logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer PureAcoustics Rb 1150 do Kenwood KRF-V5200D?

Ted11 15 Lis 2007 18:05 5705 12
REKLAMA
  • #1 4484583
    Ted11
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem z podłączeniem tego sub-a do amplitunera Kenwood KRF-V5200D w trybie wysokopoziomowym. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Po takim podłączeniu wszystkie głośniki mają sygnał ,a subwoofer "milczy".
    Natomiast po podłączeniu w trybie niskopoziomowym poprzez gniazda cinch -wszystkie głośniki (łącznie z subwooferem) grają. Nie wiem gdzie popełniam błąd. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    Ted11[/img]
  • REKLAMA
  • #2 7162356
    _michal_mistrz_
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam wszystkich., posiadam SUBWOOFER POUR ACOUSTIC RB SUB 1150 aktywny... i mam take pytanko -problem...
    mianowicie bardzo mi się grzeje ten sub, po 15 minutach dosyć głośnego grania straszne nagrzewa się tylni panel suba... czy ktoś może wie jak temu zaradzić...>???
    planowałem wstawić jakiś wentylatorek ale nie wiem czy powinienem rozbierać ten tył suba...? ponieważ on nie ma radiatorów na zewnątrz..trzeba by było wtawić do środka...

Może z was ktoś robił coś takiego, prosiłbym o jakieś cenne wskazówki, a jeszcze lepiej foto.. jak się do tego zabrać i czy warto coś takiego robić...
    pozdrawiam..
  • #3 7162619
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Hmm subwoofer aktywny bez radiatorów na zewnątrz?

Jeśli w środku jest radiator przykręcony do końcówki to jak on ma się chłodzić szczelnie zamknięty?
    2 sprawa to zasilanie... Trafo też się grzeje...

Jeśli to wszystko jest zamknięte to w jaki sposób to ma sie chłodzić? musisz zrobić jakieś odprowadzanie ciapła bo panel będzie sie grzał a jak dłużej pogra i temp w srodku będzie za wysoka to zaczną się palić elementy...
  • #4 7162905
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7165964
    edison

Poziom 26  
    Ocena: 55
    Ted11 - jeżeli jesteś pewien że podłączyłeś wszystko tak jak na załączonym schemacie, to prawdopodobnie masz uszkodzony w subwooferze dzielnik napięcia który jest odpowiedzialny za zredukowanie sygnału do wymaganego poziomu. Sprawdź też czy czasem któregoś z kanałów nie podłączyłeś odwrotnie (w przeciwfazie). Może wtedy występować znoszenie się dodanych sygnałów lewego i prawego po zsumowaniu w subwooferze.
    Konto firmowe:
    Multisec
    Różanki ul.Ogrodowa 1, Kłodawa, 66-415
  • REKLAMA
  • #6 7171379
    _michal_mistrz_
    Poziom 10  
    Ale przecież w trakcie pracy sub wytwarza wewnątrz dość silny wiaterek i mimo to nagrzewa się niesamowicie... jeśli gra słabo podkręcony i dość cicho to może chodzić 2 godziny i nawet nie jest letni jak podkręce go mocno to 10 min i nagrzany straszne... boje się żeby go nie spalić...
    co radzicie instalować jakiś wiatraczek wewnątrz, czy nie..?
  • #7 7171485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7175341
    _michal_mistrz_
    Poziom 10  
    A mnie nawet parzy ta płytka z tyłu suba, nie wspominając o elementach wewnątrz..!
  • #9 7177427
    _michal_mistrz_
    Poziom 10  
    A panowie jeszcze takie pytanko co do podłączenia: sygnał do tego suba cz z wieży która jest do głośników 6 ohm-owych, i podaję na wejścia HI LEVEL tego właśnie subwoofera a z tego co wiem to ten subwoofer jest 8 ohm-owy.. jak myślicie nie stanie mi się nic z wieżą lub ze subwooferem po takim podłączeniu,,,? Pomocy..

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

A nie wiecie panowie gdzie znajduje się serwis tego subwoofera PURE acoustics ..?
    Bardzo bym prosił o jakiś telefon, namiary gdzie mógłbym się udać z gwarancją? Pomocy...
  • #10 7179113
    edison

Poziom 26  
    Ocena: 55
    Wejście hi-level ma rezystancję nie wpływającą na obciążenie wzmacniacza.
    Co do serwisu to jeżeli subwoofer jest na gwarancji to w karcie gwarancyjnej lub instrukcji powinny być namiary. Ewentualnie poszukaj na stronie producenta.
    A co się stało że potrzebujesz serwisu?
    Konto firmowe:
    Multisec
    Różanki ul.Ogrodowa 1, Kłodawa, 66-415
  • #11 7179412
    _michal_mistrz_
    Poziom 10  
    ostatnio coś mi się z nim stało najpierw coś w nim strzeliło, wydobył się z niego delikatny dym i zapach spalenizny!
    teraz po włączeniu do sieci cały czas strasznie buczy! Jak myślicie co się mogło z nim stać...? czy można go w jakiś tani sposób naprawić,/?>
  • #12 7179670
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Hmm wiesz co? Najlepiej będzie jeśli nie posiadasz gwarancji otworzyć go i popatrzeć co jest przykopcone itd...

Zrób pare zdjęc i wrzuć bo tak nawet na oko nic nie widać...
  • #13 7180217
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem subwoofera PureAcoustics RB 1150 do amplitunera Kenwood KRF-V5200D w trybie wysokopoziomowym – subwoofer nie odtwarza dźwięku, podczas gdy w trybie niskopoziomowym (wejścia cinch) działa poprawnie. Możliwe przyczyny to uszkodzony dzielnik napięcia w subwooferze lub odwrotne podłączenie kanałów (przeciwfaza), co powoduje znoszenie sygnału. Dyskusja porusza również kwestie nagrzewania się subwoofera podczas pracy, co jest typowe dla tego modelu, gdyż radiator jest wewnętrzny, a chłodzenie odbywa się przez tylną płytę. Temperatura elementów mocy może dochodzić do 60-70°C, co jest dopuszczalne, ale zbyt wysoka temperatura grozi uszkodzeniem. W przypadku problemów z gwarancją i serwisem zaleca się kontakt z producentem lub sprawdzenie dokumentacji. W jednym z postów opisano uszkodzenie subwoofera objawiające się dymem i zapachem spalenizny oraz buczeniem, co sugeruje poważną awarię wymagającą otwarcia i diagnostyki urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA