6 ade miał racje bo po odłączeniu stopni końcowych Vco pracowało prawidłowo . Zecydowałem się wymienić układ modulatora lecz bez efektu.Prosze o ewentualne inne wskazówki. Pozdrawiam!
REKLAMA