logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATTINY45 AVR-CDC USB-RS232 - komputer nie rozpoznaje urządzenia USB

adazm 15 Lis 2007 11:35 5691 8
  • #1 4483267
    adazm
    Poziom 12  
    Witam!
    Wykonałem przejściówkę USB-RS232 (taką jak tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic827115-0.html) na mikrokontrolerze ATTINY45-20SU ale niestety nie działa. Problem polega na tym iż komputer nie rozpoznaje urządzenia. (plik avrcdc.inf "zainstalowany"). Po podłączeniu urządzenia do USB (testowane na 2 różnych komputerach) pojawia się informacja że urządzenie jest nierozpoznane.
    Próbowałem już różnych sposobów ale wciąż to samo. Sprawdzałem połączenia wiele razy i wszystko wygląda że jest ok, żadnych zwarć, zimnych lutów itp. (zresztą trudno popełnić błąd w tak prostym urządzeniu.)
    Mikrokontroler programuje się bez problemu (wgrywałem już różne wsady - starsze i nowsze ale to nic nie daje), tak więc porty są sprawne. Do wgrania wsadu używam BASCOM-AVR i programatora STK200/300.

ustawienia fusebitów - poprawnie? Zastanawia mnie ten "ext. reset" ale boje się go zmieniać żeby nie zablokować procka.

a tak to wygląda po podłączeniu do komputera (win2000, na xp jest podobnie - "nieznane urządzenie")

tak na marginesie wspomnę iż zauważyłem że jeśli wyjmę procka z układu (przejściówka SOIC8->DIP8) to windows pokazuje taką samą informację jak wyżej. Porty USB sprawne.
    Aha, jeszcze jedno przejściówka dokładnie jak na schemacie (AVR-CDC.2007-07-07.zip->cdctiny45.pdf - bez dodatkowych układów zewnętrznych)
    Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Poprawiłem tytuł - Regulamin. [c_p]
  • #2 4483300
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

ale poczekaj ... podłaczasz tą przejściówkę na ATtiny45 i windows ją wykrywa? sam pyta o ten driver? - bo tak powinno być - wtedy dopiero trzeba mu wskazać lokalizację tego pliku avrcdc.inf

... spróbuj wetknąć ją do kolejnego gniazdka USB - i ta procedura wyszukiwania sterownika powinna pojawić się ponownie. Jeśli się nie pojawi to znaczy że coś masz nie tak ze swoim układem.
  • #3 4483396
    adazm
    Poziom 12  
    W windows 2000 - nawet nie daje szansy na wskazanie sterownika, a wygląda to następująco
    pojawia się ten komunikat od razu po podłączeniu (bez względu na port USB).
    Jeśli chodzi natomiast o windows XP to komunikat brzmi "Nie rozpoznano urządzenia. Jedno z podłączonych urządzeń ma awarię... itd."
    Przy próbie instalacji sterownika "na siłę" (menadżer urządzeń/właściwości urządzenia/zainstaluj-aktualizuj sterownik) otrzymuję komunikat że plik avrcdc.inf nie zawiera informacji o tym urządzeniu, stąd nie daje się do końca poprowadzić instalacji.
    Wydaje mi się że nie jest to wina systemów operacyjnych tylko przejściówki. Zastanawia mnie czy może mikrokontroler jest prawidłowy (np. na atmega8L ponoć nie chce ten układ działać więc może i na tej wersji attiny jest tak samo?), ale niestety innego nigdzie nie mogłem dostać.
    Spróbuję jeszcze zamiast attiny45 podłączyć atmega8 zobaczymy czy pójdzie... ale to i tak nie zmienia faktu że muszę odpalić ten attiny bo inaczej będę musiał cały projekt robić od nowa...

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

No i tak jak myślałem, po zastąpieniu mikrokontrolera ATTINY45 na ATMEGA8 układ działa? Co zrobić żeby ten pierwszy procek zaskoczył? Ma ktoś jakieś pomysły?
  • #4 4484077
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    w tym temacie, który podałeś na początku jeden z kolegów opisywał że właśnie zrobil to na ATTiny45 tak jak i ty chcesz i wszystko mu chula

.... mi takie komunikaty jak tu pokazałeś na tym screnshocie to pojawiały się gdy np:
    - miałem jakąś kichę na zasilaniu procka
    - gdy źle wgrałem (bo kombinowałem coś sam) wsad do procka
    - gdy zamieniłem miejscami linie D+ i D-

tak więc posprawdzaj te rzeczy o których piszę jeszcze raz - a szczególnie czy D+ nie jest zamienione z D- przy ATTiny45 - spróbuj je zamienić miejscami i wtedy zobacz

.... ocywiście na siłę nie ma co instalowac tego drivera, winda sama musi o niego zapytać to podstawa sukcesu jeśli chodzi o tą instalację i mam nadzieję że tak ci się stało w przypadku tego procka Atmega8 tak więc masz już jakieś porównanie aby sprawdzać błędy dla Tiny

pozdr i powodzenia
  • #5 4484437
    adazm
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Zagadka wciąż nie rozwiązana.
    Zamieniałem linie D+/D- lecz nie przyniosło to żadnych rezultatów.
    Zauważyłem że napięcie na ATTINY w porównaniu do ATMEGA jest większe o prawie 0.2-0.3V (3,69V), obniżyłem je dolutowując dodatkowe rezystory (ok. 120ohmów) ale to też nic nie dało. Co ciekawe ATMEGA dalej działała bez zarzutu :). Jeśli ma ktoś "działający" wsad do ATTINY to byłbym wdzięczny.

Tak jeszcze chodzi mi po głowie że może mam źle ustawione fuse bity? W sumie to ja nic nie zmieniałem gdyż ustawiły się one automatycznie przy wgrywaniu programu do procka (screenshot w 1 wiadomości). A może po prostu ATTINY45-20SU (SMD) nie będzie działać w tej konfiguracji? :cry:
  • #6 4485429
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    No cóż. Masz tam wybrane divide clock /8 i to jest ten problem. Po prostu uC działa 8 razy wolniej niż kwarc taktujący. Zmień to i musi zadziałać.
  • #7 4485989
    adazm
    Poziom 12  
    szymtro wielkie dzięki, to rzeczywiście ten problem :D
    Przejściówkę teraz system widzi poprawnie, pozostaje jeszcze tylko sprawdzić transmisję ale to już czysta formalność.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
  • #8 4488066
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Czy zamierzasz w jakiś sposób przerabiać oryginalny program?
  • #9 7350919
    Vietech
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Zmień diody zenera na 3V3 - zakładam ze masz 3V6

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niepoprawnego rozpoznawania przez komputer urządzenia USB-RS232 opartego na mikrokontrolerze ATTINY45-20SU. Pomimo poprawnego zaprogramowania mikrokontrolera i zainstalowanego pliku sterownika avrcdc.inf, system Windows (2000 i XP) nie rozpoznawał urządzenia, wyświetlając komunikaty o awarii lub braku sterownika. Sprawdzono poprawność połączeń, zamianę linii D+ i D-, napięcie zasilania oraz fusebity mikrokontrolera. Kluczowym problemem okazało się ustawienie fusebitu "divide clock /8", które powodowało, że mikrokontroler działał 8 razy wolniej niż kwarc taktujący, co uniemożliwiało prawidłową komunikację USB. Po zmianie tego ustawienia urządzenie zostało poprawnie wykryte przez system. Dodatkowo zasugerowano wymianę diod Zenera na 3,3 V zamiast 3,6 V dla stabilizacji napięcia. W dyskusji poruszono także kompatybilność mikrokontrolerów ATTINY45 i ATMEGA8 w kontekście tego projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA